Słodkie i szybkie placuszki na śniadanie dla dzieci nie muszą oznaczać niezdrowego i kalorycznego posiłku. W przygotowaniu wartościowych śniadań liczy się pomysł i dobór składników. Warto wykorzystać sprawdzone przepisy, które przypadną do gustu rodzicom, a co najważniejsze – dzieciom.

    Witarianizm to dieta uważana przez wielu za jedną z najtrudniejszych do przestrzegania. Przepisy witariańskie jednak nie są tak trudne do wykonania, a dzięki odpowiednim umiejętnościom kulinarnym możemy stworzyć prawdziwe witariańskie cuda. Sprawdź nasze witariańskie przepisy!

    Wraz z nadejściem jesieni rozpoczyna się sezon na potrawy z dyni. Rozgrzewająca zupa na bazie mleka kokosowego i imbiru to właściwie obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa? Oto propozycje Rafała Zaręby.

    Coraz więcej ludzi poszukuje sposobów na poprawę swojego zdrowia i kondycji wśród różnego rodzaju naturalnych, roślinnych produktów. Jednym z nich jest natto, czyli sfermentowana soja. Uważa się, że ma wysoką zawartość witaminy K2, która w połączeniu z innymi potrafi zahamować rozwój niektórych chorób. Kupienie gotowego natto jest możliwe, choć trudne – zdecydowanie prościej jest samodzielnie przygotować fermentowaną soję w domu.

    Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.

    Jesienny jadłospis powinien obfitować w pożywne, rozgrzewające dania, które pomagają poradzić sobie z niską temperaturą za oknami, a przy okazji skutecznie wspierają układ odpornościowy organizmu. Nie da się ukryć, że nic tak dobrze nie wpływa na poprawę samopoczucia w deszczowy dzień, jak gorące, aromatyczne potrawy, przygotowywane na bazie zdrowych produktów. Zupa tajska z warzywami i kurczakiem jest tego najlepszym przykładem.

    Umeboshi określana jest mianem kiszonej śliwki, jednak w rzeczywistości jest to morela. Pochodzi z Japonii i dostała miano superfood ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Jest nietypowa w smaku i nie każdemu przypadnie do gustu. Swój niepowtarzalny aromat zyskuje dzięki długiemu procesowi fermentacji. Dowiedz się, jak zrobić ją w domu.

    Cepeliny, bliny, skwarki, duża ilość mąki, tłuszczu, ziemniaków – gdy słyszymy "kuchnia kresowa" lub "restauracja kresowa", oczami wyobraźni widzimy zachęcające, lecz niezbyt dietetyczne dania, od których raczej nie ubędzie nam kilogramów. Czy jednak potrawy kresowe zawsze takie są? A może da się połączyć dbałość o zdrowie z tradycyjnym smakiem kresowych dań?

    W regionalnej kuchni Podhala nie brakuje miejsca również na deser. Bombolki to drożdżowe, pieczone placuszki, tudzież ciasteczka, polewane roztopionym masłem i miodem. Po wyciągnięciu z piekarnika przypominają amerykańskie naleśniki lub mini pączki. Sprawdź prosty przepis.

    Pasta z ciecierzycy popularna jest na Bliskim Wschodzie i podbija nasze europejskie kuchnie. Hummus pochodzi z Egiptu, a w podstawowym wariancie jest zmiksowaną ciecierzycą z pastą tahini powstałą z sezamu. Można do niej dodać różne dodatki - paprykę, imbir, a nawet dynię. Przedstawiamy przepis na jesienny hummus.