Rozkoszny i złociste leniwe ze szparagami. "To jest nasza gwiazda"

Rozkoszny i jego przepis na leniwe ze szparagami
Rozkoszny i jego przepis na leniwe ze szparagami
Zdjęcia, które można by zjeść
Zdjęcia, które można by zjeść
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszne konfitowanie
Rozkoszne konfitowanie
Michał Korkosz, znany w sieci pod pseudonimem Rozkoszny, proponuje kolejny świeży, zdrowy i wiosenny przepis kulinarny. Tym razem kucharz wraz z reporterką Dzień Dobry TVN Online Karoliną Kalatzi wyczarowali na talerzach złociste leniwe ze szparagami i płynnym żółtkiem. Jak je przyrządzić?

Rozkoszny w kuchni

Michał Korkosz znów zabrał nas w sentymentalną kulinarną podróż. Tym razem zrobił leniwe, które przybrał szparagami. Sekretnym składnikiem tego dania jest skórka z cytryny oraz starty ser długodojrzewający. Jak zapewnił Rozkoszny - to zagwarantuje obecność smaku umami.

- Poszukiwanie smaku umami jest podstawową częścią gotowania. [...] Będziemy się tu bawić szparagami i to jest nasza gwiazda. [...] Może być też bakłażan, ogórek, cokolwiek mamy w lodówce - przekonywał kucharz.

Złociste leniwe ze szparagami i płynnym żółtkiem

Leniwe zwykle kojarzą się z domowym przysmakiem z dzieciństwa, podawanym z cukrem i masłem. Michał Korkosz proponuje znane wszystkim kluski w nieco nowocześniejszym wydaniu - z żółtkiem i szparagami. Z podanych ilości składników powstaną 2 porcje smakowitego dania.

Ciasto:

  • 300 g tłustego twarogu,
    • 1/2 szklanki (45 g) startego sera pecorino romano, szafir lub dziugas,
      • duże jajko
        • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej,
          • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
            • szklanka (130 g) mąki pszennej,
              • 1/4 szklanki (60 mln) oliwy extra virgin,
                • pęczek (500 g) zielonych szparagów bez twardych końców, pokrojonych,
                  • 2 łyżki gorczycy,
                    • 2-3 łyżki soku z cytryny,
                      • 2 surowe żółtka,
                        • 2 łyżki porwanego koperku

                          Sposób przygotowania:

                          1. W dużej misce połącz twaróg, starty ser, jajko, 1/4 łyżeczki soli i otartą skórkę z cytryny. Dodaj mąkę i zagnieć. Ciasto powinno być twarde, ale może być trochę lepkie. Połóż je na oprószonym mąką blacie i podziel na dwie równe części. Utocz wałki o grubości około 2 cm. Rozpłaszcz trochę płaską stroną noża i pokój pod kątem na kawałki o długości około 3 cm i szerokości 2 cm. 2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj leniwe partiami przez minutę od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedź i rozłóż na talerzu. 3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż leniwe na rumiano, po 2 minuty z każdej strony. Dołóż szparagi, łyżkę gorczycy i dopraw resztą soli. Smaż minutę, zdejmuj z ognia i skrop sokiem z cytryny. 4. Nałóż leniwe na talerze. Dodaj na każdą porcję jedno żółtko. Posyp pozostałą gorczycą i przybierz koperkiem.

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

                          Zobacz także:

                          Autor: Zofia Wierzcholska

                          Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana