Kuchnia grecka i jej największe przysmaki

Grecka kuchnia Dionisa Sturisa
Grecka kuchnia Dionisa Sturisa
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia grecka, podobnie jak te z innych krajów śródziemnomorskich, bazuje na kolacji. Greckie śniadania i obiady są lekkie, natomiast prawdziwa grecka uczta zaczyna się wieczorem. Wielu Polaków może zaskoczyć również to, że greckie potrawy w większości przypadków są letnie, a czasem nawet zimne.

Restauracja grecka ma w swoim menu musakę, dolmadakię lub souvlakię. Greckie jedzenie smakuje wyjątkowo. Dlatego podczas pobytu nad basenem Morza Śródziemnego warto zrezygnować z hotelowego jedzenia i poznać prawdziwe greckie dania.

Potrawy greckie – podstawowe składniki

W greckiej restauracji najczęściej podaje się cielęcinę i jagnięcinę. Pojawiają się też dania greckie z drobiem i wieprzowiną, są jednak rzadkością. Jeśli chodzi o nabiał, to z reguły jest kozi lub owczy. Podstawowe warzywa to: pomidor, cukinia, bakłażan, sałata, cebula i czosnek. Grecka kuchnia kocha soczyste cytrusy, jabłka, gruszki i melony. Nie brakuje tutaj także orzechów, migdałów, fig i pigw.

Specjalności kuchni greckiej

Jedzenie w Grecji jest bardzo różnorodne. Jest ono jednak głównie lekkie, o letniej temperaturze. Zawsze musi być świeże i aromatyczne. Oczywiście z dodatkiem oliwy. Podstawowa dania kuchni greckiej to:

  • musaka danie greckie, zapiekanka mięsno-warzywna; najczęściej przygotowuje się ją na bazie jagnięciny i bakłażana;
    • dolmadakia klasyczna potrawa kuchni greckiej przypominająca gołąbki, jednak kapusta zastąpiona jest liśćmi winogron; w środku najczęściej umieszcza się kawałki ryby lub pikantny ryż;
      • souvlákiadanie greckie przypominające szaszłyki ze specjalnie marynowanej jagnięciny; mięso podaje się papryką, cukinią i małymi cebulkami;
        • stifado – gulasz, z którego słynie Grecja; jedzenie przygotowane z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, czasami z królika. Obowiązkowym dodatkiem są małe cebulki i trochę czerwonego wina oraz goździki, cynamon i kminek;
          • kleftiko – jagnięcina w marynacie z oliwy, czosnku, soku z cytryny i mieszanki górskich ziół; z mięsem w folii piecze się ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidory;
            • zupy greckie to przede wszystkim phasollada , czyli narodowa zupa fasolowa z dodatkiem marchwi i pomidorów; warto skusić się także na revithię czyli zupę grecką przygotowaną jedynie z cieciorki gotowanej na wodzie z wcześniej podsmażoną cebulą.

              Tradycyjne greckie potrawy to także makaronowe zapiekanki z cynamonem (pasticio greckie). Przysmaki greckie to tiropitakia, czyli małe rogaliki z serem feta. Podawane są wyjątkowo na ciepło. Mają mają postać chrupkich trójkącików. Do sera czasami dodaje się szpinak. Warto zwrócić uwagę na pites, czyli greckie pierogi z ciasta filo. Doskonały w smaku jest również smażony ser (saganaki), kabaczki (kolokithakia tiganita). Greckie przystawki (mezedes) to głównie: oliwki, marynowane sardele, sery, zapiekane ostrygi, a także kolokithokeftedes, czyli smażone na głębokim oleju placuszki z cukinii. Ciekawostką jest horta, czyli gotowany mniszek lekarski skropiony sokiem z cytryny i oliwą. Spełnia on rolę surówki.

              Kuchnia grecka – potrawy, które zna cały świat

              • gyros – greckie danie z cienkich płatów mięsa z rożna lub kawałków mięsa z szaszłyka. Podawane w chlebku pita z dodatkiem pomidora, cebuli, sosu tzatziki;
                • ciasto szpinakowe z fetą (spanakopita) – przekąska grecka składająca się z cienkich warstw ciasta filo przełożonych masą szpinakową;
                  • sałatka grecka (choriatiki) – sałatka zwana wiejską. Składają się na nią: krucha feta, pomidory, ogórek, czerwona cebula, zielona papryka i ciemne oliwki z pestką. Kluczową rolę odgrywają tutaj greckie przyprawy: oregano i oliwa;
                    • warzywa faszerowane ryżem (gemista) – pomidory lub papryka wypełnione nadzieniem z ryżu i ziół. Zapiekane w aromatycznym sosie. Po wyjęciu z piekarnika nadal pozostają soczyste;
                      • tzatziki – jedzenie greckie nie może się obejść bez tradycyjnego sosu przygotowanego z tartego ogórka i jogurtu. Sos ten znalazł bardzo duże uznanie wśród Polaków. Warto spróbować też pasty z grochu (favy) oraz dipu z rybiej ikry.

                        Ciasto greckie i inne specjały

                        Jedzenie w Grecji nie może obyć się również bez kawy i deseru. Funkcję tego ostatniego pełnią natomiast najczęściej świeże lub suszone owoce. Do wypiekanych deserów dodaje się także: miód, orzechy, pistacje, migdały i sezam. Greckie specjały to przede wszystkim ciastka z bakaliami, pączki oraz konfitury. Warto skusić się także na jogurt z miodem i orzechami (giaourti me meli kai karydia) oraz greckie ciasto filo z kremem waniliowym (galaktobureko).

                        Zobacz także:

                        Autor: Adrian Adamczyk

                        Źródło zdjęcia głównego: Moonstone Images/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana