W przepisach wykorzystany był szpinak w serduszkach od firmy Frosta.
Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem - przepis
Gnocchi ziemniaczane:
- Ziemniaki mączne x 1 kg
- Żółtka x 3 szt.
- Sól x 1 łyżka
- Mąka pszenna x 0,3 kg
- Szpinak Frosta serduszka x 200g
- Wybierz jak największe ziemniaki i ułóż je na blaszce do pieczenia, nakłuj delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika na 1h do temp. 170 st. C.
- Po wyjęciu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, do ziemniaków dodaj żółtko, sól, mąkę pszenną i szpinak. Zacznij dłońmi wyrabiać masę, aż nabierze zwartej i gęstej konsystencji, jeśli masa będzie luźna dodaj więcej mąki.
- Ciasto potnij na 4 części i zwiń je w batony, następnie rozciągnij rękami na długi rulon i potnij na mniejsze kawałki.
- Mniejsze kawałki uformuj za pomocą widelca i odstaw na blaszkę posypaną mąką. Gnocchi gotuj w posolonej wodzie przez około 2 minuty lub do momentu, kiedy nie wypłyną same.
- Natka pietruszki, bazylia, kolendra po 1 dużym pęczku
- Oliwa z oliwek x 200 ml
- Orzeski pinni x 100g
- Parmezan x 100g
- Rukola x 100g
- Kozi ser twarogowy x 200g
- W moździerzu utrzyj świeże zioła razem z oliwą, orzeszkami pinii i parmezanem.
- Gotowe pesto przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowane gnocchi ziemniaczane. Możesz opcjonalnie dodać więcej oliwy z oliwek, pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych liści rukoli i przełóż na głęboki talerz, krusząc ser kozi na wierzch.
Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami
Krem ziemniaczany
- Ziemniaki x 1 kg
- Biała cebula x 2 szt.
- Tymianek świeży 1 mały pęczek
- Czosnek x 10 ząbków
- Wywar x 1,5 l
- Szpinak Frosta serduszka x 250g
- Słodka śmietana 36% x 0,5 l
- Sól, pieprz po 1 małej łyżce
- Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dodatkiem białej cebuli, świeżego tymianku, i czosnku, smaż przez kilka minut aż będą miały rumiany kolor.
- Warzywa podlej wywarem mięsnym lub warzywnym i gotuj do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj słodką śmietanę, szpinak i zagotuj, krem zmiksuj do gładkiej konsystencji i przecedź przez sitko. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Klarowane masło
- Krewetki 16/20 x 200g
- Sól, pieprz po 1 małe łyżce
- Natka pietruszki
- Krewetki pokrój na mniejsze i podsmaż na klarowanym maśle aż będą miały rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekana natkę pietruszki.
- Porcję kremu nalej do głębokiego naczynia i ułóż na górze smażone krewetki i kilka kawałków marynowanego imbiru.
Muffiny ze szpinakiem i serem cheddar
Składniki:
- Szpinak Frosta serduszka x 250g
- 100 g sera cheddar, startego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 jajka
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 150 g zwykłej białej mąki
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do smarowania
- Ustaw piekarnik na 180 stopni z funkcją termoobiegu.
- Rozmrożony szpinak dodaj do miski razem z tartym serem cheddar i suszonym tymiankiem, wbij 2 jajka do miski i wymieszaj z jogurtem.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia nad miską, a następnie dobrze wymieszaj, aby połączyły się wszystkie składniki.
- Gotową masę nałóż na formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
- Wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Szybki lunch dla zabieganych. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut
- Na co zwracać uwagę kupując mrożonki?
- Dania z gotowymi wege burgerami - przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: