Prosta sałatka z koprem włoskim
Składniki:
1 bulwa kopru włoskiego
1 główka sałaty
1 pomarańcza
1 ananas
50 ml soku żurawinowego
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Koper włoski pokrój w cienkie talarki. Przepłucz zimną wodą i wysusz. Obierz ananasa i pokrój w kostkę lub zapałkę. Obierz pomarańczę i wytnij z niej segmenty. Wymieszaj z sałatą, a sok z oliwą, dodaj do sałatki, dopraw solą i pieprzem.
Pieczony koper włoski z boczkiem i śmietanką kokosową
Składniki:
4 bulwy kopru włoskiego pokrojone w plasterki
200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
200 ml śmietanki kokosowej
200 g ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Podsmaż boczek, kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj koper włoski i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, zalej śmietanką kokosową. Zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut. Przelej masę do płytkiego naczynia do zapiekania. Rozwałkuj ciasto francuskie i przykryj nim foremkę do zapiekania. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piecz w 190 st. C aż ciasto będzie złociste (około 10 minut).
Kasza pęczak z koprem włoskim i krewetkami
200 g kaszy pęczak
1 marchewka (obrana i pokrojona w kostkę)
1 bulwa kopru włoskiego (obrana i pokrojona w kostkę)
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 gwiazdka anyżu
900 ml wywaru warzywnego
50 g masła
krewetki:
200 g średniej wielkości krewetek
50 g masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Podsmaż koper włoski i marchewkę na maśle (wystarczą 2 minuty). Dodaj kaszę mannę, czosnek i gwiazdkę anyżu, wymieszaj i zalej 1/3 wywaru. Zmniejsz ogień i gotuj aż kasza wchłonie prawie cały płyn i napęcznieje. Wlej resztę wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z krewetkami. Rozpuść na patelni masło, dodaj krewetki i smaż 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN