Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan przygotował oryginalne przepisy z perliczką w roli głównej. Sprawdź, jak przyrządzić rosół świąteczny z młodą kapustą, pyzami i pieczonymi paprykami, całą pieczoną perliczkę w maśle i rabarbarze oraz filety z perliczki z pęczakiem i botwinką. Święta jeszcze nigdy nie były tak wyjątkowe w smaku!

    Czekolada to przysmak szanowany na całym świecie, przez najmłodszych i tych nieco starszych. Uwielbiana, doceniania za swoje walory smakowe i właściwości czekolada obchodzi także swoje święto. Dzień czekolady przypada aż kilka razy do roku.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na dania z serami pleśniowymi. Sprawdź, jak przygotować wiosenne grzanki z jajecznicą i serem, botwinkową z niebieskim serem, perliczkę w sosie serowym i wytrawne serowe ciasteczka. 

    Odpowiednio przygotowany zakwas żurkowy to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak przygotować samodzielnie zakwas i zrobić wielkanocny żurek "last minute".

    W kuchni Dzień Dobry TVN Stefano Terrazzino przybliżył, jak wygląda Wielkanoc na Sycylii. W sobotę nie chodzi się z koszyczkiem, a w poniedziałki świętuje się wspólnie na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak przygotować Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino. 

    Cuddura to typowy sycylijski deser - ciasteczka z jajkiem, które przygotowywane są na różne sposoby. Tradycyjnie robi się je tydzień przed świętami wielkanocnymi. Sprawdź, jak przygotować to danie z przepisu Stefano Terrazzino

    W wielkanocnej kuchni, Sebastian Olma przygotował jajka faszerowane twarogiem, zapiekane jajka w skorupkach z pastą wasabi, awokado faszerowane pastą twarogową, paschę wielkanocną oraz sernik na spodzie z brownie. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN i jak zrobić poszczególne dania. 

    Babka wielkanocna - jak ją przygotować? Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez tego ciasta? My też nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała: babkę drożdżową, babkę czekoladową, babkę gotowaną, babkę majonezową i odwrócone babeczki z kremem patisier.

    W kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski przygotował portugalskie pyszności, w tym własny przepis na Pastel de nata. Czym zajadają się w Portugalii? Sprawdź, jak przygotować ciasteczka z ciasta francuskiego. 

    Bolo de caco to placek z kuchni portugalskiej, tradycyjnie przygotowywany na płaskiej płycie z bazaltowego kamienia. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował go Piotr Kucharski. Przygotował też inne portugalskie pyszności. Sprawdź jego przepis. 

    Caldo verde to popularna zupa z tradycyjnej kuchni portugalskiej. W Dzień Dobry TVN przygotował ją Piotr Kucharski, który wrócił z podróży z Madery. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisu caldo verde.