"Rozkoszny" z "MasterChef. Nastolatki". Tego o nim nie wiecie...

Michał "Rozkoszny" Korkosz i Dorota Szelągowska w "Masterchef. Nastolatki"
"Rozkoszny" z "MasterChef. Nastolatki". Tego o nim nie wiecie...
Źródło: materiały prasowe Warner Bros.
Już 3 marca na ekranach telewizorów zagości program "MasterChef. Nastolatki". Tam jurorzy będą oceniali dania serwowane przez nastoletnich kucharzy-amatorów. Tuż obok Doroty Szelągowskiej, Tomasza Jakubiaka i Michela Morana znalazł się Michał "Rozkoszny" Korkosz. Ten uzdolniony kucharz i influencer zdobył serca oraz podniebienia tysięcy internautów. Jak osiągnął sukces? Co o nim wiemy?
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"

"Rozkoszny" gospodarzem "MasterChef. Nastolatki"

Niebawem premierę będzie miał najnowszy odcinek programu MasterChef. Nastolatki". Skład jury prezentuje się następująco:

  • Dorota Szelągowska,
  • Tomasz Jakubiak,
  • Michel Moran.

Prowadzącym kulinarnego show będzie Michał "Rozkoszny" Korkosz. To właśnie "Rozkoszny" wzbudził ogromne zainteresowanie wśród widzów stacji TVN. Wcześniej zdobył popularność w mediach społecznościowych głównie dzięki swoim autorskim przepisom oraz niezwykłej charyzmie. Jego profil na TikToku ma ponad 247 tys. obserwujących!

Co wiemy o Michale "Rozkosznym" Korkoszu?

Michał "Rozkoszny" Korkosz urodził się 10 lutego 1998 w Rzeszowie. Studiował stosunki międzynarodowe na Uniwersytecie Warszawskim. Jest aktywnym wieloplatformowym twórcą internetowym. Swoją wiedzę na temat sztuki kulinarnej prezentuje na swoim autorskim blogu (od 2016 roku), TikToku, Instagramie i YouTubie.

Jak wspomina "Rozkoszny" na swojej stronie, od dziecka pasjonował się gotowaniem, głównie skupiając się na kuchni zagranicznej. Był zafascynowany programami kulinarnymi Nigelli Lawson i pożyczał od mamy książki, aby szlifować swoje umiejętności w zaciszu kuchni. Kilka lat później zdobył doświadczenie w cukierni, choć nie był to długi epizod, to jednak wniósł wiele do życia prowadzącego program "MasterChef. Nastolatki".

Do założenia bloga zainspirowali go przyjaciele, a jego pseudonim "Rozkoszny" został nadany przez bliskie osoby.

Książka "Rozkosznego"

Michał "Rozkoszny" Korkosz ma na swoim koncie kilka publikacji, które zyskały międzynarodową sławę. Jedną z nich jest z pewnością "Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country". Książka została nazwana przez "San Francisco Chronicle" i "Booklist" najlepszą książką kulinarną 2020. Polskojęzyczna wersja, o tytule "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami", również znalazła uznanie wśród polskich miłośników sztuki kulinarnej.

Oprócz tego "Rozkoszny" tworzy artykuły dla magazynu "Vogue" i kwartalnika "Przekrój".

Sernik balijski według przepisu Michała "Rozkosznego"

Sernik balijski zyskał ogromną sławę dzięki Michałowi, który zaprezentował w social mediach swoją wersję tego pysznego deseru. Na stronie "Rozkosznego" znajdziemy mnóstwo inspirujących przepisów oraz porad związanych z przygotowaniem poszczególnych dań. Gorąco zachęcamy do wypróbowania każdego z nich. Tymczasem prezentujemy poniżej przepis na sernik balijski według receptury "Rozkosznego".

Składniki:

  • 180 g ciasteczek,
  • 750 g serka typu Philadelphia,
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego (należy odsączyć go z serwatki),
  • 250 g drobnoziarnistego cukru,
  • 400 ml śmietanki 36%,
  • trzy łyżki masła,
  • sześć dużych jajek "zerówek",
  • płaska łyżeczka drobnej soli morskiej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie dwie łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w trybie góra-dół. Przygotowujemy tortownicę (ok. 23 cm). Smarujemy spód i boki masłem. Blendujemy ciastka, aby powstał pył, a następnie mieszamy z roztopionym wcześniej masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy całość przez 6 minut. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 240 stopni.

W kolejnym kroku ucieramy mikserem cukier, jogurt i ser. Masa powinna być aksamitna! Następnie dodajemy powoli jajka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy wanilię, sól i śmietanę. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzony spód ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Ważne! Powierzchnia sernika powinna mieć bursztynowy kolor.

Kiedy sernik będzie gotowy, studzimy go w temperaturze pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin (min. 8 h).

Przepis pochodzi ze strony rozkoszny.pl

Jeśli chcesz zobaczyć "Rozkosznego" , oglądaj premierę najnowszego odcinka "MasterChef. Nastolatki" już 3 marca w TVN i na platformie Player.

Sprawdź również:

podziel się:

Pozostałe wiadomości