Grecka sałatka ziemniaczana, czyli Patatosalata - πατατοσαλάτα z przepisu Bartka Kieżuna

Kuchnia dla przyjaciela i przyjaciółki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun i jego greckie specjały. Sprawdź jego przepis na grecką sałatkę ziemniaczaną, czyli Patatosalata - πατατοσαλάτα i ciesz się pysznym daniem na coraz cieplejsze dni.

Patatosalata - πατατοσαλάτα - przepis na grecką sałatkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1,5 kg niedużych, młodych ziemniaków
    • 200 g oliwek kalamata z pestką
      • 200 g oliwek zielonych z pestką
        • 2 łyżki kaparów
          • 6 filecików anchois
            • garść koperku
              • pęczek dymki
                • skórka starta z 2 cytryn
                  • sól

                    Składniki na sos:

                    • 100 ml oliwy extra vergine
                      • 50 ml octu winnego
                        • 25 ml syropu z dzikiego bzu
                          • łyżka płynnego miodu
                            • sól, pieprz

                              Sposób przygotowania greckiej sałatki ziemniaczanej

                              Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Duże możemy przekroić na pół. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne wrzucamy do dużej miski. Dodajemy oliwki i posiekane zioła. Anchois kroimy w nieduże kawałeczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki. Całość nieco solimy i posypujemy startą skórką z cytryny.

                              Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, pilnując, by miód się rozpuścił. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę, by smaki się połączyły.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Bartek Kieżun

                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana