Sałatka ziemniaczana - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 jajka
- czerwona cebula
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka octu winnego lub octu jabłkowego
- 9-10 ogórków kiszonych
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz czarny
Składniki na sos:
- 50 ml mleka
- 100 ml oleju roślinnego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 1/2 łyżeczki octu
Sposób przygotowana sałatki ziemniaczanej
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę siekamy w piórka, wkładamy do miski, dodajemy sól oraz cukier, dobrze mieszamy i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i odkładamy na bok.
- Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, ogórki kroimy w półplasterki, jajko siekamy w kostkę. Wszystko razem wkładamy do miski, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 5 minut.
- W tym czasie robimy sos.
- Do wysokiego naczynia wlewamy mleko oraz olej i za pomocą ręcznego blendera ubijamy, aż olej zemulguje i powstanie gęsty sos. Ciągle ubijając dodajemy sól, pieprz, czosnek, musztardę oraz ocet.
- Następnie sałatkę mieszamy z sosem i jest gotowa do serwowania.
Zobacz także:
- Ziołowe ziemniaki i młode marchewki z chrupiącą sałatą z awokado i pomidorkami - przepis Darii Łodochy
- Młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą z przepisu Darii Ładochy
- Ziemniaki według przepisów Jaśka Kuronia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: