Dorsz w sosie z kiszonych pomidorów i ziemniakami w stylu hiszpańskim
Przepisy Andrzeja Polana
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza;
- 150 g passaty pomidorowej;
- około 8 kiszonych pomidorów koktajlowych;
- 2 łyżki masła;
- łyżeczka majeranku;
- 3 ząbki czosnku;
- oliwa do smażenia;
- sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki:
- około 5 średniej wielkości ziemniaków;
- 3 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plastry;
- łyżka tymianku suszonego;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy je aż będą ugotowane, wtedy je odsączamy. Gdy chwilę przestygną przekładamy je na blachę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni aż będą z zewnątrz chrupiące.
Do zrobienia sosu, na patelnię dodajemy odrobinę oliwy. smażymy na niej posiekany czosnek aż będzie aromatyczny, wtedy dodajemy lekko posiekane kiszone pomidory wraz z ewentualną wodą która zostanie na desce. Po minucie dodajemy passatę i majeranek. Gotujemy sos na średnim ogniu przez 10 minut, wtedy dodajemy masło i przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni dodajemy parę łyżek oleju i smażymy na niej dorsza, którego wcześniej przyprawiliśmy solą i pieprzem, smażymy go około 1,5-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Wtedy nakładamy danie na talerz, najpierw dorsza obok niego ziemniaki,a całość polewamy sosem.
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN