Przepisy kulinarne

Kebab z kurczaka według przepisu Macieja Regulskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Maciej Regulski
Kuchnia Dzień Dobry TVN

W Polsce kebaby je codziennie około 5 milionów Polaków. Jak przygotować tę potrawę samodzielnie, w domowej kuchni? Sprawdź przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. edycji MasterChefa, na kebaba z kurczakiem, który przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Kebab z kurczaka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g mięsa z udek z kurczaka,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół cebuli startej na tarce o małych oczkach,
  • łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania kebabu z kurczaka

  1. 1Do miski dodajemy mięso i wszystkie składniki. Marynujemy przez przynajmniej 30 minut, najlepiej 2 godziny.
  2. 2Z mięsa staramy się usunąć większość marynaty, ale nie całą, tak, by się nie przypaliła.
  3. 3Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy na średnim ogniu, aż kurczak będzie cały złotobrązowy ciągle, obracając łącznie przez około 10 minut. Zmniejszamy ogień, jeżeli kurczak będzie się przypalał.
  4. 4Możemy również całość zrobić na grillu.
  5. 5Po usmażeniu kroimy kurczaka na paski i podajemy z różnymi sosami, pokrojonymi warzywami, zawinięte w tortille.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Maciej Regulski

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

Pozostałe wiadomości