Ogórki małosolne bez tajemnic

Ogórki przygotowane do zalania zalewą. Ogórki gruntowe w słoiku, pokrojone w ćwiartki.
Ogórki w słoiku
Źródło: Enrique Díaz 7cero/Getty Images
Oto nasz przepis na ogórki małosolne. Ta pyszna przekąska to typowo polski specjał, nie tylko bardzo smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. A jeśli zostawimy warzywa w zalewie odrobinę dłużej, możemy również cieszyć się smakiem ogórków kiszonych!

W dzisiejszym artykule dowiecie się przede wszystkim, jak zrobić ogórki małosolne, ile soli potrzebują, jak wykonać najlepszą zalewę, a także jakie właściwości mają ogórki małosolne. Zapraszamy!

Ogórki małosolne - królowie na polskim talerzu!

Sezon na ogórki małosolne rozpoczyna się zazwyczaj w czerwcu, choć niektórzy zaczynają kisić już w maju. Szczyt sezonu następuje w okolicach lata (najczęściej w lipcu). Do kiszenia ogórków potrzeba naprawdę niewiele - w wakacje targowe stragany obfitują we wszystkie potrzebne składniki - koper, chrzan, czosnek, liście wiśni lub porzeczki. Do tego niezbędne są także przyprawy, takie jak: ziele angielskie, sól, pieprz, gorczyca, liść laurowy. Zazwyczaj ogórki małosolne przygotowuje się w glinianym naczyniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ogórki małosolne w słoiku - duży szklany słój będzie idealny do ogórków małosolnych czy kiszonych. Kruche, jędrne ogórki małosolne to świetny dodatek do obiadów, kanapek czy sałatek.

Ogórki małosolne, zalewa - jak zrobić?

Przepis na ogórki małosolne jest prosty, potrzebne nam będą następujące składniki:

· 1 kilogram ogórków (muszą być twarde, chrupiące),

· 1 i ½ litra wody,

· koper,

· 5 ząbków czosnku,

· korzeń chrzanu,

· sól kamienna,

· liście porzeczki lub wiśni (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Ogórki należy moczyć kilka godzin w chłodnej wodzie. Kolejnym krokiem jest umycie ich i umieszczenie w słoikach lub naczyniach glinianych. Następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku, obrany, pokrojony korzeń chrzanu, koper oraz wspomniane liście drzew owocowych. Wszystkie składniki układamy w słoikach naprzemiennie.

Zalewa do ogórków małosolnych, inaczej znana jako woda na ogórki małosolne, to bardzo istotny element przepisu na tak zrobione warzywa. Oto przepis na zalewę:

· Na 1 litr wody dodajemy łyżkę stołową soli. Sól wsypujemy do wrzącej wody. Następnie studzimy.

Tak przygotowaną wodą zalewamy ogórki. Powinny być całe przykryte zalewą. Następnie przykrywamy słoje gazą i zabezpieczamy za pomocą gumki recepturki. Odstawiamy ogórki na kilka dni. Znakiem, że ogórki są gotowe, jest mętniejąca woda.

Zobacz film: Zupa z wodą z kiszonych ogórków z cytryną. Źródło: Dzień Dobry TVN

Ogórki małosolne bez wody

Można też przygotować ogórki małosolne na sucho , czyli bez użycia wody. To bardzo popularna ostatnio metoda. Wszystkie przygotowania są bardzo podobne, jak w przypadku ogórków małosolnych przygotowywanych w tradycyjny sposób, jedynie nie dodajemy zalewy. Składniki potrzebne do przyrządzenia ogórków umieszczamy w woreczku, z którego usuwamy nadmiar powietrza. Najpierw należy przez kilka godzin trzymać woreczek w lodówce, a następnie przez około 20 godzin przechowywać ogórki w temperaturze pokojowej. Po otwarciu warzywa trzeba trzymać w lodówce. Ogórki przygotowane za pomocą tej metody są delikatniejsze i bardziej chrupiące niż te tradycyjne.

Ogórki małosolne - właściwości

Ogórki małosolne mają podobne właściwości, co ogórki kiszone. Kiszonki są niesamowicie zdrowe dla naszego organizmu. Przede wszystkim:

· zawierają korzystne dla naszych jelit bakterie probiotyczne,

· usprawniają metabolizm,

· wspomagają odporność,

· minimalizują obrzęki,

· usuwają nagromadzoną wodę w organizmie,

· mają niewiele kalorii,

· odkwaszają organizm,

· wspomagają wytwarzanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu dobrze wpływają na zgagę.

A ponadto zawierają mnóstwo witamin, głównie witaminę C, witaminy z grupy B (witaminę B2, B3, B6, B12), witaminę E oraz witaminę K, która bardzo dobrze wpływa na proces krzepnięcia krwi i wspomaga (w połączeniu z witaminą D3) odpowiednie wchłanianie wapnia.

Ogórki małosolne a kiszone

Różnica pomiędzy ogórkami małosolnymi a ogórkami kiszonymi to przede wszystkim czas fermentacji. Przygotowuje się je w identyczny sposób, jednak na ogórki kiszone trzeba dłużej czekać. Nasze ogórki małosolne są gotowe już po kilku dniach (zazwyczaj po 2-3), gdy woda zaczyna mętnieć. Natomiast ogórki kiszone otrzymujemy dopiero po kilkunastu dniach. Jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne na zimę , warto jest dodać trochę więcej soli (w celu lepszej konserwacji).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości