Sprawdź, co znalazło się w sałatce i jak ją przyrządzić.
"Rozkoszny" prezentuje przepis na letnie danie
Recepturę "Rozkoszny" opublikował na swoim blogu oraz z social mediach.
- Kalendarzowa wiosna, ale wciąż zima na talerzu. To moja ulubiona sałatka o tej porze roku. Fenkuł, krwiste pomarańcze, burrata. Jest rześka, chrupka i promieniuje wręcz smakiem nadchodzącego lata. Przepisik na blogu - napisał pod instagramowym postem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Przepis z miejsca przypadł do gustu obserwatorom "Rozkosznego".
- Mmm to musi być bajeczne, takie połączenie smaków!; Aż człowiek się głody robi; Omg, przecież to musi być niebo!; Fenkuł w połączeniu z pomarańczami to moje uzależnienie!; Rozkoszne i zdrowe, pycha; Do zrobienia i schrupania - pisali pod rolką.
Zimowa sałatka z krwistych pomarańczy, fenkułu, awokado i burraty - przepis "Rozkosznego"
Składniki na dwie porcje:
- 3 krwiste pomarańcze,
- mała bulwa fenkułu z koprem,
- dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w plasterki,
- kulka burraty (125 g),
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- łyżeczka miodu (opcjonalnie),
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Odetnij końcówki pomarańczy, zachowaj je. Obierz je ze skórki, skrawając ją dość grubo nożem. To zadanie wymagające dużej dokładności i cierpliwości, ale daje sporo satysfakcji!
Pomarańcze pokrój w plasterki o grubości około pół cm. Następnie obierz fenkuł z kopru (listki przypominające koperek), zachowaj je. Odetnij twardą podstawę bulwy i poszatkuj ją cienko wzdłuż. Przygotuj dressing. Wyciśnij 2 łyżki soku z zachowanych końcówek krwistych pomarańczy. Wymieszaj z octem, miodem, szczodrą szczyptą soli i pieprzem. Najlepiej zrobić to w słoiczku, zamykając go i trzęsąc jak koktajlem. Dodaj oliwę, jeszcze raz wymieszaj.Ułóż na dużym półmisku lub talerzach plastry pomarańczy, następnie fenkuł, awokado, poszarpaną w rękach burratę. Posyp zachowanym koprem z fenkułu.
Tuż przed podaniem polej dressingiem i skrop odrobiną oliwy. Świetnie smakuje w towarzystwie focacci.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- "Rozkoszny" z "MasterChef. Nastolatki". Tego o nim nie wiecie...
- Michał Korkosz "Rozkoszny" odsłania kulisy pracy influencera. "Byłem przez kilka lat odrzutkiem"
- Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN