kebab

    kebab

    Na Politechnice Warszawskiej stanęła pierwsza na świecie maszyna do robienia kebabów. Kto ją wynalazł? Jak działa? Czy siedzi w niej turecki świstak i zawija kebaby w sreberka? ;) Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.

    Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer wybrał się do Radzymina, by zobaczyć z bliska najdłuższego kebaba w Polsce. Jeśli zjesz go w 30 minut, to restauracja, w której powstają te gigantyczne kebaby zwróci Ci pieniądze lub da Ci w prezencie drugiego kebaba. By przekonać się czy to w ogóle możliwe, zorganizowaliśmy międzynarodowe mistrzostwa świata w jedzeniu kebaba. Rywalizować ze sobą będą: zawodnik z Tajlandii - Pooh oraz zawodnik z Litwy - Hardkorowy Koksu. Który z nich zjadł szybciej ponad półtorametrowego kebaba? I jak wygląda przygotowany na 20-lecie TVN 30-kilogramowy tort z kebabów? Czy Hardkorowy Koksu przerzuci się teraz ze "stejków" na kebaby? Zobaczcie! :-)

    W kuchnia Dzień Dobry TVN prosto z Wielkiej Brytanii Sabrina Ghayour i przepisy rodem z Bliskiego Wschodu. Szef kuchni przygotowała: jajecznicę z kaczych jaj, pieczone bakłażanowe łódeczki i kebab z pikantnej jagnięciny.

    Były zapiekanki, hot-dogi, hamburgery, a teraz jest kebab, który szturmem zdobył polskie podniebienia. Filip Chajzer postanowił zbadać kulinarny i polityczny aspekt ulubionego, ulicznego dania Polaków. Okazuje się, że kebaby, mimo iż z pochodzenia arabskie, mogą być prawdziwie polskie! :)

    Polacy pokochali kebaby. Jak więc zrobić je w domu? O tym - goszczący w kuchni Dzień Dobry TVN - Charles Daigneault. Mieliśmy okazję spróbować, przygotowane przez niego, kebaby: wegetariański z sosem imbirowym oraz jagnięcy z sosem miętowym.

    Jedna ze stołecznych restauracji serwujących kebaby została wybrana przez internautów najlepszą restauracją w Polsce 2015. Z tej okazji , w kuchni Dzień Dobry TVN, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała dziś dla Państwa kilka wersji tej potrawy. Lubicie kebaby? Wypróbujecie nasze dzisiejsze przepisy?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała Ania Starmach, która przygotowała kilka potraw z mięsa mielonego. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: lasagne, kebaby, czy kotlety mielone, ale w nowej odsłonie.

    Podczas nagrywania serialu "Nie rób scen" pojawiają się różnice zdań między aktorami. Jedna z dyskusji dotyczyła kebaba i priorytetów w życiu mężczyzny. O co dokładnie chodzi? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.

    Jedzenie w środkach transportu publicznego budzi skrajne emocje. Jednym przeszkadza smród, inni boją się ubrudzić. Niektórym to nie przeszkadza. Gośćmi Dzień Dobry TVN byli Lekko Stronniczy: Włodzimierz Markowicz Karol Paciorek, którzy obiektywne skomentowali jedzenie w transporcie miejskim. Towarzyszył im socjolog dr Tomasz Sobierajski.

    Zapiekanki, hot dogi, pierożki, kebaby, okienka z frytkami belgijskimi, grube i soczyste hamburgery, niemieckie wursty. Jak wygląda warszawskie jedzenie uliczne? Czy dalej można kupić flaki po warszawsku? Czy rosnąca popularność ulicznego jedzenie to tylko potrzeba zaspokojenia głodu, czy kryje się za tym coś więcej? Sprawdził to nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.

    Mistrz Robert Sowa zdradza przepisy na grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki, banany w bekonie i polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie. Przekonajcie się, jak smakują te potrawy!