Kiszonki są obecne na polskich stołach od dawna. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na dania z tym bardzo zdrowym produktem zaprezentował Sebastian Olma. Przygotował krem z ogórków kiszonych, gołąbki oraz śledzie z pianą na bazie kiszonych ogórków.
Trwający sezon grypowy spędza sen z powiek osobom o niskiej odporności. Jej wspomaganie niektórym kojarzy się z przesyconymi czosnkiem czy olejami babcinymi recepturami. Na szczęście przed przeziębieniem i grypą można chronić się w znacznie smaczniejszy sposób. Sprawdź przepis na zupę krem z ogórków kiszonych i poznaj ich wartości odżywcze.
Sprawdź, jak zachować pyszny bób na dłużej.
Sezon na ogórki małosolne trwa w najlepsze. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także tytułowany skoczek narciarski, Adam Małysz.
Nie od dziś wiadomo, że dzięki fermentacji jedzenie można dłużej przechowywać. Kiszonki są tego doskonałym przykładem. Swoimi innowacyjnymi przepisami podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski.
Parzybroda, gulasz szegedyński, fuczki, pickled dog - nazwy tych dań z kiszonek brzmią intrygująco. Jak je przyrządzić? W naszej kuchni pokazuje to Jasiek Kuroń. Wypróbuj jego niezwykłe przepisy.
Kimchi to jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni koreańskiej. Podstawowym jej składnikiem jest sfermentowana kapusta pekińska, dzięki której kimchi posiada właściwości prozdrowotne. Do kimchi dodawana jest też specjalna papryczka gochugaru.
Żywność, która została poddana kiszeniu, jest bardzo korzystna dla zdrowia i samopoczucia ludzi. Jest przede wszystkim lżej strawna i zawiera dużo witamin, minerałów i błonnika, które wspomagają pracę układu pokarmowego. Z kolei niska kaloryczność wspiera proces odchudzania. Warto więc jeść różnego rodzaju kiszonki, a także przygotowywać ich zapasy samodzielnie. Dobrym i prostym pomysłem jest kiszona rzepa. Jak ją zrobić? Sprawdź łatwy i szybki przepis.
Wiele osób zwłaszcza teraz zastanawia się, jak może zatroszczyć się o swoją odporność. Przepis jest bardzo prosty i znany od wielu lat. Mikołaj Rey, zachęcał, by dzień zaczynać od kiszonek. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Jak je przygotować? W tym celu odwiedził sad i razem z Sebastianem Olmą przygotował kiszone jabłka.
Sandor Ellix Katz to amerykański guru fermentacji. Zaprosiliśmy go do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz z Piotrem Kucharskim przygotował kiszonki oraz powiedzieli o sztuce kiszenia i fermentacji. Oto co przygotowali: kimchi owocowe, kwas truskawkowy, malinowy napój gazowany, ogórki małosolne, kiszone szparagi i kiszone rzodkiewki. Skorzystajcie z przepisów!