Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i musztardą - przepis na idealną przekąskę

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował różne możliwości na ziemniaczane pyszności. Sprawdź jego przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami kiszonymi i musztardą. 

Sałatka ziemniaczana - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    • 4 jajka
      • czerwona cebula
        • łyżeczka cukru
          • 1/2 łyżeczki soli
            • łyżka octu winnego lub octu jabłkowego
              • 9-10 ogórków kiszonych
                • pęczek koperku
                  • pęczek pietruszki
                    • sól i pieprz czarny

                      Składniki na sos:

                      • 50 ml mleka
                        • 100 ml oleju roślinnego
                          • 1/3 łyżeczki soli
                            • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
                              • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
                                • 1/2 łyżeczki musztardy
                                  • 1 1/2 łyżeczki octu

                                    Sposób przygotowana sałatki ziemniaczanej

                                    1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę siekamy w piórka, wkładamy do miski, dodajemy sól oraz cukier, dobrze mieszamy i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i odkładamy na bok.
                                      1. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, ogórki kroimy w półplasterki, jajko siekamy w kostkę. Wszystko razem wkładamy do miski, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 5 minut.
                                        1. W tym czasie robimy sos.
                                          1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko oraz olej i za pomocą ręcznego blendera ubijamy, aż olej zemulguje i powstanie gęsty sos. Ciągle ubijając dodajemy sól, pieprz, czosnek, musztardę oraz ocet.
                                            1. Następnie sałatkę mieszamy z sosem i jest gotowa do serwowania.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                              Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana