Kaczka wiśniaczka
Składniki:
1 kaczka
150 g mrożonych wiśni
200 g wątróbki drobiowej
mała chałka
400 ml mleka
100 g masła
20 g cukru pudru
50 ml wiśniówki
1 łyżka miodu
koper
Przygotowanie:
Kaczkę solimy dokładnie od środka i na zewnątrz, nacieramy od wewnątrz majerankiem. Masło ucieram z cukrem na puch, chałkę moczymy w mleku, by nabrała wilgoci. Wątróbkę bardzo krótko przesmażamy na maśle. Do masła dodajemy odciśniętą chałkę oraz zmieloną lub pokrojoną w bardzo drobną kostkę wątróbkę. Do tego dodajemy wiśniówkę, część mrożonych wiśni i dużą ilość koperku. Pamiętamy o czarnym pieprzu. Farszem nadziewamy kaczuchę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku prze 40 minut, podlewając wodą z miodem i pozostałymi wiśniami.
Siedzi kurczak na piwie
Składniki:
1 kurczak
1 puszka piwa
seler naciowy
tymianek
rozmaryn
natka pietruszki
sól
pieprz
50 ml oliwy z oliwek
suszona cebulka
Przygotowanie:
Kurczaka sprawiamy dokładnie solą oraz pieprzem. Wnętrze częściowo wypełniamy paskami selera naciowego oraz ziołami. Puszkę piwa otwieramy, połowę zawartości wylewamy do szklanki dla nas a resztę zostawiamy kurczakowi. Teraz kurczaka nasadzamy na puszkę z piwem. Cebulkę rozcieramy na proszek, łączymy z oliwą i szczyptą soli. Takim antybiotykiem robimy zastrzyki naszemu kurczakowi. Teraz tylko piekarnik, w nim brytfanna, na którą będzie skapywał tłuszcz. Temperatura 180 stopni i kurczak siedzi na piwie, a ja siedzę na kanapie i czekam.
Zadyma z indykiem
Składniki:
2 udka z indyka
50 g masła
1 cebula
2 białka
80 g pieczarek
50 g chorizo
tymianek
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z udek ściągamy skórę, odcinamy środek. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy mięso (na grubym oczku) przez maszynkę. Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy pieczarki i chorizo. Łączymy z mięsem, białkami oraz przyprawami. Skórę z udek wypełniamy farszem i układamy na kratce. Na suchą patelnię wysypujemy suszone zioła, jakie tylko mamy w domu. Gdy zacznie się dymić, na wierzch patelni kładziemy nasze udka i wędzimy. Kiedy złapią złoty kolor, przekładamy do piekarnika i dopiekamy.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN