Do przygotowania ogórków małosolnych nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy kupić ogórki gruntowe, zaopatrzyć się w specjalny zestaw przypraw do kiszenia, kilka słoików i mieć odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu, aż się odpowiednio zasolą. Są doskonałym dodatkiem do letniego grilla, na kanapkę czy do surówek i sałatek.
Czy trzeba moczyć ogórki przed nastawieniem je na małosolne?
- Nie jest to konieczne do małosolnych, dobrze jest to zrobić do kiszonych, ze względu na długi proces. Ważne jest, aby kupić dobre ogórki - podkreślił Piotr Kucharski.
Ogórki małosolne - przepis krok po kroku Piotra Kucharskiego
Skorzystaj z przepisu kucharza i przygotuj chrupiące ogórki małosolne.
Składniki na ogórki małosolne (na 3 l słój):
- korzeń chrzanu lub świeże liście chrzanu
- koperek
- czosnek
- liście winogron lub porzeczki
- ogórki gruntowe (2 kg)
- woda, sól
- 1 lub dwie łyżeczki gorczycy
Jak przygotować ogórki małosolne?
- Na dnie słoja układamy: pokrojony korzeń chrzanu, rozgnieciony czosnek, koper i liście winogron lub porzeczki. Następnie ciasno układamy ogórki.
- Zalewamy zalewą (na litr wody jedna solidna łyżka soli). Takim roztworem solnym zalewamy wszystko, ogórki muszą być całe zakryte.
- Zakręcamy słoik i zostawiamy na blacie kuchennym.
- Ogórki zalewamy przegotowaną, nawet letnią wodą - w okolicach 30-35 st. C. Taka wyższa temperatura wody przyspieszy proces fermentacji - powiedział Piotr.
Ogórki małosolne - wskazówki, które pomogą w ich przygotowaniu
Ogórki małosolne to ogórki kiszone na pierwszym stopniu fermentacji. Można je jeść już po jednym dniu leżakowania w solance, ale z konsumpcją warto zaczekać mniej więcej trzy dni. Po takim czasie otrzymamy typowe małosolne. Jeżeli chcemy wyhamować proces fermentacji, możemy schować słój do lodówki zamiast zostawiać go gdzieś w kuchni. Im ogórki będą miały cieplej, tym szybciej sfermentują. Wodę z małosolnych można wykorzystać do kolejnego nastawu.
Piotr Kucharski zdradził, że sekretem jego ogórków jest duża ilość czosnku i kopru. Fanom pikantnych smaków polecił dodać do słoja kilka ostrych papryczek. Co przygotować z ogórków?
- Z gotowych małosolnych możemy zrobić pyszną zupę ogórkową. Przygotowujemy ją, jak klasyczną ogórkową, tylko małosolne kroimy w plastry. One sprawiają, że otrzymujemy doskonałą, letnią zupę - polecał kucharz.
Zobacz wideo, w którym krok po kroku Piotr Kucharski pokazuje, jak zrobić małosolne. W rozmowie z Marcinem Prokopem i Dorotą Wellman zdradził, jakiej soli używa.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?
- Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
- Zupa ogórkowa z małosolnych - przepis Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images