Zapiekane pyszności, czyli szybkie i proste przepisy na sycący obiad [ZOBACZ WIDEO]

Zapiekane pyszności, czyli szybkie i proste przepisy na sycący obiad

Zapiekane pyszności, czyli szybkie i proste przepisy na sycący obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia w wydaniu Sylwii Garskiej-Chmarycz
Kuchnia w wydaniu Sylwii Garskiej-Chmarycz
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Sycące, aromatyczne i pełne smaku - zapiekanki to doskonały sposób na szybki i efektowny obiad dla całej rodziny. Można je przygotować z makaronu, ziemniaków, warzyw czy mięsa, a ich największą zaletą jest to, że z łatwością dostosujesz je do własnych upodobań i składników, które akurat masz pod ręką. Sprawdź niezawodne przepisy, które w kuchni Dzień Dobry TVN prezentuje Sylwia Garska-Chmarycz.

Sylwia Garska-Chmarycz przyrządziła zapiekane muszelki, zapiekanego ziemniaka w stylu angielskim, zapiekanki tradycyjne, a także ziemniaczaną misę pasterza.

Zapiekane muszelki

Zapiekane muszelki
Zapiekane muszelki
Zapiekane muszelki
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 300 g pomidorów z puszki,
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 150 g sera ricotta,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 1,5 g soli,
  • 0,5 g pieprzu czarnego,
  • 0,25 rozmarynu suszonego,
  • makaron conchiglie (muszle duże).

Składniki na sos:

  • passata pomidorowa,
  • 2 cebule,
  • czosnek,
  • oliwa,
  • oregano suszone,
  • bazylia suszona,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy, żeby był delikatnie twardy. Potem na patelni należy zeszklić cebulkę razem z czosnkiem. Następnie dodajemy do tego wszystkie przyprawy. Póżniej dodajemy mięso mielone i podsmażamy delikatnie przez około 3-4 minuty. Później ser ricotta mieszamy z mięsem mielonym. Powstałym farszem nadziewamy muszle.

Następnie robimy sos z passaty pomidorowej. Podsmażamy cebulkę razem z czosnkiem, a następnie dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz. Nadziane muszle makaronowe zalewamy sosem, a potem zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera, przez około 10 minut.

Zapiekany ziemniak w stylu angielskim (jacket potatoes)

Zapiekany ziemniak w stylu angielskim
Zapiekany ziemniak w stylu angielskim
Zapiekany ziemniak w stylu angielskim
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • puszka fasolki w sosie pomidorowym,
  • 2 opakowania tuńczyka w wodzie,
  • 3 łyżki majonezu,
  • masło,
  • ser cheddar,
  • świeży ogórek,
  • musztarda.

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i pieczemy w piekarniku przez około 45 minut (do miękkości) w skórce, a następnie rozkrajamy każdego i układamy na nim masło łyżką. Przygotowujemy sałatkę z tuńczyka, którego wyciągamy z puszki i odcedzamy. Dodajemy łyżkę musztardy, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. Ogórka kroimy w drobną kostkę, fasolkę podgrzewamy, na ziemniaku układamy masło. Potem na maśle układamy sałatkę z tuńczyka, posypujemy grubo cheddarem i zalewamy gorącą fasolką.

Zapiekanki tradycyjne

Zapiekanki tradycyjne
Zapiekanki tradycyjne
Zapiekanki tradycyjne
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 5 kawałków chleba,
  • 200 g grzybów suszonych lub pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 kiełbasy typu zwyczajna,
  • ser cheddar i mozzarella (po paczce),
  • koncentrat pomidorowy/ketchup.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy w kostkę i podsmażamy. Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy lub keczup. Na chlebie układamy farsz, zasypujemy cheddarem i zamykamy w piekarniku.

Ziemniaczana misa pasterza

Ziemniaczana misa pasterza
Ziemniaczana misa pasterza
Ziemniaczana misa pasterza
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • bakłażan,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego/wołowego,
  • cukinia,
  • 2 cebule,
  • paczka sera mozzarella i cheddar (wiórki),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 plastrów boczku,
  • 1/4 kostki masła,
  • sól, pieprz, czerwona papryka oraz masło do podsmażania.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie odstawiamy. Potem mięso mielone podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Wszystkie warzywa podsmażamy delikatnie na maśle. W naczyniu żaroodpornym układamy na spód boczek, a następnie warzywa, a na nie mięso doprawione solą, pieprzem i papryką. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z serem. Układamy na zapiekance, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do uzyskania pięknej skorupki z sera. 

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości