Kebab niewątpliwie jest jednym z ulubionych dań Polaków. Smakowite mięso, chrupiące warzywa i sosy z nutą egzotyki sprawiają, że jest zamawiane przez nas średnio co kilkadziesiąt sekund. Jednak zapowiadane podwyżki cen mogą zniechęcić niejednego amatora tej potrawy. Czy to oznacza, że musimy rezygnować z naszej kulinarnych przyjemności? Oczywiście, że nie! Patryk Galewski pokazał w studiu Dzień Dobry TVN, jak łatwo można przygotować go w domu.
Podpłomyk do kebaba
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj wodę, jednocześnie zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na cienkie placki. Smaż podpłomyki na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią.
Pita do kebaba
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (typ 500 ),
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka ciepłej wody (około 240 ml),
- mąka krupczatka do podsypania.
Przygotowanie:
Drożdże, rozpuść je w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i odstaw na kilka minut, aż zaczną pracować. Dodaj oliwę z oliwek i ciepłą wodę do suchych składników. Wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto na posypanej mąką stolnicy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 15-20 cm i grubości około 0,5 cm. Układaj rozwałkowane placki na ściereczce, przykryj i pozostaw na około 20 minut do napuszenia. Piecz w temperaturze 250 stopni przez 8 minut.
Mięso do kebaba z wołowiny/baraniny
Składniki:
- 1 kg wołowiny (najlepiej łopatka lub udziec),
- 1 kg baraniny (najlepiej łopatka lub udziec),
- 1 duża cebula biała, pokrojona w krążki,
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w krążki,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w krążki z ziarnami,
- 1 zielona papryka, pokrojona w krążki z ziarnami,
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki ostrej papryki (opcjonalnie),
- 1 łyżka kminu,
- 1 łyżka kolendry ziarno,
- 5 łyżek pietruszki natki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w długie cienkie plastry, około 0,5 cm grubości w poprzek włókien. Z oleju oraz sypkich przypraw mieszamy marynatę. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia wykładamy zamarynowane mięso warstwami, następnie na wierzch wykładamy pokrojone w krążki warzywa. Pieczemy w piekarniku 230 stopni/20 min. Po wypieczeniu mięso z warzywami posypujemy świeżą pietruszką oraz czosnkiem i siekamy na cienkie paski.
Mięso do kebaba z kurczaka
Składniki:
- 20 wytrybowanych bioder kurczaka,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka kminu,
- 1 łyżka gorczycy,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bioderka kurczaka rozbijamy ze skórą na cienkie kotlety, następnie doprawiamy mieszanką sypkich przypraw, jogurtu oraz oleju. Odstawiamy do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażamy od strony skóry na złoty kolor i przekładamy warstwami na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 20 min w temperaturze 200 stopni. Po wypieczeniu kroimy na cienkie paski.
Sos czosnkowy do kebaba
Składniki:
- 200 g serka śmietankowego,
- 100 g majonezu,
- 50 g kwaśnej śmietany 18%,
- 4 ząbki czosnku, posiekane,
- 2 łyżki posiekanego kopru,
- sok z jednej cytryny.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy do momentu połączenia.
Sos pikantny do kebaba
Składniki:
- 4 łyżki sosu Sriracha,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki pulpy pomidorowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy do momentu połączenia.
Sos miodowo-pomidorowy do kebaba
Składniki:
- 2 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 300 ml oleju rzepakowego,
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wąskim, wysokim naczyniu i dynamicznie blendujemy do konsystencji majonezu.
Jakie warzywa do kebaba?
- 1 sałata lodowa,
- 1 kapusta czerwona,
- 6 pomidorów dojrzałych,
- 3 świeże ogórki,
- 4 cebule czerwone,
- 2 żółte papryki,
- 2 czerwone papryki,
- 4 paczki placków tortilli (20 szt.)
Zobacz także:
- Puree z topinamburu z dodatkami - 4 proste przepisy
- Ziemniak w kuchni nie musi być nudny. Poznaj przepisy Michała Toczyłowskiego
- „A to feler” – westchnął seler. Jak zrobić purée z selera bez wad?
Autor: Agnieszka Mrozińska
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images