Przepisy na sos z musztardy francuskiej

Musztarda francuska w miseczce
xamtiw / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Chętnie wykorzystywanym w kuchni sosem do sałatek czy mięs jest sos czosnkowy. Jednak ze względu na silny aromat nie zawsze można go zabrać jako dodatek na lunch do pracy czy podać gościom. Dobrą alternatywą dla niego jest sos z musztardy francuskiej, który doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju sałatek, mięs i potraw z jajek.

Alternatywą dla sosu czosnkowego czy samej musztardy jest sos z musztardy francuskiej , który robi się prosto i szybko. Taki sos można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku lub szklanej butelce przez kilka tygodni. Doskonałym dodatkiem do musztardy jest majonez, choć osoby ograniczające ilość spożywanych kalorii i tłuszczu mogą go zastąpić łyżką śmietany czy jogurtem naturalnym. Wystarczy dodać do niego przyprawy, schłodzić i można całkowicie odmienić smak potrawy.

Sos winegret z musztardy francuskiej

Jednym z podstawowych sosów używanych w kuchni jest sos winegret. Doskonale sprawdza się w różnych rodzajach sałatek, zwłaszcza na bazie surowych warzyw. Sos z musztardy francuskiej do sałatek i kanapek może zostać przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce przez kilka tygodni. Do przygotowania sosu winegret z musztardą potrzeba:

· 6 łyżek ziarnistej musztardy francuskiej,

· 4 łyżek soku z cytryny,

· 3 łyżek miodu,

· 8 łyżek oliwy z oliwek,

· soli i pieprzu.

W garnku z ciepłą wodą należy umieścić słoik i włożyć do niego 3 łyżki miodu. Miód po kilku minutach powinien się rozpuścić – proces ten można przyspieszyć, mieszając miód. Nastepnie należy wyjąć słoik z wody i dodać do niego sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać, dodać musztardę i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Następnie należy zakręcić słoik i energicznie nim potrząsnąć, aż wszystko się dokładnie wymiesza. Zakręcony słoik może być przechowywany w lodówce przez kilka tygodni – należy pamiętać o wstrząśnięciu sosem przed jego użyciem.

Sos z musztardy francuskiej i śmietany

Najprostszym do wykonania sosem z musztardą jest sos z musztardy francuskiej i śmietany . Po zmieszaniu tych składników powstanie delikatny kremowy sos, jednak osoby dbające o linię powinny uważać na kaloryczność tego dodatku. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim. Do przyrządzenia tego sosu potrzeba:

· 250 ml śmietany 18%,

· łyżki musztardy francuskiej,

· soli

· pieprzu.

Składniki należy ze sobą mieszać, dodając sól i pieprz. Jeśli sos wydaje się zbyt łagodny, można dodać odrobinę więcej musztardy.

Sos z musztardy francuskiej do mięsa

Szybkim do wykonania dodatkiem do mięsa z grilla czy pizzy jest sos z dodatkiem musztardy francuskiej i ketchupu. Do przygotowania potrzeba:

· 3 łyżek musztardy francuskiej,

· 3 łyżek ketchupu,

· 3 łyżek majonezu,

· 2 ząbków czosnku,

· soli.

W miseczce należy zmieszać musztardę, ketchup i majonez. Majonez można zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Następnie należy dodać przeciśnięte przez praskę czosnek, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia.

Sos z musztardy francuskiej i majonezu

Inną propozycją sosu do sałatek, ale też do jajek czy mięs, jest sos z musztardy francuskiej i majonezu . Sos ten doskonale nadaje się również do śledzi. Do jego przygotowania potrzeba:

· 3 łyżek musztardy francuskiej,

· łyżki majonezu,

· 3 łyżek soku z cytryny,

· łyżeczki miodu,

· soli i pieprzu.

Wszystkie składniki należy ze sobą zmieszać – ważne, żeby mieszać łyżką w jednym kierunku, dzięki temu sos będzie gęsty. Mieszanie go w różnych kierunkach może spowodować jego rozrzedzenie. Przed podaniem sos należy schłodzić w lodówce.

Chrzanowy sos z musztardy francuskiej

Tradycyjnym dodatkiem do mięsa i jajek jest sos chrzanowy. Można go zmodyfikować, dodając do niego musztardę. Sos z musztardy francuskiej z chrzanem może być pikantnym dodatkiem do potraw kuchni polskiej. Będzie delikatniejszy, jeśli doda się chrzan ze słoiczka, lub ostrzejszy, jeśli użyje się naturalnego korzenia chrzanu. Do przyrządzenia tego sosu potrzeba:

· szklanki jogurtu naturalnego,

· szklanki śmietany,

· 80 g korzenia chrzanu,

· 4 łyżek musztardy francuskiej,

· 3 łyżek soku z cytryny,

· soli,

· cukru,

· pieprzu.

Wykonanie przepisu trzeba zacząć od obrania i starcia na tarce z drobnymi oczkami korzenia chrzanu. Do miski należy wlać jogurt, śmietanę, dodać starty chrzan i musztardę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.

Zobacz film: Łosoś pod musztardową skorupą.

Zobacz film: Łosoś pod musztardową skorupą. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości