"Rozkoszny" pokazał przepis na prawdziwie letnie danie. Koniecznie wypróbuj w domu

Sałatka zimowa "Rozkosznego"
"Rozkoszny" pokazał przepis na prawdziwie letnie danie. Koniecznie wypróbuj w domu
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Choć w kalendarzu i pogodzie jeszcze wiosna, Michał "Rozkoszczy" Korkosz serwuje letnią sałatkę. Przepis na wyjątkowe danie opublikował niedawno w swoich mediach społecznościowych i na blogu. Danie spotkało się z dużym uznaniem ze strony jego obserwatorów. Spróbujesz?

Sprawdź, co znalazło się w sałatce i jak ją przyrządzić.

"Rozkoszny" prezentuje przepis na letnie danie

Recepturę "Rozkoszny" opublikował na swoim blogu oraz z social mediach.

- Kalendarzowa wiosna, ale wciąż zima na talerzu. To moja ulubiona sałatka o tej porze roku. Fenkuł, krwiste pomarańcze, burrata. Jest rześka, chrupka i promieniuje wręcz smakiem nadchodzącego lata. Przepisik na blogu - napisał pod instagramowym postem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Przepis z miejsca przypadł do gustu obserwatorom "Rozkosznego".

- Mmm to musi być bajeczne, takie połączenie smaków!; Aż człowiek się głody robi; Omg, przecież to musi być niebo!; Fenkuł w połączeniu z pomarańczami to moje uzależnienie!; Rozkoszne i zdrowe, pycha; Do zrobienia i schrupania - pisali pod rolką.

Zimowa sałatka z krwistych pomarańczy, fenkułu, awokado i burraty - przepis "Rozkosznego"

Składniki na dwie porcje:

  • 3 krwiste pomarańcze,
    • mała bulwa fenkułu z koprem,
      • dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w plasterki,
        • kulka burraty (125 g),
          • 2 łyżki octu z czerwonego wina,
            • łyżeczka miodu (opcjonalnie),
              • 3 łyżki oliwy extra virgin,
                • sól morska,
                  • świeżo mielony pieprz.

                    Przygotowanie:

                    Odetnij końcówki pomarańczy, zachowaj je. Obierz je ze skórki, skrawając ją dość grubo nożem. To zadanie wymagające dużej dokładności i cierpliwości, ale daje sporo satysfakcji!

                    Pomarańcze pokrój w plasterki o grubości około pół cm. Następnie obierz fenkuł z kopru (listki przypominające koperek), zachowaj je. Odetnij twardą podstawę bulwy i poszatkuj ją cienko wzdłuż. Przygotuj dressing. Wyciśnij 2 łyżki soku z zachowanych końcówek krwistych pomarańczy. Wymieszaj z octem, miodem, szczodrą szczyptą soli i pieprzem. Najlepiej zrobić to w słoiczku, zamykając go i trzęsąc jak koktajlem. Dodaj oliwę, jeszcze raz wymieszaj.Ułóż na dużym półmisku lub talerzach plastry pomarańczy, następnie fenkuł, awokado, poszarpaną w rękach burratę. Posyp zachowanym koprem z fenkułu.

                    Tuż przed podaniem polej dressingiem i skrop odrobiną oliwy. Świetnie smakuje w towarzystwie focacci.

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                    Zobacz też:

                    Autor: Regina Łukasiewicz

                    Źródło: Instagram, rozkoszny.pl

                    Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana