Dorsz w sosie z kiszonych pomidorów i ziemniakami w stylu hiszpańskim - przepis Macieja Regulskiego

Zwycięzca 10. edycji Masterchefa pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na swoje wyjątkowe dania
Maciej Regulski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Jeśli można mówić o trendach w kuchni, kiszonki z pewnością są jednym z nich. Kuchnia ma być ekologiczna oraz zdrowa. Dzięki fermentacji jedzenie można dłużej przechowywać a nie od dziś wiadomo, jak dobroczynne są dla naszego organizmu kiszonki. Swoimi przepisami na kiszonki podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto jeden z nich.

Dorsz w sosie z kiszonych pomidorów i ziemniakami w stylu hiszpańskim

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza;
  • 150 g passaty pomidorowej;
  • około 8 kiszonych pomidorów koktajlowych;
  • 2 łyżki masła;
  • łyżeczka majeranku;
  • 3 ząbki czosnku;
  • oliwa do smażenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki:

  • około 5 średniej wielkości ziemniaków;
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego na cienkie plastry;
  • łyżka tymianku suszonego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy je aż będą ugotowane, wtedy je odsączamy. Gdy chwilę przestygną przekładamy je na blachę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni aż będą z zewnątrz chrupiące.

Do zrobienia sosu, na patelnię dodajemy odrobinę oliwy. smażymy na niej posiekany czosnek aż będzie aromatyczny, wtedy dodajemy lekko posiekane kiszone pomidory wraz z ewentualną wodą która zostanie na desce. Po minucie dodajemy passatę i majeranek. Gotujemy sos na średnim ogniu przez 10 minut, wtedy dodajemy masło i przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni dodajemy parę łyżek oleju i smażymy na niej dorsza, którego wcześniej przyprawiliśmy solą i pieprzem, smażymy go około 1,5-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Wtedy nakładamy danie na talerz, najpierw dorsza obok niego ziemniaki,a całość polewamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości