Światowy Dzień Musztardy, sosu znanego i uwielbianego na całym świecie, obchodzony jest w pierwszą sobotę sierpnia. W 2023 roku jest to 5 dzień tego miesiąca. Jak zrobić musztardę i co warto o niej wiedzieć?
Jak się robi musztardę?
Musztarda to sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy białej, czarnej bądź sarepskiej. Powstaje w wyniku łączenia zmielonych nasion z octem, cukrem i solą. Używana jest do poprawiania smaku wiele potraw, szczególnie mięsnych. To jeden z najpopularniejszych dodatków do hot-dogów.
Rodzaje musztardy:
- stołowa - łagodna lub lekko pikantna,
- sarepska - wytwarzana z gorczycy sarepskiej, które uprawiana jest przede wszystkim w Rosji, jest lekko ostra,
- kremska - słodkawa i delikatna w smaku, bardzo drobno mielona,
- dijon - bardzo ostra, wykonywana z białym winem lub moszczm winnym,
- francuska - powstaje z całych nasion gorczycy, bez mielenia, dodawane jest do niej wino,
- rosyjska - bardzo ostra, robiona ze zwykłej i czarnej, bardzo ostrej gorczycy,
- bawarska - słodka, w procesie powstawania dodawany jest cukier, miód bądź mus jabłkowy.
Musztarda po obiedzie, czyli ciekawostki na jej temat
Musztarda w Starożytnym Rzymie uważana była za produkt leczniczy. Miała redukować bóle reumatyczne, pobudzać trawienie tłuszczu, obniżać ciśnienie krwi i działać antybakteryjnie. Pierwsza musztarda powstała dzięki Pliniuszowi Starszemu, który zmieszał sproszkowane nasiona gorczycy z octem. W IV wieku naszej ery Paladius dodał do tej receptury miód i olej.
W średniowieczu powstał zawód poświęcony osobom wytwarzającym musztardy - musztardnik. Zawód ten zyskał swój status dzięki decyzji papieża Jana XXII, który swojego bratanka obsadził jako papieskiego musztardnika. Od tamtego momentu szanujące się, ważne postaci dbały o to, aby na dworze znajdował się taki musztardnik. Niedługo później profesja doczekała się nie tylko legalizacji, ale również własnego cechu, którego patronem jest św. Wincenty.
Lody o smaku musztardy? To nie żart, ponieważ papież Klemens VII tak rozkochał się w tym sosie, że dodawał go do wszystkiego, również do lodów. A jak to jest z tą musztardą po obiedzie? Kiedy przysmak trafił do Polski, nie wiedziano do końca, jak się z nim obchodzić. Uważano wtedy, że jest to forma deseru, w związku z czym jadano go po obiedzie. Według jednej z historii, oburzony i zdziwiony polskim zwyczajem Napoleon miał krzyknąć "ależ to jest musztarda po obiedzie!" i stąd miałby pochodzić ten słynny frazeologizm.
Domowa musztarda - przepis krok po kroku
Składniki:
- gorczyca - 200 g,
- ocet winny lub jabłkowy - 200 ml,
- białe wino - 50 ml,
- miód - 50 ml,
- pieprz - 5 g,
- sól - 10 g.
Sposób przygotowania:
- Ziarna gorczycy zmielić według uznania. Mogą być one drobno lub grubo mielone. Jeżeli są zbyt twarde do zmielenia można je namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie osuszyć i zmielić.
- Ocet zagotować z winem, miodem oraz solą i pieprzem.
- Zmielone ziarna gorczycy przełożyć do miski lub garnka, a następnie zalać gorącą mieszanką octu, wina i przypraw.
- Całość dokładnie wymieszać i zostawić do napęcznienia i wchłonięcia.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć odrobiną wody.
- Domową musztardę przełożyć do słoiczków i trzymać w ciemnym i suchym pomieszczeniu.
Zobacz także:
- Przepisy na sos z musztardy francuskiej
- Zupa musztardowa - przepis
- Sosy na grilla - czosnkowy, musztardowy
- Dodatki do potraw: ketchup, majonez, chrzan, musztarda. Który jest najzdrowszy? Jak czytać etykiety?
- Ogórki w musztardzie francuskiej – przepis, który warto znać!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: olgasmile.pl
Źródło zdjęcia głównego: tycoon751/Getty Images