Justyna Świerczyńska, to uczestniczka 3 edycji „You Can Dance”. Swoim tańcem podbiła serca jurorów programu, jednak niestety odpadła z show w trakcie warsztatów w Barcelonie. Justyna jest z zawodu barmanką i postanowiła pokazać nam swój kunszt.
Dziś do Kuchni Dzień Dobry TVN Robert Sowa zaprosił Krzysztofa Czeczota, aktora występującego w serialu "BrzydUla". Jako że sezon grzybowy w pełni, nasi kucharze wzięli się za gotowanie potraw z grzybami leśnymi. Razem przyrządzili dla nas żeberka w słodkiej kapuście i tartę z grzybami.
Dzisiaj premiera sztuki Some Girl(s) w warszawskim Teatrze Kamienica. Spektakl realizowany jest przez Projekt Teatr Warszawa w koprodukcji z Teatrem Kamienica Emiliana Kamińskiego. Z tej okazji do kuchni DDTVN zaprosiliśmy obsadę spektaklu: Karolinę Muszalak, Magdalenę Stużyńską–Brauer, Olgę Bończyk i Roberta Kudelskiego.
"Ginza" to nowa warszawska restauracja w hotelu Hilton. To idealne miejsce na kolację we dwoje. Menu restauracji obfituje w bogatą ofertę potraw kuchni japońskiej.
Gwiazdy polskiej estrady - Paweł Stasiak i Krzysztof KASA Kasowski, którzy wychowali się w latach PRL-u, postanowili odświeżyć dla nas tamte czasy. W naszej kuchni przygotowali dania rodem z socjalizmu - śledzia w śmietanie, Kaszę gryczaną z gulaszem i buraczkami, oraz meduzę PRL-u, czyli... galaretę z udek kurczaka.
Chłodnik owocowy na trzy sposoby, pieczone śliwki i brzoskwinie i ciasteczka francuskie z czereśniami - to niektóre z propozycji owocowych dań Josepha "Józeka" Seeletso.
Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Airport, proponuje tradycyjne potrawy kuchni tureckiej: szisz kebab, falafel i słodką turecką bakławę. A to wszystko trzeba koniecznie popić Ayranem – tureckim napojem, doskonałym na upalne dni.
Do naszej kuchni zaprosiliśmy Maćka Glebę Florka. Tancerz przygotował nam sałatkę z łososiem, ogniste krewetki, łososia pieczonego w folii z czosnkiem i orzeźwiającą sałatkę z oliwek. Gleba przyjechał do nas razem ze swoją uroczą żoną - Magdą. Nie mogliśmy powstrzymać się i zapytać ile prawdy jest w pogłoskach o tym, że Florków ma być wkrótce więcej...
W kuchni "Dzień Dobry TVN" mieliśmy okazję zobaczyć Sonię Bohosiewicz. Robert Sowa, z pomocą aktorki, przygotował dla nas zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i naturalnym jogurtem oraz pieczony filet z pangi w sosie śmietanowym.
Maja Włoszczowska, nasza srebrna medalistka z Pekinu, zgodziła się zaprezentować nam swoje zdolności kulinarne. Kolarka przygotowała dla nas omlet, tagiatelle ze szpinakiem i łososia pieczonego w folii.
Nasi dyżurni kucharze, Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski, postanowili pomóc nam zatrzymać na dłużej smak lata. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali swoje pomysły na letnie przetwory.
Agnieszka Kręglicka jest współwłaścicielką siedmiu warszawskich restauracji: Absynt, Chianti, El Popo, Forteca, Meltemi, Mirador oraz Santorini. Każda z nich oferuje smaki różnych kuchni świata - od francuskiej po meksykańską. Jest też entuzjastką naturalnej żywności, produkowanej w tradycyjny sposób. Jej syn Kajtek rozpoczął w tym roku naukę w pierwszej klasie, dlatego postanowiliśmy zapytać ją, jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla dziecka.
Marcin Kręglicki, restaurator i współwłaściciel kilku warszawskich restauracji, swój pierwszy lokal otworzył w czasach, gdy w Polsce można było dobrze zjeść jedynie w eleganckich hotelach. Dzięki temu powstał Mekong, pierwsza chińska restauracja w Polsce. Jego przyjaciele żartują, że po każdej podróży otwiera z siostrą nową restaurację. W naszej kuchni przygotował przysmaki z grzybów!
Zamek w Malborku w czasach swojej największej świetności słynął nie tylko z oręża, ale także z wyśmienitej kuchni Wielkich Mistrzów. Pudding ryżowy na mleku migdałowym z karmelizowanymi płatkami fiołków, czy cukierki anyżkowe okładane złotem doczekały się uznania daleko poza granicami państwa krzyżackiego. Orkiestra licząca 60 muzyków na stałe zabawiała dwór Wielkiego Mistrza i jego gości, cyrk, dzikie zwierzęta, bose tancerki - to wszystko pracowało na chwalę i wielkość zakonu.
Zapraszamy na ostatnie spotkanie ze "Szkołą Mistrzów Kawy" i baristą Marcinem Rusnarczykiem. W dzisiejszym odcinku podsumowaliśmy wszystkie tematy, które zostały poruszone w programie Dzień Dobry TVN i zachęcimy Was do eksperymentowania z kawą.