Jedzenie w Australii było kiedyś bardzo podobne do kuchni angielskiej. Wynikało to z faktu, że pierwsi osadnicy pochodzili właśnie z Anglii. W tej byłej kolonii brytyjskiej jadało się więc głównie pieczenie i inne mięsne potrawy serwowane z warzywami, głównie z ziemniakami i fasolą na wzór brytyjskiego Sunday Roast. Dzisiejsza dieta australijska jest niezwykle różnorodna i łączy w sobie wiele tradycji kulinarnych. Kuchnia australijska to również tradycyjne potrawy rdzennych mieszkańców Australii – Aborygenów.
Zobacz wideo: Przepisy Andrzeja Polana
Przepisy Andrzeja Polana
Tradycyjne potrawy australijskie
Chyba najbardziej znaną australijską potrawą jest vegemite. Ta brązowa pasta, która niektórym z wyglądu może przypominać krem czekoladowy, jest zrobiona z wyciągu z drożdży. Lepka w konsystencji pasta smakiem przypomina nieco przyprawę maggi. Australijczycy smarują nią chleb lub dodają ją do niektórych potraw. Chleb z vegemite jest serwowany nawet dzieciom w przedszkolach i szkołach na drugie śniadanie. Jeśli będziemy w Australii, powinniśmy koniecznie spróbować tej oryginalnej pasty, która ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.
Australijczycy wymyślili również kilka smacznych deserów. Najbardziej znanym przysmakiem, który zdobył popularność na całym świecie, jest Pavlova. To lekki, delikatny tort bezowy, udekorowany świeżymi owocami (takimi jak maliny czy jagody) i bitą śmietaną. Z kolei lamingtony to ciastka biszkoptowe oblane czekoladą i obtoczone w wiórkach kokosowych. Kolejnym smakołykiem pochodzącym z Australii są kokosowo-owsiane ciasteczka anzac. Powstały podczas I wojny światowej z myślą o żołnierzach wyruszających na front. Ciasteczka przygotowywane przez żony miały przetrwać długą drogę. Innym znanym słodkim daniem, które można podać zarówno na śniadanie, jak i lekki obiad czy kolację, są naleśniki australijskie, pikelets. To niewielkich rozmiarów placuszki przypominające nieco amerykańskie pancakes. Pikelets podaje się posypane cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany, kremu czekoladowego lub owoców.
Z kolei kuchnia Aborygenów zawiera wiele ciekawych składników. Z racji tego, że ci rdzenni mieszkańcy Australii zajmują się przede wszystkim zbieractwem i łowiectwem, ich jadłospis składa się głównie z licznych egzotycznych owoców, ziół, nasion i mięsa. Aborygeni chętnie jedzą nasiona akacji, orzechy makadamia, owoce quandong, liście eukaliptusa czy kasztany wodne. Potrawy mięsne są przygotowywane ze strusi, kangurów, jaszczurek, ptaków i larw. Aborygeni od stuleci stosują te same metody obróbki żywności. Restauracje australijskie często serwują dania inspirowane tradycyjnymi potrawami Aborygenów. Turyści mogą spróbować takich rarytasów, jak steki z kangura czy pieczone larwy. Jeśli zaś chcielibyśmy skosztować prawdziwych aborygeńskich potraw, możemy się udać do jednego z rezerwatów.
Współczesna kuchnia australijska
Współczesna kuchnia australijska łączy w sobie różne kulinarne tradycje. Wynika to z wielokulturowości tego kraju, przenikania się zwyczajów i tradycji. Już w XIX wieku do Australii licznie przybywali imigranci z całego świata. W Australii znajdziemy więc potrawy kuchni greckiej, włoskiej, tajskiej, libańskiej, japońskiej, niemieckiej czy indyjskiej. Współczesne dania australijskie są pyszną mieszanką – mieszkańcy antypodów chętnie eksperymentują w kuchni i łączą ze sobą tradycyjne przepisy pochodzące z różnych zakątków świata. Australijczycy lubią smaczne jedzenie, a programy kulinarne są tam jednymi z najchętniej oglądanych w telewizji.
Zobacz wideo: Lato w pełni na talerzu
Mieszkańcy Australii lubią też celebrować posiłki w gronie przyjaciół i rodziny. Bardzo popularne jest jedzenie poza domem. Dobrych restauracji w australijskich miastach jest pod dostatkiem – na całym świecie słyną one z jakości swoich dań. Serwują tradycyjne potrawy z różnych części świata lub ich oryginalne połączenia. Na przykład zamawiając w Australii popularne brytyjskie fish and chips, możemy się zdziwić, bo frytki są często podawane z mięsem z rekina.
W Australii ogromną popularnością cieszą się też dania z grilla. W wielu parkach można korzystać z darmowych barbecue. Australijczycy chętnie to robią, delektując się pysznym jedzeniem z grilla i piękną pogodą, która trwa tam przez cały rok. Na grillu najczęściej przygotowuje się steki, krewetki, ale także różnego rodzaju warzywa. Egzotyczne dla nas mięso z kangura jest w Australii dosyć powszechnym produktem i można je znaleźć w większości supermarketów. Australijczycy chętnie jedzą również owoce morza, których jest tam pod dostatkiem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sorbet z arbuza w wersji mlecznej i owocowej. Sprawdź, jak przygotować orzeźwiający deser
- Syrop z nawłoci - domowy przepis na zdrowie. Jak go przygotować?
- Ciasto pleśniak - prosty przepis krok po kroku
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: MillefloreImages/Getty Images