Materiał promocyjny

Nadziewany kurnik

Kaczka wiśniaczka, Siedzi kurczak na piwie i Zadyma z indykiem to oryginalne nazwy, skomponowanych przez mistrza Andrzeja Polana, potraw.

Kaczka wiśniaczka

Składniki:

1 kaczka

150 g mrożonych wiśni

200 g wątróbki drobiowej

mała chałka

400 ml mleka

100 g masła

20 g cukru pudru

50 ml wiśniówki

1 łyżka miodu

koper

Przygotowanie:

Kaczkę solimy dokładnie od środka i na zewnątrz, nacieramy od wewnątrz majerankiem. Masło ucieram z cukrem na puch, chałkę moczymy w mleku, by nabrała wilgoci. Wątróbkę bardzo krótko przesmażamy na maśle. Do masła dodajemy odciśniętą chałkę oraz zmieloną lub pokrojoną w bardzo drobną kostkę wątróbkę. Do tego dodajemy wiśniówkę, część mrożonych wiśni i dużą ilość koperku. Pamiętamy o czarnym pieprzu. Farszem nadziewamy kaczuchę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku prze 40 minut, podlewając wodą z miodem i pozostałymi wiśniami.

Siedzi kurczak na piwie

Składniki:

1 kurczak

1 puszka piwa

seler naciowy

tymianek

rozmaryn

natka pietruszki

sól

pieprz

50 ml oliwy z oliwek

suszona cebulka

Przygotowanie:

Kurczaka sprawiamy dokładnie solą oraz pieprzem. Wnętrze częściowo wypełniamy paskami selera naciowego oraz ziołami. Puszkę piwa otwieramy, połowę zawartości wylewamy do szklanki dla nas a resztę zostawiamy kurczakowi. Teraz kurczaka nasadzamy na puszkę z piwem. Cebulkę rozcieramy na proszek, łączymy z oliwą i szczyptą soli. Takim antybiotykiem robimy zastrzyki naszemu kurczakowi. Teraz tylko piekarnik, w nim brytfanna, na którą będzie skapywał tłuszcz. Temperatura 180 stopni i kurczak siedzi na piwie, a ja siedzę na kanapie i czekam.

Zadyma z indykiem

Składniki:

2 udka z indyka

50 g masła

1 cebula

2 białka

80 g pieczarek

50 g chorizo

tymianek

natka pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Z udek ściągamy skórę, odcinamy środek. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy mięso (na grubym oczku) przez maszynkę. Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy pieczarki i chorizo. Łączymy z mięsem, białkami oraz przyprawami. Skórę z udek wypełniamy farszem i układamy na kratce. Na suchą patelnię wysypujemy suszone zioła, jakie tylko mamy w domu. Gdy zacznie się dymić, na wierzch patelni kładziemy nasze udka i wędzimy. Kiedy złapią złoty kolor, przekładamy do piekarnika i dopiekamy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości