Przepisy kulinarne

Śniadania idealne na upały. Co jeść, gdy nie dopisuje nam apetyt?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
roślinne bowle

Lato rozpoczęło się w najlepsze. Słońce i upały z jednej strony cieszą, z drugiej stają się problemem, zwłaszcza, gdy odbierają nam chęć do jedzenia. Regularne spożywanie posiłków jest przecież istotne zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki. Co zatem jeść na śniadanie w upały?

Śniadania w upalne dni

Ciepłe i rozgrzewające owsianki poszły w odstawkę. Gdy temperatura za oknem przekracza 25 stopni, nasze preferencje kulinarne ulegają całkowitej zmianie. Jedyne, o czym marzymy, to orzeźwiające napoje i lekkie potrawy.

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Jak powszechnie wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje nam energię i siłę do działania. Niestety, lato rządzi się swoimi prawami, a wysokie temperatury sprawiają, że rano ciężko nam cokolwiek zjeść. Z tego powodu zdarza nam się pomijać posiłki. Jak można się domyślać, to olbrzymi błąd. Co zatem jeść na śniadanie w upały, aby pierwszy posiłek był dla nas przyjemnością, a nie karą?

Zdrowe i odżywcze smoothie na śniadanie w upały

Pierwszą propozycją dla porannych niejadków jest orzeźwiające smoothie. To idealny sposób, aby w lekkim napoju przyjąć wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Co więcej, koktajl taki możemy codziennie urozmaicać smakowo. Wystarczy zmienić owoce, warzywa, dodać białko smakowe czy zamiast mleka, użyć jogurt lub napój roślinny. Dla podbicia kalorii dodać możemy także płatki owsiane bądź jaglane oraz orzechy. Ważna informacja dla zapracowanych – posiłek taki gotowy jest w 5 minut i nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Owocowe bowle na śniadanie w upały

Co powiecie na zdrową wersje lodów na śniadanie? Naszą kolejną propozycją są owocowe bowle. Wystarczy wieczorem umieścić w zamrażarce pokrojone na kawałki owoce np. banany, truskawki, maliny, porzeczki, mango czy brzoskwinie, a rano zmiksować je w kielichu blendera z dodatkiem jogurtu. Całość przelewamy do miseczki, dodajemy świeże owoce, płatki lub granolę, masło orzechowe bądź inną pastę i voilà. Zdrowy i zbilansowany posiłek gotowy.

Twarożek na śniadanie w upały

Latem bazarki nabierają kolorów, a warzywa i owoce smakują lepiej niż kiedykolwiek. Pomidory, ogórki, szparagi, cukinia, groszek cukrowy czy rzodkiewka - wybór jest naprawdę duży. Polecamy zatem korzystać z tego, co dała nam natura i zrobić pyszny twarożek z dodatkiem sezonowych warzyw. Schłodzona pasta podana z pajdą świeżego chleba skusi nawet niejadka. Dla fanów słodkości idealna będzie także wersja z owocami i dżemami.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego:  Alexander Spatari/Getty Images

Pozostałe wiadomości