Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - przepis
Składniki:
- Ziemniaki kat. A x 2 kg
- Rozmaryn świeży x 1 pęczek
- Czosnek x 2 główki
- Ogórek konserwowy x 1 mały słoik
- Cebula perłowa x 1 mały słoik
- Kukurydza mini marynowana x 1 mały słoik
- Wędzone pstrąg plastry x 1 opak.
- Koperek świeży x 1 pęczek
- Cytryna x 2 szt.
- Chorizo kiełbasa x 0,5kg
- Kolendra świeża x 1 pęczek
- Musztarda francuska x 50g
- Olej do smażenia
Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - sposób przygotowania
- Ziemniaki dokładnie umyj i potnij w kostkę. Następnie przełóż na blaszkę do pieczenia dodając rozmaryn, sól i czosnek. Piecz około 20-25 minut, aż będą miękkie.
- Chorizo potnij w kostkę i podsmaż na patelnie z odrobiną oleju. Gdy kiełbasa „puści” swój aromat i kolor, to na patelnię dodaj ziemniaki i razem wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodając do środka liście świeżej kolendry, musztardę francuską i sól.
- Na talerzu ułóż porcje ziemniaków z chorizo, dodaj pikle i kawałki wędzonego pstrąga. Całość udekoruj kawałkami cytryny i świeżym koprem.
Zobacz także:
- Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: