Idealne ogórki małosolne. Jak je przygotować? Piotr Kucharski zdradził swoje sekrety

Aktualizacja:
Przepis na idealne ogórki małosolne
Przepis na idealne ogórki małosolneDzień Dobry TVN
wideo 2/6

Uwielbiasz małosolne, ale nie wiesz, jak je zrobić? Piotr Kucharski przekonuje, że to bardzo proste zadanie. W programie Dzień Dobry TVN zdradził swój przepis na ogórki małosolne i opowiedział o tym, na co trzeba zwrócić uwagę podczas ich przygotowania.

Do przygotowania ogórków małosolnych nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy kupić ogórki gruntowe, zaopatrzyć się w specjalny zestaw przypraw do kiszenia, kilka słoików i mieć odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu, aż się odpowiednio zasolą. Są doskonałym dodatkiem do letniego grilla, na kanapkę czy do surówek i sałatek.
Czy trzeba moczyć ogórki przed nastawieniem je na małosolne?
- Nie jest to konieczne do małosolnych, dobrze jest to zrobić do kiszonych, ze względu na długi proces. Ważne jest, aby kupić dobre ogórki - podkreślił Piotr Kucharski.

Ogórki małosolne - przepis krok po kroku Piotra Kucharskiego

Skorzystaj z przepisu kucharza i przygotuj chrupiące ogórki małosolne.
Składniki na ogórki małosolne (na 3 l słój):
  • korzeń chrzanu lub świeże liście chrzanu
  • koperek
  • czosnek
  • liście winogron lub porzeczki
  • ogórki gruntowe (2 kg)
  • woda, sól
  • 1 lub dwie łyżeczki gorczycy
Jak przygotować ogórki małosolne?
  1. 1Na dnie słoja układamy: pokrojony korzeń chrzanu, rozgnieciony czosnek, koper i liście winogron lub porzeczki. Następnie ciasno układamy ogórki.
  2. 2Zalewamy zalewą (na litr wody jedna solidna łyżka soli). Takim roztworem solnym zalewamy wszystko, ogórki muszą być całe zakryte.
  3. 3Zakręcamy słoik i zostawiamy na blacie kuchennym.
- Ogórki zalewamy przegotowaną, nawet letnią wodą - w okolicach 30-35 st. C. Taka wyższa temperatura wody przyspieszy proces fermentacji - powiedział Piotr.

Ogórki małosolne - wskazówki, które pomogą w ich przygotowaniu

Ogórki małosolne to ogórki kiszone na pierwszym stopniu fermentacji. Można je jeść już po jednym dniu leżakowania w solance, ale z konsumpcją warto zaczekać mniej więcej trzy dni. Po takim czasie otrzymamy typowe małosolne. Jeżeli chcemy wyhamować proces fermentacji, możemy schować słój do lodówki zamiast zostawiać go gdzieś w kuchni. Im ogórki będą miały cieplej, tym szybciej sfermentują. Wodę z małosolnych można wykorzystać do kolejnego nastawu.
Piotr Kucharski zdradził, że sekretem jego ogórków jest duża ilość czosnku i kopru. Fanom pikantnych smaków polecił dodać do słoja kilka ostrych papryczek. Co przygotować z ogórków?
- Z gotowych małosolnych możemy zrobić pyszną zupę ogórkową. Przygotowujemy ją, jak klasyczną ogórkową, tylko małosolne kroimy w plastry. One sprawiają, że otrzymujemy doskonałą, letnią zupę - polecał kucharz.
Zobacz wideo, w którym krok po kroku Piotr Kucharski pokazuje, jak zrobić małosolne. W rozmowie z Marcinem Prokopem i Dorotą Wellman zdradził, jakiej soli używa.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images

Pozostałe wiadomości