- W swoich mediach społecznościowych Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował recepturę na sałatkę z kuskusem perłowym, idealną na upalne dni pod koniec lata.
- Sprawdź, jak ją przyrządzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Perłowa sałatka szczytu lata - idealna na upał
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni zrobić jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na sałatkę z kuskusem perłowym, idealną na upalne dni pod koniec lata.
- Sałatka na upały! Jedna z tych, które jak raz spróbujcie, to będziecie chcieli jeść ją na okrągło. Poznajcie perłową sałatkę szczytu lata, której podstawą jest kuskus perłowy wprost stworzony do takich letnich zadań - napisał w poście.
Sałatka z kuskusem perłowym - przepis "Rozkosznego"
Składniki:
- 1/2 czerwonej cebuli,
- cytryna,
- 500 g pomidorków cherry (najlepiej miks czerwonych i żółtych),
- łyżka syropu klonowego lub miodu,
- 200 g fety, pokruszonej na bardzo grube kawałki,
- 4 łyżki oliwy extra virgin,
- 200 g kuskusu perłowego,
- 2 kolby kukurydzy,
- szklanka (20 g) bazylii,
- sól morska.
Przygotowanie:
Na początku pokrój czerwoną cebulę w pióra, przełóż do małej miseczki, posyp ¼ łyżeczki soli morskiej, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra–dół) wraz z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Do naczynia żaroodpornego włóż pomidorki, polej je trzema łyżkami oliwy, dodaj syrop klonowy i ¼ łyżeczki soli, a następnie dokładnie wymieszaj. Naczynie ustaw z boku rozgrzanej blachy, a na wolnej przestrzeni, bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułóż grube kawałki fety, skropione pozostałą łyżką oliwy. Piecz wszystko około 15 minut, aż feta mocno się zarumieni, a pomidorki zmiękną i puszczą sok.
W międzyczasie ugotuj kuskus perłowy w dużej ilości dobrze osolonej wody – tak jak makaron – przez około 12 minut, a następnie odcedź. Do dużej miski włóż do góry nogami mniejszą miseczkę, oprzyj o nią kolbę kukurydzy i ścinaj ziarna w dół, powtarzając czynność także z drugą kolbą. Na dużej żeliwnej patelni rozgrzanej na średnim ogniu upraż ziarna kukurydzy, aż lekko się przypalą i miejscami poczernieją, co zajmie mniej więcej 8 minut. Jeśli nie dysponujesz patelnią żeliwną, użyj odrobiny oliwy i podsmaż kukurydzę.
Na koniec przełóż do dużej miski ugotowany kuskus, prażoną kukurydzę, pieczone pomidorki razem z sokami z dna naczynia, a także kawałki fety. Dodaj świeżą bazylię oraz piklowaną cebulkę z marynatą, całość delikatnie wymieszaj i podawaj od razu lub później – również na zimno sałatka smakuje wyśmienicie.
Tip Rozkosznego: W tym przepisie zamiast fety sprawdzi się też halloumi.
Zobacz także:
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Rozkoszny prezentuje przepis na idealne halloumi. "Nie bez powodu uzależnia"
- Rozkoszny i złociste leniwe ze szparagami. "To jest nasza gwiazda"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages