Kanapka z pieczonymi brzoskwiniami według "Rozkosznego". To idealny dodatek do letniego śniadania

Kanapka z brzoskwinią, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Kanapka z pieczoną brzoskwinią i chilli według Rozkosznego. Jak zrobić?
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Czy lato może smakować jeszcze lepiej? Michał "Rozkoszny" Korkosz udowadnia, że tak, proponując kanapkę z pieczonymi brzoskwiniami, burratą i chrupiącym chilli, która podbiła serca (i kubki smakowe) jego obserwatorów. Sprawdź, jak zrobić to pyszne, letnie śniadanie.
Artykuł w skrócie:
  • Michał "Rozkoszny" Korkosz podzielił się w social mediach przepisem na letnią kanapkę z pieczoną brzoskwinią, burratą, pesto i chilli.
  • Obserwatorzy blogera jednogłośnie zachwycili się recepturą, zasypując go komentarzami pełnymi entuzjazmu.
  • Sprawdź, jak zrobić taką kanapkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

Kanapka z pieczoną brzoskwinią i chilli według Rozkosznego

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni zrobić jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na kanapkę z pieczonymi brzoskwiniami i chilli.

- Kanapeczka w wersji pro - z pieczoną brzoskwinią, burratą, pesto i chrupiącym chili. Pieczone brzoskwinie w tymianku i chilli to najlepszy możliwy letni dodatek do kanapek. Soczyste, lepkie, szczypiące język ostrością - napisał w poście.

Obserwatorom Rozkosznego przepis z miejsca przypadł do gustu.

- Idealna; Dzisiaj robię; Moje ślinianki nie wyrabiają przy oglądaniu tej rolki!; Kocham; Co tu się wyprawia - pisali w komentarzach.

Kanapka z pieczoną brzoskwinią, burratą, pesto i chrupiącym chili - Przepis Rozkosznego

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oliwy extra virgin,
  • łyżeczka świeżego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 duże kawałki focacci,
  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego,
  • 2 łyżeczki oleju z chrupiącego chili,
  • kulka (125 g) burraty,
  • 2 plastry pomidora bawole serce,
  • 2 garści rukoli.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj pieczone brzoskwinie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół), a owoce przekrój na połówki, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obtocz w oliwie, miodzie, tymianku i chili, po czym piecz rozcięciem do dołu przez 15-20 minut, aż zmiękną i lekko się skarmelizują.

W międzyczasie zajmij się pieczywem: focaccię przekrój na pół i krótko podpiecz w piekarniku, tosterze lub na suchej patelni, aby stała się chrupiąca. Spodnią część posmaruj pesto bazyliowym, nałóż burratę rozerwaną w rękach, a następnie dodaj pieczoną brzoskwinię. Drugą połówkę focacci posmaruj chrupiącym olejem chili, ułóż na niej plastry pomidora oraz garść rukoli, przykryj całość i lekko dociśnij.

Podawaj od razu - najlepiej smakuje, gdy brzoskwinie są jeszcze ciepłe, burrata kremowa, a focaccia chrupiąca.

Tip Rozkosznego: Zamiast focacci można oczywiście użyć innego chrupiącego pszennego pieczywa lub zamienić to połączenie w pizzę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości