Materiał promocyjny

Pyszne obiady z Frostą według przepisów Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Szpinak w roli głównej
Szukasz pomysłu na pyszny obiad, taki trochę ,"po włosku", z nutą owoców morza i wybornego sera? Właśnie takie dania w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Sebastian Olma. A pomogła mu w tym Frosta. Sprawdź przepisy na gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem, puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami oraz na muffiny ze szpinakiem i serem cheddar.

W przepisach wykorzystany był szpinak w serduszkach od firmy Frosta.

Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem
Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem
Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem - przepis

Gnocchi ziemniaczane:

  • Ziemniaki mączne x 1 kg
  • Żółtka x 3 szt.
  • Sól x 1 łyżka
  • Mąka pszenna x 0,3 kg
  • Szpinak Frosta serduszka x 200g
  1. Wybierz jak największe ziemniaki i ułóż je na blaszce do pieczenia, nakłuj delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika na 1h do temp. 170 st. C.
  2. Po wyjęciu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, do ziemniaków dodaj żółtko, sól, mąkę pszenną i szpinak. Zacznij dłońmi wyrabiać masę, aż nabierze zwartej i gęstej konsystencji, jeśli masa będzie luźna dodaj więcej mąki.
  3. Ciasto potnij na 4 części i zwiń je w batony, następnie rozciągnij rękami na długi rulon i potnij na mniejsze kawałki.
  4. Mniejsze kawałki uformuj za pomocą widelca i odstaw na blaszkę posypaną mąką. Gnocchi gotuj w posolonej wodzie przez około 2 minuty lub do momentu, kiedy nie wypłyną same.
  • Natka pietruszki, bazylia, kolendra po 1 dużym pęczku
  • Oliwa z oliwek x 200 ml
  • Orzeski pinni x 100g
  • Parmezan x 100g
  • Rukola x 100g
  • Kozi ser twarogowy x 200g
  1. W moździerzu utrzyj świeże zioła razem z oliwą, orzeszkami pinii i parmezanem.
  2. Gotowe pesto przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowane gnocchi ziemniaczane. Możesz opcjonalnie dodać więcej oliwy z oliwek, pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych liści rukoli i przełóż na głęboki talerz, krusząc ser kozi na wierzch.
Gnochhi ze szpinakiem i krewetkami
Gnochhi ze szpinakiem i krewetkami
Gnochhi ze szpinakiem i krewetkami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami
Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami
Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami

Krem ziemniaczany

  • Ziemniaki x 1 kg
  • Biała cebula x 2 szt.
  • Tymianek świeży 1 mały pęczek
  • Czosnek x 10 ząbków
  • Wywar x 1,5 l
  • Szpinak Frosta serduszka x 250g
  • Słodka śmietana 36% x 0,5 l
  • Sól, pieprz po 1 małej łyżce
  • Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dodatkiem białej cebuli, świeżego tymianku, i czosnku, smaż przez kilka minut aż będą miały rumiany kolor.
  • Warzywa podlej wywarem mięsnym lub warzywnym i gotuj do miękkości.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj słodką śmietanę, szpinak i zagotuj, krem zmiksuj do gładkiej konsystencji i przecedź przez sitko. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krewetki
Krewetki
Krewetki
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
  • Klarowane masło
  • Krewetki 16/20 x 200g
  • Sól, pieprz po 1 małe łyżce
  • Natka pietruszki
  1. Krewetki pokrój na mniejsze i podsmaż na klarowanym maśle aż będą miały rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekana natkę pietruszki.
  2. Porcję kremu nalej do głębokiego naczynia i ułóż na górze smażone krewetki i kilka kawałków marynowanego imbiru.

Muffiny ze szpinakiem i serem cheddar

Składniki:

  • Szpinak Frosta serduszka x 250g
  • 100 g sera cheddar, startego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 150 g zwykłej białej mąki
  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do smarowania
  1. Ustaw piekarnik na 180 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Rozmrożony szpinak dodaj do miski razem z tartym serem cheddar i suszonym tymiankiem, wbij 2 jajka do miski i wymieszaj z jogurtem.
  3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia nad miską, a następnie dobrze wymieszaj, aby połączyły się wszystkie składniki.
  4. Gotową masę nałóż na formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
  5. Wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości