Kebab z kurczaka według przepisu Macieja Regulskiego

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Maciej Regulski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński
W Polsce kebaby je codziennie około 5 milionów Polaków. Jak przygotować tę potrawę samodzielnie, w domowej kuchni? Sprawdź przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. edycji MasterChefa, na kebaba z kurczakiem, który przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Kebab z kurczaka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g mięsa z udek z kurczaka,
    • 100 g jogurtu greckiego,
      • 3 łyżki oliwy z oliwek,
        • 3 ząbki czosnku, posiekanego,
          • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
            • pół łyżeczki cynamonu,
              • pół cebuli startej na tarce o małych oczkach,
                • łyżeczka papryki wędzonej,
                  • sól i pieprz do smaku,
                    • opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne,
                      • olej do smażenia.

                        Sposób przygotowania kebabu z kurczaka

                        1. Do miski dodajemy mięso i wszystkie składniki. Marynujemy przez przynajmniej 30 minut, najlepiej 2 godziny.
                          1. Z mięsa staramy się usunąć większość marynaty, ale nie całą, tak, by się nie przypaliła.
                            1. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy na średnim ogniu, aż kurczak będzie cały złotobrązowy ciągle, obracając łącznie przez około 10 minut. Zmniejszamy ogień, jeżeli kurczak będzie się przypalał.
                              1. Możemy również całość zrobić na grillu.
                                1. Po usmażeniu kroimy kurczaka na paski i podajemy z różnymi sosami, pokrojonymi warzywami, zawinięte w tortille.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Maciej Regulski

                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana