Pierś kurczaka marynowana w papryce i curry z warzywami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- sól, tymianek suszony, czosnek w proszku – do smaku
- po łyżeczce przypraw: papryki wędzonej słodkiej, curry w proszku,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- opakowanie Warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTA,
- pęczek świeżej bazylii,
- 200 ml słodkiej śmietany 36%.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka bez skóry dopraw solą, tymiankiem, czosnkiem, wędzoną papryką i curry. Doprawione mięso lekko obtocz w mące pszennej i obsmaż na patelni, aż ładnie się zarumieni. Pod koniec smażenia mięsa dodaj do środka warzywa na patelnię z koperkiem i pietruszką. Podlej odrobiną śmietany i zagotuj. Gotowe mięso z warzywami i sosem przełóż do głębokiego naczynia. Całość udekoruj świeżą bazylią.
Łosoś z mlekiem kokosowym i klasycznymi warzywami na patelnię
Składniki:
- olej do smażenia,
- 3 białe cebule,
- 100 g świeżego imbiru,
- 6 ząbków czosnku,
- czerwone chili
- 2 łyżki zielonej pasty curry,
- 1 l mleka kokosowego,
- 400 g filetu z łososia,
- 100 g sezamu,
- 4 limonki,
- pęczek świeżej kolendry,
- 2 opakowania Warzyw na patelnię klasycznych FRoSTA.
Sposób przygotowania:
W głębokiej patelni podgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i duś pod przykryciem kilka minut, aż zmięknie. Następnie dodaj do niej posiekany świeży imbir, czosnek, czerwone chili. Wszystkie składniki smaż na małym ogniu przez kilka minut, dodaj do środka pastę curry i warzywa na patelnię klasyczne. Wszystkie składniki smaż około 5 minut, dodaj mleko kokosowe i zagotuj.
Do gotującego się sosu, dodaj kawałki łososia, gotuj na małym ogniu około 7-8 minut, aż ryba będzie ugotowana. Na koniec dodaj do smaku liście kolendry, prażony sezam i kawałki pociętej limonki.
Zapiekany makaron rigatoni w sosie pomidorowym i warzywami italian mix
Składniki:
- opakowanie Warzyw na patelnię Italian mix FRoSTA,
- opakowania makaronu rigatoni,
- olej do smażenia,
- 10 plastrów szynki parmeńskiej,
- 1 l sosu pomidorowego,
- do smaku: sól, płatki chili, świeża bazylia,
- 100 g parmezanu,
- oliwa z oliwek,
- świeża pszenna bagietka.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w posolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną szynkę parmeńską i krótko smaż. Następnie dodaj mieszankę warzyw i wszystko razem duś 5 minut. Po tym czasie dodaj do środka ugotowany makaron i sos pomidorowy. Wszystko dopraw lekko solą, płatkami chili i liśćmi bazylii. Makaron razem z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp go tartym parmezanem i wstaw do piekarnika na 10 minut, aby się ser zarumienił.
Gotowy makaron podawaj z dobrej jakości oliwą i świeżą bagietką.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie https://www.frosta.pl/przepisy/
Zobacz także:
- Pyszne obiady z Frostą według przepisów Sebastiana Olmy
- Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego
- #fastgood w domowym zaciszu
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna / Dzień Dobry TVN