Jak zrobić domowy kebab? Przepis Patryka Galewskiego na smaczny i tani obiad

Jak zrobić domowy kebab? Przepis Patryka Galewskiego na smaczny i tani obiad
Przepis na idealny kebab
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kebab niewątpliwie jest jednym z ulubionych dań Polaków. Smakowite mięso, chrupiące warzywa i sosy z nutą egzotyki sprawiają, że jest zamawiane przez nas średnio co kilkadziesiąt sekund. Jednak zapowiadane podwyżki cen mogą zniechęcić niejednego amatora tej potrawy. Czy to oznacza, że musimy rezygnować z naszej kulinarnych przyjemności? Oczywiście, że nie! Patryk Galewski pokazał w studiu Dzień Dobry TVN, jak łatwo można przygotować go w domu.

Podpłomyk do kebaba

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj wodę, jednocześnie zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na cienkie placki. Smaż podpłomyki na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią.

Pita do kebaba

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 500 ),
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka ciepłej wody (około 240 ml),
  • mąka krupczatka do podsypania.

Przygotowanie:

Drożdże, rozpuść je w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i odstaw na kilka minut, aż zaczną pracować. Dodaj oliwę z oliwek i ciepłą wodę do suchych składników. Wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto na posypanej mąką stolnicy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 15-20 cm i grubości około 0,5 cm. Układaj rozwałkowane placki na ściereczce, przykryj i pozostaw na około 20 minut do napuszenia. Piecz w temperaturze 250 stopni przez 8 minut.

Mięso do kebaba z wołowiny/baraniny

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (najlepiej łopatka lub udziec),
  • 1 kg baraniny (najlepiej łopatka lub udziec),
  • 1 duża cebula biała, pokrojona w krążki,
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w krążki,
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki z ziarnami,
  • 1 zielona papryka, pokrojona w krążki z ziarnami,
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 1 łyżka kminu,
  • 1 łyżka kolendry ziarno,
  • 5 łyżek pietruszki natki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w długie cienkie plastry, około 0,5 cm grubości w poprzek włókien. Z oleju oraz sypkich przypraw mieszamy marynatę. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia wykładamy zamarynowane mięso warstwami, następnie na wierzch wykładamy pokrojone w krążki warzywa. Pieczemy w piekarniku 230 stopni/20 min. Po wypieczeniu mięso z warzywami posypujemy świeżą pietruszką oraz czosnkiem i siekamy na cienkie paski.

Mięso do kebaba z kurczaka

Składniki:

  • 20 wytrybowanych bioder kurczaka,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka kminu,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Bioderka kurczaka rozbijamy ze skórą na cienkie kotlety, następnie doprawiamy mieszanką sypkich przypraw, jogurtu oraz oleju. Odstawiamy do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażamy od strony skóry na złoty kolor i przekładamy warstwami na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 20 min w temperaturze 200 stopni. Po wypieczeniu kroimy na cienkie paski.

Sos czosnkowy do kebaba

Składniki:

  • 200 g serka śmietankowego,
  • 100 g majonezu,
  • 50 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 4 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • sok z jednej cytryny.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy do momentu połączenia.

Sos pikantny do kebaba

Składniki:

  • 4 łyżki sosu Sriracha,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki pulpy pomidorowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy do momentu połączenia.

Sos miodowo-pomidorowy do kebaba

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 300 ml oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim, wysokim naczyniu i dynamicznie blendujemy do konsystencji majonezu.

Jakie warzywa do kebaba?

  • 1 sałata lodowa,
  • 1 kapusta czerwona,
  • 6 pomidorów dojrzałych,
  • 3 świeże ogórki,
  • 4 cebule czerwone,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 paczki placków tortilli (20 szt.)

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości