Kuchnia australijska. Burgery i beza

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy podróżniczkę Julię Raczko, jej siostrę Patrycję i tatę Macieja. Rodzina przygotowała potrawy kuchni australijskiej. Na naszym stole pojawiły się tosty, hamburgery i beza Pavlova. Spróbujecie? Marcinowi Mellerowi smakowało :-)

Tost z Vegamite

Składniki:

Chleb tostowy

Australijska pasta Vegemite

Składniki:

10 białek jajek

0,5 kilo cukru

Łyżeczka octu/spirytusu

Łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Śmietana kremówka 36%

Cukier

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywno (zimne jajka i zimna miska). Pomału dodajemy cukier, w 4-5 partiach. Ubijamy dalej 5-7 minut aż będzie szklista i sztywna. Dodajmy ocet/spirytus oraz mąkę i ubijamy jeszcze chwilkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 120 (110 - zależy od piekarnika). Pieczemy/suszymy półtorej godziny. Po wyłączeniu piekarnika studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach najlepiej przez całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietanę na sztywno (36% kremówka, mocno schłodzona), dodajemy cukru według uznania, ew. zapachy lub skórkę z cytryny, wykładamy na bezę i dekorujemy sezonowymi owocami.

Duży hamburger australijski

Składniki:

250 g wołowiny (najlepiej antrykot, zmielona w domu)

Połowa małej cebuli

Sól

Dużo pieprzu

Sos Worcestershire (według uznania)

Sos: ketchup, majonez, musztarda plus odrobina sosu z suszonej śliwki

Sałata najlepiej rzymska

Plastry pomidora malinowego

Krążki cebuli czerwonej

Plastry buraka pieczonego

Plaster ananasa ugrillowanego

Ew. pickle

Duża buła lub ciabatta - przypiekamy na patelni grillowej lub na grillu

Przygotowanie:

Składniki na burgera mieszamy, wyrabiamy mocno dłońmi, aż mięso zacznie się kleić do dłoni. Formujemy dużego burgera i smażymy na grillu, patelni grillowej lub na blasze.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości