Sycące, aromatyczne i pełne smaku - zapiekanki to doskonały sposób na szybki i efektowny obiad dla całej rodziny. Można je przygotować z makaronu, ziemniaków, warzyw czy mięsa, a ich największą zaletą jest to, że z łatwością dostosujesz je do własnych upodobań i składników, które akurat masz pod ręką. Sprawdź niezawodne przepisy, które w kuchni Dzień Dobry TVN prezentuje Sylwia Garska-Chmarycz.
Sylwia Garska-Chmarycz przyrządziła zapiekane muszelki, zapiekanego ziemniaka w stylu angielskim, zapiekanki tradycyjne, a także ziemniaczaną misę pasterza.
Zapiekane muszelki
Składniki:
- 300 g pomidorów z puszki,
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 150 g sera ricotta,
- 200 g sera mozzarella,
- 0,5 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 1,5 g soli,
- 0,5 g pieprzu czarnego,
- 0,25 rozmarynu suszonego,
- makaron conchiglie (muszle duże).
Składniki na sos:
- passata pomidorowa,
- 2 cebule,
- czosnek,
- oliwa,
- oregano suszone,
- bazylia suszona,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy, żeby był delikatnie twardy. Potem na patelni należy zeszklić cebulkę razem z czosnkiem. Następnie dodajemy do tego wszystkie przyprawy. Póżniej dodajemy mięso mielone i podsmażamy delikatnie przez około 3-4 minuty. Później ser ricotta mieszamy z mięsem mielonym. Powstałym farszem nadziewamy muszle.
Następnie robimy sos z passaty pomidorowej. Podsmażamy cebulkę razem z czosnkiem, a następnie dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz. Nadziane muszle makaronowe zalewamy sosem, a potem zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera, przez około 10 minut.
Zapiekany ziemniak w stylu angielskim (jacket potatoes)
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- puszka fasolki w sosie pomidorowym,
- 2 opakowania tuńczyka w wodzie,
- 3 łyżki majonezu,
- masło,
- ser cheddar,
- świeży ogórek,
- musztarda.
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i pieczemy w piekarniku przez około 45 minut (do miękkości) w skórce, a następnie rozkrajamy każdego i układamy na nim masło łyżką. Przygotowujemy sałatkę z tuńczyka, którego wyciągamy z puszki i odcedzamy. Dodajemy łyżkę musztardy, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Ogórka kroimy w drobną kostkę, fasolkę podgrzewamy, na ziemniaku układamy masło. Potem na maśle układamy sałatkę z tuńczyka, posypujemy grubo cheddarem i zalewamy gorącą fasolką.
Zapiekanki tradycyjne
Składniki:
- 5 kawałków chleba,
- 200 g grzybów suszonych lub pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 kiełbasy typu zwyczajna,
- ser cheddar i mozzarella (po paczce),
- koncentrat pomidorowy/ketchup.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę i podsmażamy. Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy lub keczup. Na chlebie układamy farsz, zasypujemy cheddarem i zamykamy w piekarniku.
Ziemniaczana misa pasterza
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- bakłażan,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego/wołowego,
- cukinia,
- 2 cebule,
- paczka sera mozzarella i cheddar (wiórki),
- 4 ząbki czosnku,
- 5 plastrów boczku,
- 1/4 kostki masła,
- sól, pieprz, czerwona papryka oraz masło do podsmażania.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie odstawiamy. Potem mięso mielone podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Wszystkie warzywa podsmażamy delikatnie na maśle. W naczyniu żaroodpornym układamy na spód boczek, a następnie warzywa, a na nie mięso doprawione solą, pieprzem i papryką. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z serem. Układamy na zapiekance, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do uzyskania pięknej skorupki z sera.
Zobacz także:
- Najlepsze zapiekanki Grzegorza Zawieruchy. Poznaj pyszny i prosty sposób na obiad
- Zapiekanki na słono i słodko - przepisy Szymona Czerwińskiego
- Proste przepisy na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News