Ogórki małosolne według przepisu Adama Małysza. Jak uznany skoczek narciarski przygotowuje letni specjał?

Ogórki małosolne w kamiennym słoju.
Ogórki małosolne - przepis Adama Małysza
Źródło: Shaiith/Getty Images/Facebook
Sezon na ogórki małosolne trwa w najlepsze. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także tytułowany skoczek narciarski, Adam Małysz. Czterokrotny olimpijczyk przekonuje, że popularny specjał z powodzeniem przyrządzić można w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis.

Adam Małysz podzielił się z fanami przepisem na ogórki małosolne

Ogórki małosolne goszczą na polskich stołach od dawna. Niepowtarzalny smak, chrupkość i cenne właściwości zdrowotne to zaledwie część ich licznych zalet. Nie dziwi zatem fakt, że sięga po nie sam Adam Małysz. W tym miejscu warto podkreślić, że mistrz sportów zimowych samodzielnie przygotowuje przekąskę w domu, bazując na sprawdzonej recepturze.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

- Wiele osób pytało o przepis na moje ogórki małosolne, a więc dzielę się z Wami moim "sekretem". Smacznego - napisał uznany skoczek narciarski na swoim facebookowym profilu, zachęcając tym samym fanów do kulinarnych eksperymentów.

Ogórki małosolne według przepisu Adama Małysza

Ogórki małosolne mogą być wykorzystywane jako dodatek do dań na ciepło, kanapek i sałatek, ale sprawdzają się także jako samodzielna przekąska. Jak przygotowuje je Adam Małysz?

Składniki:

  • 3 kg ogórków (im mniejsze, tym lepsze);
    • 3 łyżki soli;
      • koper włoski;
        • czosnek cały - częściowo pokrojony, a częściowo obrany na żabki;
          • chrzan;
            • papryczka chili (jeżeli ktoś lubi ostrzejsze) - pokroić i dodać.

              Przygotowanie:

              1. Ogórki umyć w zimnej wodzie i zalać również zimną wodą. Pozostawić na 2-3 godz.
                1. Zagotować 3 litry wody, dodać sól, zdjąć z gazu i pozostawić do ostygnięcia.
                  1. Do słoja wsadzać (na przemian): ogórki, chrzan, czosnek, papryczkę, koper.
                    1. Zalać ostudzoną wodą.
                      1. Pozostawić na 2-3 dni i będą super!

                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                        Zobacz także:

                        Autor: Magdalena Brzezińska

                        Źródło: Facebook

                        Źródło zdjęcia głównego: Shaiith/Getty Images/Facebook

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana