Przepisy kulinarne

Śniadania idealne na upały. Co jeść, gdy nie dopisuje nam apetyt?

Przepisy kulinarne

Alexander Spatari/Getty Images

Lato rozpoczęło się w najlepsze. Słońce i upały z jednej strony cieszą, z drugiej stają się problemem, zwłaszcza, gdy odbierają nam chęć do jedzenia. Regularne spożywanie posiłków jest przecież istotne zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki. Co zatem jeść na śniadanie, aby nasza dieta była zbilansowana i lekka?

Śniadania w upalne dni

Ciepłe i rozgrzewające owsianki poszły w odstawkę. Gdy temperatura za oknem przekracza 25 stopni, nasze preferencje kulinarne ulegają całkowitej zmianie. Jedyne, o czym marzymy, to orzeźwiające lemoniady i lekkie potrawy.

Jak powszechnie wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje nam energię i siłę do działania. Niestety, lato rządzi się swoimi prawami, a wysokie temperatury sprawiają, że rano ciężko nam cokolwiek zjeść. Z tego powodu zdarza nam się pomijać posiłki. Jak można się domyślać, to olbrzymi błąd. Co zatem jeść, aby pierwszy posiłek był dla nas przyjemnością, a nie karą?

Zdrowe i odżywcze smoothie

Pierwszą propozycją dla porannych niejadków jest orzeźwiające smoothie. To idealny sposób, aby w lekkim napoju przyjąć wszystkie niezbędne kalorie. Co więcej, koktajl taki możemy codziennie urozmaicać pod względem smaku. Wystarczy zmienić owoce, warzywa, dodać białko smakowe czy zamiast mleka, użyć jogurt. Dla podbicia kalorii dodać możemy także płatki owsiane bądź jaglane oraz orzechy. Ważna informacja dla zapracowanych – posiłek taki gotowy jest w 5 minut i nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Owocowe bowle

Co powiecie na zdrową wersje lodów na śniadanie? Naszą kolejną propozycją są owocowe bowle. Wystarczy wieczorem umieścić w zamrażarce pokrojone na kawałki owoce np. banany, truskawki, maliny, porzeczki, mango czy brzoskwinie, a rano zmiksować je w kielichu blendera z dodatkiem jogurtu. Całość przelewamy do miseczki, dodajemy świeże owoce, płatki lub granolę, masło orzechowe bądź inną pastę i voilà. Zdrowy i zbilansowany posiłek gotowy.

Sezon na twarożki

Latem bazarki nabierają kolorów, a warzywa i owoce smakują lepiej niż kiedykolwiek. Pomidory, ogórki, szparagi, cukinia, groszek cukrowy czy rzodkiewka - wybór jest naprawdę duży. Polecamy zatem korzystać z tego, co dała nam natura i zrobić pyszny twarożek z dodatkiem sezonowych warzyw. Schłodzona pasta podana z pajdą świeżego chleba skusi nawet niejadka. Dla fanów słodkości idealna będzie także wersja z owocami i dżemami.

Zobacz wideo: Warzywno-owocowy zawrót głowy Darii Ładochy

Zobacz także:

Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela

Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego

Żona Grzegorza Krychowiaka pochwaliła się nietypowym nagraniem z urlopu. Żyrafa zjadła jej śniadanie prosto z talerza

Autor: Nastazja Bloch

Pozostałe wiadomości