Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy przygotowała dla nas Magda Gessler, którą już wkrótce będziecie mogli zobaczyć na antenie naszej stacji w jej własnym programie kulinarnym. Tylko u nas mogliście poznać jego przedsmak.
Za nami pełne emocji castingi do "Gotuj o wszystko". Osiemnaście uczestniczek przeszło do następnego etapu, czyli ćwierćfinałów, które odbędą się w różnych atrakcyjnych miejscach Polski. Andrzeja Polana, jurora konkursu "Gotuj o wszystko", zapytaliśmy o to, czy ma już swoją faworytkę.
Ryż przesmażany z jajkiem, chleb szafranowy z pomidorami suszonymi i oliwkami i nadziewana cukinia to propozycje naszego Józka, czyli Josepha Seeletso.
Mistrz Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel Airport, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z koguta: kogucie grzebyki, kogucik z kaszą gryczaną i pieczarkami oraz piersi z kogucika z soczewicą w sosie śmietanowym.
Radek nie potrafi gotować. Co najwyżej zrobi kanapkę, ale bez zbytniego entuzjazmu. Aby zachwycić wybrankę swego serca korzysta z następującego podstępu. Zamawia jedzenie w restauracji, układa pięknie na stole, a potem wmawia kobiecie, że sam wszystko przygotował…
Tomasz Jakubowski razem z Anną Janus, półfinalistką konkursu "Gotuj o wszystko", przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN ser na ciepło. Pani Anna, z zawodu pielęgniarka, to pierwsza półfinalistka kulinarnego konkursu organizowanego przez Dzień Dobry TVN i Kamis. Wczoraj gotowała specjalnie dla strażaków. Przygotowała im chilli con carne z ryżem i podsmażaną papryką.
Kuchnia Tatarska to prawdziwe bogactwo przepisów. Dawno temu głównym pokarmem tatarów była konina i baranina. Współczesna kuchnia tatarska przyswoiła wiele potraw europejskich. Modyfikuje je według swoich przyzwyczajeń, podkreślając zamiłowanie do tłuszczu. O ich smaku przekona się sam Książe Karol, który złoży dziś wizytę w Kruszynianach na Podlasiu, gdzie spotka się z muzułmańską społecznością.
Dziś w roli głównej w Dzień Dobry TVN bezkonkurencyjny makaron spaghetti. W wersji z sosem na bazie warzyw, mięsa, sera lub z owocami morza. Przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana i półfinalistkę „Gotuj o wszystko” Dorotę Gnich.
Joseph "Józek" Seeletso poczuł wiosnę i postanowił przyrządzić kurczaka nadziewanego rukolą i kabanosami, gnocchi z pesto z zielonej papryki oraz ziemniaki na ciepło z cykorią i stekiem z łososia.
Jeśli zdecydowaliście się spędzić jesienny urlop nad dolną Wisłą, z pewnością nie będziecie żałować. Okolice Wisły to istny raj dla łasuchów. Nigdzie nie ma tak pysznych konfitur jak tu - zdradza krytyk kulinarny Maciej Nowak, czyli nasz kulinarny podróżnik.
Pomidory faszerowane krewetkami tygrysimi, ravioli nadziewane suszonymi pomidorami i serem ricottą oraz zupa z dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków podana z szaszłykiem z polędwiczek drobiowych marynowanych w curry - to proponowane przez Beatę Kartowicz i jej córkę Anną dania.
Na jesienne dni Andrzej Polan proponuje wołowinę zapiekaną z kremowymi ziemniakami, kruche babeczki orzechowe z pigwą i ricottą oraz bałkański torcik z galaretką z Sangrii i winogronami. Smacznego!
W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy dziś panią Alicję Sołtysiak-Gortat i Helenę Przybysz. Specjalnie dla nas przygotowały potrawy, którymi karmiły w dzieciństwie swoje sławne dziś pociechy: Aleksandrę Przybysz-Jagiełło i Marcina Gortata.
Ola niedawno wkroczyła w dorosłość, ale na swoim koncie ma już wiele lat pracy. Karierę zawodową zaczynała od zespołu dziecięcego, który towarzyszył występom Majki Jeżowskiej. Dziś wystąpiła w naszej kuchni razem z Robertem Sową.
Macadamia, włoskie, pinole, pekany, laskowe i brazylijskie, a wszystkie chrupiące i aromatyczne... Orzechy na słodko i na słono, w każdej postaci, zagościły w naszej kuchni. Zapraszamy na pistacjową Panna Cottę, filet z karmazyna w orzechowej skorupce z pieczonym pomidorem, chrupiące warzywa oraz tartę.
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" razem z Robertem Sową potrawy przygotowała dla nas aktorka Katarzyna Żak. Zobaczcie, co przygotowała w kuchni i, jak sobie radziła u boku mistrza Sowy.
Różnego rodzaju kotlety warzywne stały się już naszym popisowym numerem - mówią Monika i Maciej Szaciłło, których w każdy poniedziałek gościmy w naszej kuchni. Przygotowujemy je bardzo często, bo można w nich przemycić dużo różnych składników, a przede wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują naszym gościom, gdy zapraszamy ich na działkę.
Kuchnia.tv Food Film Fest to pierwszy w Polsce przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej. Ma na celu przybliżenie polskiej widowni szeroko pojętej kultury kulinarnej. Chcemy opowiedzieć o „wielkiej kuchni” i różnorodności smaków, która się w niej kryje, o jedzeniu, jako jednej z największych i najbardziej dostępnych przyjemności dnia codziennego - mówią organizatorzy.
Zapraszamy na słodkie i słone smaki skomponowane przez Josepha Seeletso. Poznajcie przepisy na pizzę z serem pleśniowym i figami, ananasa pieczonego w soli morskiej oraz tartę z kaparami i daktylami.