Szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki, czyli idealny obiad na wakacje w podróży

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Wakacyjne wyjazdy to czas, w którym przygotowanie własnych posiłków może być problematyczne. Z rozwiązaniem przychodzi Szymon Czerwiński, który w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować szybkie, wakacyjne posiłki w podróży. Sprawdź, jak zrobić szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki z jego przepisu. 

Szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki - przepis krok po kroku

Składniki na mięso:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1/2 cebula lub 1 szalotka w kostkę drobną
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez pasę
  • 3 gałązki świeżej pietruszki
  • 3 gałązki mięty
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki na sałatkę:

  • zielony ogórek
  • 200 ml octu winnego
  • łyżka cukru
  • łyżeczka Tabasco
  • łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatki:

  • 5 chlebków Pita
  • 100 ml jogurt grecki
  • pęczek kolendry

Sposób przygotowania szisz kebabu

  1. Do dużej miski wkładamy mięso razem z poszatkowaną szalotką i pozostałymi składnikami. Następnie wyrabiamy mięso, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
  2. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób nie będą się paliły podczas smażenia. Na każdy z patyków nakładamy jedną kulkę mięsa i rozpłaszczamy na 3/4 długości patyka, z technicznego punktu widzenia formując walec na patyku
  3. Każdą Kofty nacieramy oliwą i smażymy, aż będą gotowe.
  4. Ogórki myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przekładamy do miski i zalewamy octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, aby się przegryzło.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości