Rozkoszny w kuchni
Sałatka jest niezwykle świeża, lekka, chrupiąca, a do tego prosta i szybka w wykonaniu.
- Można ją przygotować raz, dwa, trzy, kiedy goście idą albo kiedy głód nadchodzi - powiedział Rozkoszny. - Kapusta ma bardzo zły PR, tak mi się wydaje, bo jest kojarzona z takim śmierdziuszkiem. Ale w tym wydaniu młodym jest taka ponętna, bardzo krzepka, wręcz seksi - dodał kucharz.
Czy warto zdjąć z kapusty pierwsze liście, które są nieco pogięte?
- Teoretycznie less waste'owo można byłoby ich nie ściągać, ale z drugiej strony nie wiemy, czym pryskano tę kapuchę, więc ten pierwszy liść bym ściągnął. I tak wykorzystamy kapustę praktycznie całą, nawet ten trzon jest jadalny - wskazał Michał.
Do sałatki warto dodać ekologiczne ogórki, bo nie trzeba ich obierać ze skórki, a jak wiadomo, w skórce jest najwięcej smaku.
Co Rozkoszny najbardziej uwielbia w tym wiosennym daniu?
- Nazwałem ją bardzo zielona sałatka. Mam wrażenie, jak ją jem, że oprócz tego, że jest niesamowicie pyszna, niesamowicie aromatyczna, ma taką lekkość, to jeszcze jest tak zielona, że po jednym kęsie mam wrażenie, że wszystkie moje choroby, wszystkie dolegliwości po prostu odchodzą - podkreślił gość Karoliny Kalatzi.
Jak wykonać sałatkę krok po kroku? Zobacz wideo.
Sałatka z młodej kapusty według przepisu Rozkosznego
Receptura na zieloną sałatkę z młodej kapusty z gniecionymi oliwkami i bryndzą pochodzi z książki kulinarnej "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". Z podanych ilości składników powstaną 4 porcje lekkiego dania.
Zielony sos:
- Półtorej szklanki (90 g) natki pietruszki (mniej więcej 1 duży pęczek),
- otarta skórka i sok z 1 cytryny,
- 1⁄4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin,
- 2 ząbki czosnku, obrane,
- 1 mała szalotka, obrana i pokrojona w plasterki,
- 1⁄4 szklanki (20 g) drobno startego sera pecorino romano, szafir lub džiugas,
- 1/3 szklanki (40 g) orzechów laskowych,
- pół łyżeczki drobnej soli morskiej.
Sałatka z kapusty:
- 1 średnia główka kapusty stożkowej lub młodej białej, posiekana,
- 1 krótki ogórek, pokrojony na cienkie plasterki,
- 1 szklanka (180 g) zielonych oliwek, wydrylowanych i rozgniecionych,
- 1/2 szklanki (75 g) pokruszonej bryndzy lub fety.
Sposób przygotowania:
- Umieść w blenderze lub malakserze natkę pietruszki, sok i otartą skórkę z cytryny, oliwę, czosnek, szalotkę, pecorino romano, orzechy laskowe i sól. Zmiksuj na gładki zielony sos. W razie potrzeby dopraw solą do smaku.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj kapustę, ogórek, oliwki i zielony sos. Sałatkę można podać od razu lub schłodzić, tak czy inaczej, jest pyszna. Posyp bryndzą tuż przed podaniem.
Porada: Sałatkę bez sera można przechowywać do 3 dni w lodówce.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wyjątkowa wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego". Jak przyrządzić to wyśmienite, lekkie danie?
- Sałatka z gniecionych ziemniaków hitem TikToka i Instagrama. "Obłędna w smaku"
- Co na śniadanie jedzą Europejczycy? Zacznij dzień pysznie i kolorowo z przepisami Mariety Mareckiej
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Karolina Kalatzi
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online