Domowa musztarda - jak ją przygotować? Sprawdź przepis i ciekawostki na jej temat

Wegańsko na grilla
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Musztarda to kulinarny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie części potraw. Po ten przysmak sięgano już w Starożytnym Rzymie. Z okazji Światowego Dnia Musztardy przedstawiamy przepis na domową jej wersję i kilka ciekawostek, których mogliście nie znać. 

Światowy Dzień Musztardy, sosu znanego i uwielbianego na całym świecie, obchodzony jest w pierwszą sobotę sierpnia. W 2023 roku jest to 5 dzień tego miesiąca. Jak zrobić musztardę i co warto o niej wiedzieć?

Jak się robi musztardę?

Musztarda to sos, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy białej, czarnej bądź sarepskiej. Powstaje w wyniku łączenia zmielonych nasion z octem, cukrem i solą. Używana jest do poprawiania smaku wiele potraw, szczególnie mięsnych. To jeden z najpopularniejszych dodatków do hot-dogów.

Rodzaje musztardy:

  • stołowa - łagodna lub lekko pikantna,
    • sarepska - wytwarzana z gorczycy sarepskiej, które uprawiana jest przede wszystkim w Rosji, jest lekko ostra,
      • kremska - słodkawa i delikatna w smaku, bardzo drobno mielona,
        • dijon - bardzo ostra, wykonywana z białym winem lub moszczm winnym,
          • francuska - powstaje z całych nasion gorczycy, bez mielenia, dodawane jest do niej wino,
            • rosyjska - bardzo ostra, robiona ze zwykłej i czarnej, bardzo ostrej gorczycy,
              • bawarska - słodka, w procesie powstawania dodawany jest cukier, miód bądź mus jabłkowy.

                Musztarda po obiedzie, czyli ciekawostki na jej temat

                Musztarda w Starożytnym Rzymie uważana była za produkt leczniczy. Miała redukować bóle reumatyczne, pobudzać trawienie tłuszczu, obniżać ciśnienie krwi i działać antybakteryjnie. Pierwsza musztarda powstała dzięki Pliniuszowi Starszemu, który zmieszał sproszkowane nasiona gorczycy z octem. W IV wieku naszej ery Paladius dodał do tej receptury miód i olej. 

                W średniowieczu powstał zawód poświęcony osobom wytwarzającym musztardy - musztardnik. Zawód ten zyskał swój status dzięki decyzji papieża Jana XXII, który swojego bratanka obsadził jako papieskiego musztardnika. Od tamtego momentu szanujące się, ważne postaci dbały o to, aby na dworze znajdował się taki musztardnik. Niedługo później profesja doczekała się nie tylko legalizacji, ale również własnego cechu, którego patronem jest św. Wincenty.

                Lody o smaku musztardy? To nie żart, ponieważ papież Klemens VII tak rozkochał się w tym sosie, że dodawał go do wszystkiego, również do lodów. A jak to jest z tą musztardą po obiedzie? Kiedy przysmak trafił do Polski, nie wiedziano do końca, jak się z nim obchodzić. Uważano wtedy, że jest to forma deseru, w związku z czym jadano go po obiedzie. Według jednej z historii, oburzony i zdziwiony polskim zwyczajem Napoleon miał krzyknąć "ależ to jest musztarda po obiedzie!" i stąd miałby pochodzić ten słynny frazeologizm.

                Domowa musztarda - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • gorczyca - 200 g,
                  • ocet winny lub jabłkowy - 200 ml,
                    • białe wino - 50 ml,
                      • miód - 50 ml,
                        • pieprz - 5 g,
                          • sól - 10 g.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Ziarna gorczycy zmielić według uznania. Mogą być one drobno lub grubo mielone. Jeżeli są zbyt twarde do zmielenia można je namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie osuszyć i zmielić.
                              1. Ocet zagotować z winem, miodem oraz solą i pieprzem.
                                1. Zmielone ziarna gorczycy przełożyć do miski lub garnka, a następnie zalać gorącą mieszanką octu, wina i przypraw.
                                  1. Całość dokładnie wymieszać i zostawić do napęcznienia i wchłonięcia.
                                    1. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć odrobiną wody.
                                      1. Domową musztardę przełożyć do słoiczków i trzymać w ciemnym i suchym pomieszczeniu.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: olgasmile.pl

                                        Źródło zdjęcia głównego: tycoon751/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana