Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić revithokeftedes, czyli greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

    Mlecz to nie to samo, co mniszek lekarski (pospolity). Choć obie rośliny należą do rodziny astrowatych, to mlecz jest trujący. To odróżnia go od posiadającego właściwości prozdrowotne mniszka lekarskiego, z którego przygotowuje się syrop, wino, miód czy nalewkę.

    Bartek Boratyn z okazji Dnia Pieczenia przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować jego pyszne i miękkie bułeczki drożdżowe z konfiturą różaną i śliwkową. To idealna okazja do zdobycia nowych umiejętności w kuchni. Wypróbuj jego przepis.

    W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Dzień Pieczenia. Z tej okazji cukiernik Bartek Boratyn przygotował przepisy na przepyszne wypieki. Sprawdź, jak przygotować idealne drożdżówki z rabarbarem i ciesz się smakiem sezonowego owocu.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszną, wolno pieczoną karkówkę. Można ją wykorzystać do tradycyjnego obiadu lub do kolejnych dań, np. kanapki lub burrito. Sprawdź, jak ją przyrządzić i cieszyć się pysznym, aromatycznym mięsem.

    Fiołki to nie tylko piękne kwiaty, którymi można udekorować właściwie każdą przestrzeń. Można je również zjadać, np. w formie oryginalnych cukierków, w które się zamieniają dzięki karmelizacji. Jak zrobić cukierki z fiołków? Sprawdź nasz przepis.

    13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta potrawa podbiła serca i żołądki na całym świecie, zwłaszcza wegetarian i wegan. Nic dziwnego, bo tę pastę można jeść zarówno na śniadanie, przekąskę i kolację, a nawet podawać jako dodatek do obiadu. A jaka jest jego historia? Dlaczego warto jeść dip z ciecierzycy?

    Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN skupiliśmy się na żywności i wszelkich sposobach, aby marnować jej jak najmniej. Jak zrobić warzywną kiszonkę? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.