Patatosalata - πατατοσαλάτα - przepis na grecką sałatkę ziemniaczaną
Składniki:
- 1,5 kg niedużych, młodych ziemniaków
- 200 g oliwek kalamata z pestką
- 200 g oliwek zielonych z pestką
- 2 łyżki kaparów
- 6 filecików anchois
- garść koperku
- pęczek dymki
- skórka starta z 2 cytryn
- sól
Składniki na sos:
- 100 ml oliwy extra vergine
- 50 ml octu winnego
- 25 ml syropu z dzikiego bzu
- łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania greckiej sałatki ziemniaczanej
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Duże możemy przekroić na pół. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne wrzucamy do dużej miski. Dodajemy oliwki i posiekane zioła. Anchois kroimy w nieduże kawałeczki i razem z kaparami dodajemy do sałatki. Całość nieco solimy i posypujemy startą skórką z cytryny.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, pilnując, by miód się rozpuścił. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę, by smaki się połączyły.
Zobacz także:
- Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości
- Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - przepis Sebastiana Olmy
- Sałatka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi i musztardą - przepis na idealną przekąskę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Kieżun
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: