Jak zrobić quesadillę z omletem francuskim i szynką, bułeczki bao z kiełbasą, domowy kebab ze świeżymi warzywami i krakowską suchą oraz buschettę z szynką?
Kto ma do niego prawo?
Warto celebrować ten dzień domowym kebabem.
Jak zrobić marynaty do mięsa, domowy kebab, pyszne skrzydełka z kurczaka i grillowane warzywa?
Reportaż programu Uwaga! TVN odsłania nieprawidłowości w przygotowywaniu tego dania.
Nie od dziś wiadomo, że królowa Elżbieta II niezwykle ceniła dobrą kuchnię. Jak się jednak okazuje, monarchini podczas pobytów w zamku Balmoral w Szkocji raczyła się daniem, które odbiega od kanonu królewskiej kuchni. - Założyłem, że jedzenie było dla służącej. Ale kiedy dotarłem do wejścia, kamerdyner wziął je i powiedział, że jest dla królowej - zdradziła dostawca.
Zawartości tego specjału przyjrzała się Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Sprawdź, jak samodzielnie zrobić mięso, przyprawę i dip do kebabu.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Nasza wiedza na temat potraw arabskich ogranicza się zazwyczaj do kebabów lub falafeli jedzonych w osiedlowej budce. Tymczasem syryjska kuchnia narodowa zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Pokochają ją przede wszystkim wegetarianie, ale i wielbiciele niepowtarzalnych połączeń smakowych.
Wakacyjne wyjazdy to czas, w którym przygotowanie własnych posiłków może być problematyczne. Z rozwiązaniem przychodzi Szymon Czerwiński, który w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować szybkie, wakacyjne posiłki w podróży. Sprawdź, jak zrobić szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki z jego przepisu.
Kebab jest jednym z najczęściej jadanych dań na wynos w Polsce. Jednak w wersji domowej również może cieszyć podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty. Sprawdź, jak przygotować to danie.
W Polsce kebaby je codziennie około 5 milionów Polaków. Jak przygotować tę potrawę samodzielnie, w domowej kuchni? Sprawdź przepis Macieja Regulskiego, zwycięzcy 10. edycji MasterChefa, na kebaba z kurczakiem, który przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji programu MasterChef, przygotował swoje przepisy na kebaby. W Polsce codziennie zjadanych jest ich 5 milionów. Sprawdź, jak przygotować turecki kebab z mięsa mielonego z jego przepisu.
Na Politechnice Warszawskiej stanęła pierwsza na świecie maszyna do robienia kebabów. Kto ją wynalazł? Jak działa? Czy siedzi w niej turecki świstak i zawija kebaby w sreberka? ;) Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer wybrał się do Radzymina, by zobaczyć z bliska najdłuższego kebaba w Polsce. Jeśli zjesz go w 30 minut, to restauracja, w której powstają te gigantyczne kebaby zwróci Ci pieniądze lub da Ci w prezencie drugiego kebaba. By przekonać się czy to w ogóle możliwe, zorganizowaliśmy międzynarodowe mistrzostwa świata w jedzeniu kebaba. Rywalizować ze sobą będą: zawodnik z Tajlandii - Pooh oraz zawodnik z Litwy - Hardkorowy Koksu. Który z nich zjadł szybciej ponad półtorametrowego kebaba? I jak wygląda przygotowany na 20-lecie TVN 30-kilogramowy tort z kebabów? Czy Hardkorowy Koksu przerzuci się teraz ze "stejków" na kebaby? Zobaczcie! :-)
W kuchnia Dzień Dobry TVN prosto z Wielkiej Brytanii Sabrina Ghayour i przepisy rodem z Bliskiego Wschodu. Szef kuchni przygotowała: jajecznicę z kaczych jaj, pieczone bakłażanowe łódeczki i kebab z pikantnej jagnięciny.
Były zapiekanki, hot-dogi, hamburgery, a teraz jest kebab, który szturmem zdobył polskie podniebienia. Filip Chajzer postanowił zbadać kulinarny i polityczny aspekt ulubionego, ulicznego dania Polaków. Okazuje się, że kebaby, mimo iż z pochodzenia arabskie, mogą być prawdziwie polskie! :)
Polacy pokochali kebaby. Jak więc zrobić je w domu? O tym - goszczący w kuchni Dzień Dobry TVN - Charles Daigneault. Mieliśmy okazję spróbować, przygotowane przez niego, kebaby: wegetariański z sosem imbirowym oraz jagnięcy z sosem miętowym.
Jedna ze stołecznych restauracji serwujących kebaby została wybrana przez internautów najlepszą restauracją w Polsce 2015. Z tej okazji , w kuchni Dzień Dobry TVN, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała dziś dla Państwa kilka wersji tej potrawy. Lubicie kebaby? Wypróbujecie nasze dzisiejsze przepisy?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała Ania Starmach, która przygotowała kilka potraw z mięsa mielonego. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: lasagne, kebaby, czy kotlety mielone, ale w nowej odsłonie.
Podczas nagrywania serialu "Nie rób scen" pojawiają się różnice zdań między aktorami. Jedna z dyskusji dotyczyła kebaba i priorytetów w życiu mężczyzny. O co dokładnie chodzi? Sprawdziła to dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Te dania, zdaniem kulinarnego blogera Michała z Krakowa, jest w stanie przygotować każdy mężczyzna. Jak smakują manakisze, szakszuka, adana kebab i köttbullar? Panowie, do dzieła! :)
Jedzenie w środkach transportu publicznego budzi skrajne emocje. Jednym przeszkadza smród, inni boją się ubrudzić. Niektórym to nie przeszkadza. Gośćmi Dzień Dobry TVN byli Lekko Stronniczy: Włodzimierz Markowicz Karol Paciorek, którzy obiektywne skomentowali jedzenie w transporcie miejskim. Towarzyszył im socjolog dr Tomasz Sobierajski.
Zapiekanki, hot dogi, pierożki, kebaby, okienka z frytkami belgijskimi, grube i soczyste hamburgery, niemieckie wursty. Jak wygląda warszawskie jedzenie uliczne? Czy dalej można kupić flaki po warszawsku? Czy rosnąca popularność ulicznego jedzenie to tylko potrzeba zaspokojenia głodu, czy kryje się za tym coś więcej? Sprawdził to nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.
Mistrz Robert Sowa zdradza przepisy na grillowane kotlety jagnięce kebab-gyros z sosem tzatziki, banany w bekonie i polędwiczki z kurczaka kebab-gyros z bananami w bekonie. Przekonajcie się, jak smakują te potrawy!