Adam Małysz podzielił się z fanami przepisem na ogórki małosolne
Ogórki małosolne goszczą na polskich stołach od dawna. Niepowtarzalny smak, chrupkość i cenne właściwości zdrowotne to zaledwie część ich licznych zalet. Nie dziwi zatem fakt, że sięga po nie sam Adam Małysz. W tym miejscu warto podkreślić, że mistrz sportów zimowych samodzielnie przygotowuje przekąskę w domu, bazując na sprawdzonej recepturze.
Przepisy Andrzeja Polana
- Wiele osób pytało o przepis na moje ogórki małosolne, a więc dzielę się z Wami moim "sekretem". Smacznego - napisał uznany skoczek narciarski na swoim facebookowym profilu, zachęcając tym samym fanów do kulinarnych eksperymentów.
Ogórki małosolne według przepisu Adama Małysza
Ogórki małosolne mogą być wykorzystywane jako dodatek do dań na ciepło, kanapek i sałatek, ale sprawdzają się także jako samodzielna przekąska. Jak przygotowuje je Adam Małysz?
Składniki:
- 3 kg ogórków (im mniejsze, tym lepsze);
- 3 łyżki soli;
- koper włoski;
- czosnek cały - częściowo pokrojony, a częściowo obrany na żabki;
- chrzan;
- papryczka chili (jeżeli ktoś lubi ostrzejsze) - pokroić i dodać.
Przygotowanie:
- Ogórki umyć w zimnej wodzie i zalać również zimną wodą. Pozostawić na 2-3 godz.
- Zagotować 3 litry wody, dodać sól, zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia.
- Do słoja wsadzać (na przemian): ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę, koper.
- Zalać ostudzoną wodą.
- Pozostawić na 2-3 dni i będą super!
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowa musztarda - jak ją przygotować? Już nigdy Ci jej nie zabraknie
- Jak przedłużyć świeżość malin? Poznaj skuteczny trik z TikToka
- Sorbet z arbuza w wersji mlecznej i owocowej. Sprawdź, jak przygotować orzeźwiający deser
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: Facebook
Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images/Facebook