Tost z Vegamite
Składniki:
Chleb tostowy
Australijska pasta Vegemite
Składniki:
10 białek jajek
0,5 kilo cukru
Łyżeczka octu/spirytusu
Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Śmietana kremówka 36%
Cukier
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywno (zimne jajka i zimna miska). Pomału dodajemy cukier, w 4-5 partiach. Ubijamy dalej 5-7 minut aż będzie szklista i sztywna. Dodajmy ocet/spirytus oraz mąkę i ubijamy jeszcze chwilkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 120 (110 - zależy od piekarnika). Pieczemy/suszymy półtorej godziny. Po wyłączeniu piekarnika studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach najlepiej przez całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietanę na sztywno (36% kremówka, mocno schłodzona), dodajemy cukru według uznania, ew. zapachy lub skórkę z cytryny, wykładamy na bezę i dekorujemy sezonowymi owocami.
Duży hamburger australijski
Składniki:
250 g wołowiny (najlepiej antrykot, zmielona w domu)
Połowa małej cebuli
Sól
Dużo pieprzu
Sos Worcestershire (według uznania)
Sos: ketchup, majonez, musztarda plus odrobina sosu z suszonej śliwki
Sałata najlepiej rzymska
Plastry pomidora malinowego
Krążki cebuli czerwonej
Plastry buraka pieczonego
Plaster ananasa ugrillowanego
Ew. pickle
Duża buła lub ciabatta - przypiekamy na patelni grillowej lub na grillu
Przygotowanie:
Składniki na burgera mieszamy, wyrabiamy mocno dłońmi, aż mięso zacznie się kleić do dłoni. Formujemy dużego burgera i smażymy na grillu, patelni grillowej lub na blasze.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN