Trzeciego listopada świętujemy Dzień Kanapki. Z tej okazji zapytaliśmy widzów Dzień Dobry TVN o ich ulubione składniki i sposoby przyrządzenia tego niezwykle popularnego dania. Okazuje się, że w tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Poznaj historię kanapki i pomysłowe przepisy na przygotowanie tego dania.
Ogórki kanapkowe to kolejny sposób na wykorzystanie tych zielonych warzyw w kuchni. Efekt jest pyszny, a proces przygotowania prosty i szybki. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smacznymi plastrami ogórkowymi o każdej porze roku.
Na ciepło, zapiekane z ciastem, a na dodatek warzywa pod serem. Proste i szybkie kanapki na drugie śniadanie, także na wynos, przygotowuje w naszej kuchni Daria Ładocha. Wypróbuj niecodzienne przepisy.
Kanapki wcale nie musza być nudne! Co włożyć między kromki chleba, by nasze dzieci chętnie zjadły drugie śniadanie, które spakujemy im od szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowała tradycyjne kanapki i przygotowała propozycje, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednego dziecięcego podniebienia. Skorzystajcie z przepisów na: kanapki z białym serem i figami, kanapki z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i kiełkami słonecznika, kanapki na ciepło z gorgonzolą, wędzonym pstrągiem i gruszkami, kanapki z pastą jajeczną i awokado oraz kanapki z humusem pomidorowym, czarnymi oliwkami, fetą i świeżym tymiankiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski, który przygotował smaczne dania z kiełbasami: zieloną frittatę z kiełbasą jałowcową, capresse z kiełbasą krakowską i club sandwiches. Roberta Kantereit nie mógł oderwać od nich wzroku.
Jak powiedziała Dorota Wellman, czasami w pastach kupionych w sklepach czai się zło. Remedium na nie są pasty domowe. I właśnie takie pasty przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal. Na stole pojawiły się m.in.: pasta z czerwonej fasoli, pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła, pasta jajeczna, pasta z fety z granatem.
Kanapeczki z pastą łososia i chrzanu, z pastą z fety, chilli i orzechów, z pastą z groszczku, to tylko niektóre propozycje kuchni "finger food", które przygotowała dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Joanna Prus. Joanna wytłumaczyła również skąd wzięła się nazwa "Finger food". Od razu wyjaśniamy, że nie chodzi o obcinanie palców ;)