Sałatka z gniecionych ziemniaków hitem TikToka i Instagrama. "Obłędna w smaku"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ziemniaczana uczta Sebastiana Olmy
Ziemniaczana uczta Sebastiana Olmy
Polska kuchnia jest najlepsza
Polska kuchnia jest najlepsza
Śliwkowy zawrót głowy
Śliwkowy zawrót głowy
Dobre, bo polskie
Dobre, bo polskie
Sałatka z gniecionych ziemniaków stała się wiralem. Zarówno blogerzy kulinarni, jak i miłośnicy gotowania publikują nagrania na TikToku lub Instagramie, jak przygotowują własne jej wersje. "Jem na okrągło" - czytamy w komentarzach. Oto przepis.

Wiralowa sałatka z gniecionych ziemniaków

W sieci można znaleźć kilka wersji sałatki z gniecionych ziemniaków. Jedni dodają bowiem do niej czosnek i czerwoną cebulę, a kolejni pomijają te składniki i dorzucają np. posiekany szczypiorek. Ale jedno się nie zmienia - ziemniaki rozgniata się szklaną i piecze w piekarniku.

"Potwierdzam jest pyszna, przepis krąży na TikToku", "Obłędna w smaku i bardzo zdrowa", "Wszyscy ją teraz robią", "Zrobiłam na grilla, jest super", "Zawsze zostają mi ziemniaki po obiedzie. Super pomysł" - czytamy w komentarzach w mediach społecznościowych.

Sałatka z gniecionych ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
    • 2 łyżki oliwy,
      • 3 łyżki jogurtu greckiego,
        • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
          • łyżeczka majonezu,
            • 2 łyżeczki musztardy,
              • ogórki gruntowe,
                • rzodkiewka,
                  • koper,
                    • cebula dymka,
                      • sól i pieprz,
                        • ew. czosnek granulowany, papryka ostra, przyprawa do ziemniaków.

                          Sałatka z gniecionych ziemniaków - sposób przygotowania

                          1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i trochę przestudzić.
                            1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra-dół).
                              1. Ziemniaki poukładać na blasze wyłożonej papierem i rozgniatać je przy użyciu szklanki.
                                1. Rozgniecione ziemniaki posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem, ew. przyprawami. Piec przez ok. godzinę (mają być złociste i chrupiące).
                                  1. Drobno pokroić pozostałe warzywa, a z jogurtów, majonezu i musztardy przygotować sos.
                                    1. Pieczone ziemniaki ostudzić i dodać do nich resztę składników. Zalać sosem i dokładnie wymieszać.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: DC

                                      Źródło: tiktok.com/instagram.com

                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości