Szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki - przepis krok po kroku
Składniki na mięso:
- 250 g mielonej wołowiny
- 1/2 cebula lub 1 szalotka w kostkę drobną
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez pasę
- 3 gałązki świeżej pietruszki
- 3 gałązki mięty
- 1/4 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Składniki na sałatkę:
- zielony ogórek
- 200 ml octu winnego
- łyżka cukru
- łyżeczka Tabasco
- łyżka papryki słodkiej wędzonej
- szczypta soli i pieprzu
Dodatki:
- 5 chlebków Pita
- 100 ml jogurt grecki
- pęczek kolendry
Sposób przygotowania szisz kebabu
- Do dużej miski wkładamy mięso razem z poszatkowaną szalotką i pozostałymi składnikami. Następnie wyrabiamy mięso, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
- Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób nie będą się paliły podczas smażenia. Na każdy z patyków nakładamy jedną kulkę mięsa i rozpłaszczamy na 3/4 długości patyka, z technicznego punktu widzenia formując walec na patyku
- Każdą Kofty nacieramy oliwą i smażymy, aż będą gotowe.
- Ogórki myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przekładamy do miski i zalewamy octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, aby się przegryzło.
Zobacz także:
- Kebab z kurczaka według przepisu Macieja Regulskiego
- Turecki kebab z mięsa mielonego według przepisu Macieja Regulskiego
- Gyros a kebab - na czym polega różnica?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: