Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - przepis Sebastiana Olmy

Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - przepis Sebastiana Olmy
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz nietypowego sposobu na wykorzystanie ziemniaków w kuchni? W Dzień Dobry TVN polecamy ten od Sebastiana Olmy. Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem? Sprawdź przepis.

Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - przepis

Składniki:

  • Ziemniaki kat. A x 2 kg
  • Rozmaryn świeży x 1 pęczek
  • Czosnek x 2 główki
  • Ogórek konserwowy x 1 mały słoik
  • Cebula perłowa x 1 mały słoik
  • Kukurydza mini marynowana x 1 mały słoik
  • Wędzone pstrąg plastry x 1 opak.
  • Koperek świeży x 1 pęczek
  • Cytryna x 2 szt.
  • Chorizo kiełbasa x 0,5kg
  • Kolendra świeża x 1 pęczek
  • Musztarda francuska x 50g
  • Olej do smażenia

Sałatka ziemniaczana z piklami, chorizo i wędzonym pstrągiem - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i potnij w kostkę. Następnie przełóż na blaszkę do pieczenia dodając rozmaryn, sól i czosnek. Piecz około 20-25 minut, aż będą miękkie.
  2. Chorizo potnij w kostkę i podsmaż na patelnie z odrobiną oleju. Gdy kiełbasa „puści” swój aromat i kolor, to na patelnię dodaj ziemniaki i razem wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodając do środka liście świeżej kolendry, musztardę francuską i sól.
  3. Na talerzu ułóż porcje ziemniaków z chorizo, dodaj pikle i kawałki wędzonego pstrąga. Całość udekoruj kawałkami cytryny i świeżym koprem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości