Przepisy kulinarne

Ogórki małosolne na sucho, w woreczku. Jak je zrobić?

Przepisy kulinarne

ogórki gruntowe

Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?

Ogórki małosolne na sucho. Bez zalewy, w woreczku

Tradycyjnie ogórki małosolne są robione i przechowywane w słoikach. Do tego dochodzi specjalnie przygotowywana zalewa. Alternatywą, nie mniej pyszną, są ogórki małosolne na sucho.

Ten prosty sposób na kiszenie ogórków bez zalewy pochodzi z Rosji. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy umieścić ogórki i wszystkie nadające im wyjątkowy smak przyprawy w odpowiednim woreczku strunowym. Najlepszy będzie ten nieco grubszy, przeznaczony do mrożonek.

Należy szczelnie go zamknąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. W tym czasie trzeba kilka razy nim potrząsać tak, aby wszystkie walory smakowe równomiernie się rozprowadziły. Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce do około 3 dni.

Ogórki małosolne na sucho - przepis

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków gruntowych (lub więcej, w zależności od potrzeb),
  • kawałek chrzanu ok. 8 - 10 cm,
  • 2 baldachimy kopru lub mały pęczek świeżego koperku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • łyżka ziaren gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. 1Ogórki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zimną woda. Odstawić na około godzinę.
  2. 2Później zlać wodę, a ogórki dokładnie osuszyć i odciąć ich końcówki, aby sól szybciej w nie wnikała.
  3. 3Tak przygotowane ogórki umieścić w odpowiednich, solidnych, szczelnych woreczkach strunowych (lub w jednym, dużym).
  4. 4Chrzan i czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry i wraz z solą, koprem i gorczycą dodać do ogórków.
  5. 5Woreczki szczelnie zamknąć, usuwając ze środka nadmiar powietrza.
  6. 6Energicznie potrząsnąć woreczkami i wstawić je do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i odstawić w ciepłe miejsce typu blat kuchenny, na 20 godzin.
  7. 720 godzin później ogórki powinny być gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują następnego dnia.
  8. 8Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni.

Zobacz też:

Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz

Przepis na idealne ogórki małosolne. Przygotuj je z Piotrem Kucharskim

Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik

Zobacz video: Przepis na idealne ogórki małosolne

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości