Lekka, sycąca i orzeźwiająca sałatka na upalny dzień. Sprawdź ten wyjątkowy przepis "Rozkosznego"

Sałatka z kuskusem
Sałatka z kuskusem perłowym według "Rozkosznego". Jak ją zrobić?
Źródło: GettyImages
Co przygotować, gdy żar leje się z nieba, a apetyt wcale nie znika? Michał "Rozkoszny" Korkosz ma na to sprawdzony sposób - lekką, sycącą i pełną smaku sałatkę z kuskusem perłowym. To właśnie ona może stać się królową letniego stołu, bo łączy w sobie prostotę wykonania i orzeźwiający charakter. Sprawdź, jak ją zrobić.
Artykuł w skrócie:
  • W swoich mediach społecznościowych Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował recepturę na sałatkę z kuskusem perłowym, idealną na upalne dni pod koniec lata.
  • Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

Perłowa sałatka szczytu lata - idealna na upał

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni zrobić jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na sałatkę z kuskusem perłowym, idealną na upalne dni pod koniec lata.

- Sałatka na upały! Jedna z tych, które jak raz spróbujcie, to będziecie chcieli jeść ją na okrągło. Poznajcie perłową sałatkę szczytu lata, której podstawą jest kuskus perłowy wprost stworzony do takich letnich zadań - napisał w poście.

Sałatka z kuskusem perłowym - przepis "Rozkosznego"

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • cytryna,
  • 500 g pomidorków cherry (najlepiej miks czerwonych i żółtych),
  • łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 200 g fety, pokruszonej na bardzo grube kawałki,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • 200 g kuskusu perłowego,
  • 2 kolby kukurydzy,
  • szklanka (20 g) bazylii,
  • sól morska.

Przygotowanie:

Na początku pokrój czerwoną cebulę w pióra, przełóż do małej miseczki, posyp ¼ łyżeczki soli morskiej, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra–dół) wraz z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Do naczynia żaroodpornego włóż pomidorki, polej je trzema łyżkami oliwy, dodaj syrop klonowy i ¼ łyżeczki soli, a następnie dokładnie wymieszaj. Naczynie ustaw z boku rozgrzanej blachy, a na wolnej przestrzeni, bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułóż grube kawałki fety, skropione pozostałą łyżką oliwy. Piecz wszystko około 15 minut, aż feta mocno się zarumieni, a pomidorki zmiękną i puszczą sok.

W międzyczasie ugotuj kuskus perłowy w dużej ilości dobrze osolonej wody – tak jak makaron – przez około 12 minut, a następnie odcedź. Do dużej miski włóż do góry nogami mniejszą miseczkę, oprzyj o nią kolbę kukurydzy i ścinaj ziarna w dół, powtarzając czynność także z drugą kolbą. Na dużej żeliwnej patelni rozgrzanej na średnim ogniu upraż ziarna kukurydzy, aż lekko się przypalą i miejscami poczernieją, co zajmie mniej więcej 8 minut. Jeśli nie dysponujesz patelnią żeliwną, użyj odrobiny oliwy i podsmaż kukurydzę.

Na koniec przełóż do dużej miski ugotowany kuskus, prażoną kukurydzę, pieczone pomidorki razem z sokami z dna naczynia, a także kawałki fety. Dodaj świeżą bazylię oraz piklowaną cebulkę z marynatą, całość delikatnie wymieszaj i podawaj od razu lub później – również na zimno sałatka smakuje wyśmienicie.

Tip Rozkosznego: W tym przepisie zamiast fety sprawdzi się też halloumi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości