Sprawdź, jakie mięso nie nada się na grilla. Dwa składniki prowadzą do opłakanych skutków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Sekrety soczystego grilla - najlepsze marynaty
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Wybór odpowiedniego mięsa to kluczowy element sukcesu każdego grillowania. Dobrej jakości produkty nie tylko lepiej smakują, ale są także bardziej soczyste i łatwiejsze w przygotowaniu. O tym, jak uniknąć problemów, takich jak przesuszenie czy nierównomierne gotowanie, a przy tym przede wszystkim zachwycić gości wyśmienitym smakiem potraw z grilla, opowiedziała nam Kasia Bosacka, dziennikarka.

Grill i wybór odpowiedniego mięsa

Już za moment rozpocznie się wyczekiwana majówka. Jak co roku miliony Polaków wystawią grille, by wspólnie z bliskimi smacznie celebrować wolne dni. Przed ucztą warto jednak zaczerpnąć wiedzy na temat rodzajów mięsa. Jak wybierać produkty, by były smaczne, soczyste, ale i zdrowe? Mięso na grilla nie powinno być za chude, bo wyschnie podczas obróbki termicznej na wiór. Zdaniem ekspertki, najlepsza jest karkówka oraz biała, surowa kiełbasa.

- Jeśli chodzi o mięsa, grillować możemy to, co lubimy. Są jednak pewne zasady. Jeśli na grillu chcemy położyć surowe mięso tylko posolone i posmarowane olejem, dobrze, żeby to mięso miało trochę tłuszczu. Ważne jest też to, aby tłuszcz nie kapał prosto na ogień. Tu przydatne będą wielorazowe, metalowe tacki - powiedziała Kasia Bosacka.

Co więcej, mięsa chude, takie jak: pierś z indyka, kurczaka, polędwice, schab, warto zamarynować w tłustszej marynacie, a nawet zgrillować je w tzw. papilocie z papieru do pieczenia.

- Nie marynujemy całego mięsa, tylko wcześniej kroimy go na kawałki. Pamiętajmy też, że są mięsa, które koniecznie musimy dopiec tj. mięsa drobiowe i wieprzowe. Nie możemy podać półsurowego mięsa. Wołowinę robimy tak, jak chcemy – powiedziała Kasia.

Zdrowe grillowanie. Na co zwracać uwagę przy zakupie kiełbasy?

Jednym z najpopularniejszych produktów na grilla są kiełbasy. Niestety te zawierają często konserwanty E250 i E251 (azotyn i azotan sodu). W wyniku ich obecności podczas obróbki termicznej wydzielane są rakotwórcze nitrozoaminy.

- Naukowcy mówią, że tradycyjna kiełbasa musi mieć w sobie konserwanty, żeby przetrwała. Jeśli raz na jakiś czas zjemy taką kiełbasę, nic nam się nie stanie. Jeśli jednak regularnie będziemy ją spożywać, może nam zaszkodzić. Najlepsza na grilla jest jednak surowa biała kiełbasa.

Ponadto badania prof. Artura Badydy z Politechniki Warszawskiej pokazują, że najzdrowszy jest grill elektryczny, później gazowy. Grille tradycyjne zajmują zaś ostatnie miejsce. Ważna jest również rozpałka (najlepiej ekologiczna) oraz rodzaj opału. Węgiel będzie zdrowszy niż brykiet, który podczas spalania uwalnia szkodliwe substancje. 

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości