Przepisy kulinarne

Ciasto pleśniak - prosty przepis krok po kroku. Sprawdź, jak przygotować to ciasto

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Autor:
Diana
Ryściuk
Ciasto pleśniak

Pleśniak to ciasto, które może i nazywa się dziwacznie, ale za to jak smakuje! To świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wypieki z dodatkiem owoców. Sprawdź nasz przepis na pleśniak z dżemem lub owocami. Z czym go podać?

Pleśniak to klasyczne, typowo polskie ciasto. Do jego zrobienia nie jest konieczne użycie świeżych owoców. Wystarczy mieć pod ręką słoiczek dobrego dżemu. W wersji tradycyjnej używa się dżemu z czarnej porzeczki, ale można go również zastąpić innym dżemem, świeżymi porzeczkami czy konfiturą z leśnych owoców. Ważne, aby owocowy dodatek był lekko kwaskowaty, co świetnie przełamuje słodki smak pianki i lekkiej kruszonki w pleśniaku.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Jak zrobić pleśniaka z dżemem - przepis

Składniki na ciasto pleśniak:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • 2 szklanki białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • słoik dżemu lub świeże, kwaśne owoce

Ciasto pleśniak z dżemem lub owocami – sposób przygotowania

  1. 1Żółtka jaj oddzielić od białek – zrobić to bardzo dokładnie, w białkach nie może się znaleźć żaden, najmniejszy nawet fragment żółtka czy czegokolwiek innego.
  2. 2Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka.
  3. 3Wszystkie składniki wymieszać łyżką i zagniatać dłonią, aż do wyrobienia kruchego ciasta. Można dolać odrobinę zimnej wody – wtedy ciasto lepiej się zagniata.
  4. 4Tortownicę lub średniej wielkości blachę posmarować masłem, a następnie wykleić jej spód 2/3 ilości przygotowanego ciasta (reszta będzie potrzebna do kruszonki). Całość włożyć do lodówki na ok. 10 minut.
  5. 5Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać do nich porcjami mąkę ziemniaczaną i szklankę cukru.
  6. 6Na schłodzonym cieście ułożyć dżem z czarnej porzeczki. Niektórzy jednak robią pleśniaka nieco inaczej i zamiast dżemu wykładają zgniecione wcześniej porzeczki z cukrem lub też przetwory z innych owoców.
  7. 7Na dżemie ułożyć pianę z białek, a następnie posypać ją kruszonką powstałą z pozostałego ciasta.
  8. 8Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przed 45 minut.

Z czym podać ciasto pleśniak?

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Edmond Terakopian - PA Images/Getty Images

Pozostałe wiadomości