Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy

Sos czosnkowy i musztardowy to idealny dodatek do dań z grilla. W zależności od przyprawienia mogą zmienić smak potrawy lub być doskonałym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować prosty sos czosnkowy i musztardowy do potraw z grilla.

Domowe sosy do grilla to doskonały sposób na uzupełnienie smaku grillowanych dań. Bazując na prostych produktach, możemy sami stworzyć cały wachlarz pysznych i niespotykanych smaków. Przygotowane samodzielnie sosy ze względu na ich naturalny skład będą również zdrowe. Szczególną popularnością cieszą się sosy czosnkowy i musztardowy podawane w różnych odsłonach. W zależności od przyprawienia mogą być dodatkiem lub całkowicie zmienić smak potrawy.

Zobacz też: Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla?

Sos czosnkowy – ulubiony dodatek w kuchni

Uwielbiają go wszyscy smakosze. Nic bardziej nie podkreśla smaku potraw grillowanych jak sos czosnkowy. Możliwości jego przyrządzenia jest wiele: na jogurcie, kefirze, śmietanie . W towarzystwie chili lub łagodnej bazylii. Setki wariacji na temat sosu czosnkowego czynią go królem pośród wszystkich sosów. Przyrządzając go, należy mieć na uwadze jedno – ma on być dodatkiem, a nie daniem głównym. Czosnek zyskuje swoją moc z upływem czasu, dlatego warto go przyrządzać kilka godzin wcześniej lub najlepiej zostawić na noc w lodówce. Połączy się z dodatkami i niesamowicie nada charakteru każdej potrawie.

Aromatyczny sos czosnkowy do mięs:

  • mały jogurt naturalny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez prasę lub bardzo drobno posiekanego),
  • szczypta soli,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Sos nie powinien być zbyt gęsty, dlatego wybieraj klasyczny jogurt naturalny o średniej gęstości. Wymieszane składniki włóż do słoika, zakręć, wstrząśnij kilkukrotnie i odstaw do lodówki na noc.

Zobacz też: Marynata do karkówki na grilla

Ziołowy sos czosnkowy do mięs i pizzy:

  • jogurt grecki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta: oregano, bazylii, tymianku, papryki słodkiej,
  • odrobina wody gazowanej.

Jogurt zblendować razem z wodą. Dodać zioła i posiekany czosnek. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Sos czosnkowy do grillowanej ryby:

  • jogurt naturalny gęsty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka posiekanego kopru,
  • szczypta soli.

Sos czosnkowy do grillowanych warzyw:

  • jogurt naturalny gęsty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 5 oliwek czarnych, bardzo drobno posiekanych,
  • sól,
  • zioła prowansalskie.

Sos musztardowy – uwielbiany przez wielbicieli mięs

Klasyczna musztarda to obowiązkowy dodatek do potraw mięsnych. Szeroki wybór musztard daje możliwość stworzenia wielu pysznych i nietypowych sosów. Sos musztardowy dobrze smakuje na ostro, a jeszcze lepiej na słodko. W zależności od przyprawienia pasuje do mięs, ryb, a nawet warzyw.

Sos musztardowy do grillowanych mięs na ostro:

  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżeczka śmietany.

Składniki dobrze połączyć trzepaczką do jajek i odstawić do lodówki na godzinę.

Sos musztardowo-miodowy do mięs:

  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • odrobina wody.

Składniki dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Aromatyczny sos musztardowy do grillowanego mięsa:

  • 4 łyżeczki musztardy rosyjskiej,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Składniki wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę.

Sos musztardowy do ryby na grillu:

  • 4 łyżeczki musztardy łagodnej,
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • 1 łyżka posiekanego kopru,
  • sól, pieprz.

Składniki połączyć, odstawić na 30 min do lodówki.

Sos musztardowy do grillowanych warzyw:

  • 3 łyżeczki musztardy miodowej,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Składniki dobrze wymieszać, od razu polać sosem grillowane warzywa.

Sos „musztarda na czerwono” do grillowanego mięsa:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego,
  • 4 łyżki musztardy bawarskiej,
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany),
  • 2 łyżki wody.

Składniki dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 30 min.

Biały musztardowy sos do grillowanych warzyw:

  • 4 łyżeczki łagodnej musztardy,
  • 2 łyżeczki śmietany,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku lub koperku,
  • sól.

Składniki połączyć ze sobą, można podawać od razu.

Pomarańczowa musztarda na słodko:

  • 4 łyżeczki łagodnej klasycznej musztardy,
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu.

Składniki dobrze połączyć, odstawić do lodówki na godzinę. Podawać z mięsem lub warzywami.

Zobacz film: Sprawdzone potrawy na grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz też: Grill z cegły – jak go wbudować i o czym koniecznie trzeba pamiętać?

podziel się:

Pozostałe wiadomości