Przepisy kulinarne

Dania z gotowymi wege burgerami - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Warzywne burgery

W kuchni Dzień Dobry Wakacje tym razem propozycje na pyszne dania z wykorzystaniem gotowych produktów najwyższej jakości. Sprawdź przepisy Grzegorza Zawieruchy na wegetariańską miskę z wege burgerem, awokado i ryżem z soczewicą, wege burgera z guacamole i piklowaną cebulą lub w wersji z zasmażaną młodą kapustą kiszoną i aromatycznymi ziemniakami.

Wegetariańska miska z wege burgerem, awokado i ryżem z soczewicą

  • 4 wege burgery Frosta

Ryż:

  • ½ szklanki brązowego ryżu
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 2 ½ szklanki wody

Enchilada sos:

  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 i ½ szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku (2 jeśli lubisz bardziej pikantne)
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki soli

Dodatki:

  • 2 awokado pokrojone w plasterki
  • 2 garści kiełków fasoli mung
  • pęczek kolendry
  • 2 limonki

Sposób przygotowania:

  1. 1Do garnka z grubym dnem wsypujemy ryż i soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  2. 2Po tym czasie ryż studzimy, czarną fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy do ryżu i soczewicy. Całość delikatnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
  3. 3W tym czasie robimy sos.
  4. 4Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy cebulę i lekko rumienimy.
  5. 5Po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i po kolejnych 2 minutach dodajemy sos pomidorowy oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze kolejne 7 minut na małym ogniu. W razie konieczności doprawiamy odrobinę solą.
  6. 6Powstały sos wlewamy do ryżu i czarnej fasoli i całość dobrze mieszamy.
  7. 7Teraz pora zająć się naszym wege burgerem. Na rozgrzanej patelni kładziemy jednego burgera i zgodnie z instrukcją na opakowaniu obsmażamy z jednej i drugiej strony.
  8. 8Awokado kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z limonki. Kolendrę drobno siekamy.
  9. 9Na talerzu układamy porcję ryżu w sosie enchilades, na wierzchu kładziemy burgera, dookoła dodatki, całość posypujemy kolendrą i lekko skrapiamy sokiem z limonki.

Wege burger z guacamole i piklowaną cebulą

Składniki na 6 sztuk:

  • 6 wege burgerów Frosta

Brioszka:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka (o temp. 30°C)
  • 380 g mąki
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g masła (o temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka atramentu z ośmiornicy

Guacamole:

  • 1 awokado haas
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki świeżej kolendry
  • sól

Sos jogurtowy:

  • 4 łyżki greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka sosu chili czosnkowego
  • sól

Piklowana cebula:

  • 2 czerwone cebule
  • 1 pomarańcza
  • 2 limonki
  • 1 papryczka habanero
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki świeżo posiekanej kolendry

Dodatki:

  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 100 g roszponki
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. 1Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru. Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem.
  2. 2Gdy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, wlewamy go do naczynia z mąką i cukrem.
  3. 3Następnie wbijamy po 1 jajku, dodajemy 1 łyżeczkę atramentu z ośmiornicy i dodajemy stopniowo masło, ciągle ugniatając. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. 4Następnie lekko ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Formujemy kulki (ok. 120 g) w kształcie bułeczek.
  5. 5Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy i ostawiamy do wystygnięcia.
  6. 6Cebulę obieramy, kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą, aby zmiękła.
  7. 7Wyciskamy sok z pomarańczy i limonek, dodajemy przyprawy i mieszamy. Zalewamy cebulę. Na końcu wsypujemy posiekaną kolendrę i mieszamy.
  8. 8Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kotlety około 4 minuty z każdej strony.
  9. 9W międzyczasie grillujemy lekko wcześniej upieczone bułki. Smarujemy spód sosem jogurtowym.
  10. 10Układamy wege burgera, kilka plasterków ogórka, rzodkiewkę i trochę roszponki.
  11. 11Na to układamy guacamole i piklowaną cebulę.

Wege burger z zasmażaną młodą kapustą kiszoną i aromatycznymi ziemniakami

Składniki:

  • 4 wege burgery Frosta

Kapusta:

  • 1 kg młodej kapusty kiszonej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 marchewka
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ze szparagami:

  • 12 młodych ziemniaków
  • Pęczek szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

  1. 1Wege burgery smażymy na suchej patelni po 4 minuty z każdej strony lub w pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu.
  2. 2Młodą kapustę siekamy nożem, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby była lekko przykryta.
  3. 3Marchewkę ścieramy na tarce, 1 cebulę drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Dodajemy przyprawy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu od momentu zagotowania ok. 50 minut. Następnie lekko ją odcedzamy z nadmiaru wody (tak aby pozostało przynajmniej połowę wody z gotowania).
  4. 4Po tym czasie robimy zasmażkę. Pozostałą cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Kiedy się ładnie zarumieni dodajemy masło oraz mąkę i energicznie mieszamy.
  5. 5Następnie dodajemy odrobinę pozostałej wody i ciągle mieszamy. Czynność powtarzamy, aż uzyskamy lekko płynną zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. 6Młode ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek i gotujemy. Ok. 5 minut przed końcem gotowania ziemniaków dodajemy obrane szparagi pokrojone w 5 cm kawałki.
  7. 7Kiedy ziemniaki się ugotują, całość odcedzamy i wyjmujemy zioła .
  8. 8Dodajemy masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz śmietanę i dobrze ze sobą mieszamy.
  9. 9Na talerzu serwujemy burgera, do niego dodatki z kapusty oraz ziemniaków.
  10. 10Wege burger świetnie zastąpi nam kotleta schabowego, sznycla czy inne kawałki mięsa.

Zobacz także:

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości