Babcia i wnuczka gotują ulubione słodkości z czasów młodości. To prawdziwy wehikuł czasu

Blok czekoladowy
Blok czekoladowy
Źródło: Michał Woźniak/East New
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN gotuje niezwykłe duo, które podbija w ostatnim czasie internet - Małgorzata Rybak razem z babcią Jadwigą Wilk.kuchni. To powrót do prostych, domowych słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowywanych w babcinej kuchni z kilku składników. Blok czekoladowy, szyszki z kajmaku, klasyczny pleśniak i sernik z galaretką to prawdziwe symbole tamtych czasów pachnących kakao, wanilią i świeżo upieczonym ciastem. Każdy z tych deserów przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań, niedzielnych obiadów i wakacji u babci.

Szyszki - chrupiące kulki z kajmakiem

Szybki deser bez pieczenia. Ulubiony przysmak z dzieciństwa, przygotowywany z ryżu preparowanego i masy kajmakowej.

Szyszki - chrupiące kulki z kajmakiem
Szyszki - chrupiące kulki z kajmakiem
Szyszki - chrupiące kulki z kajmakiem
Źródło: Michał Woźniak/East New

Składniki:

  • 400 g kajmaku,
  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 80 g masła.

Sposób przygotowania:

W garnku roztop masło, dodaj kajmak i podgrzewaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia, wsyp ryż preparowany i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, po czym formuj kulki lub szyszki. Schłodź w lodówce, aż stwardnieją.

Blok czekoladowy

Gęsty, kremowy, pełen chrupiących herbatników - deser, który nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje.

Blok czekoladowy
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy
Źródło: Michał Woźniak/East New

Składniki:

  • 125 ml mleka,,
  • 150 g cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 250 g masła,
  • 500 g mleka w proszku,
  • 250 g herbatników.

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzej mleko, cukier, masło i kakao - tylko do połączenia składników (nie gotuj). Zdejmij z ognia, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Wymieszaj na gładką masę i dodaj połamane herbatniki. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i schłódź przez około 2-3 godziny.

Wskazówka: Blok najlepiej smakuje po nocy w lodówce - wtedy nabiera idealnej konsystencji i głębi smaku.

Pleśniak - kruche ciasto z porzeczkowym dżemem

Pleśniak - kruche ciasto z porzeczkowym dżemem
Pleśniak - kruche ciasto z porzeczkowym dżemem
Pleśniak - kruche ciasto z porzeczkowym dżemem
Źródło: Michał Woźniak/East New

Jedno z najbardziej charakterystycznych ciast domowych z kruszonką, pianką i słodko-kwaskowym środkiem.

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 330 g cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 jajek,
  • łyżka śmietany 18%,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, 2/3 szklanki cukru, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć kruche ciasto. Podziel na dwie części, jedną schowaj do lodówki, drugą zetrzyj na tarce. Ubij białka z resztą cukru i mąką ziemniaczaną na sztywną pianę. Na schłodzony spód wyłóż dżem, pianę i posyp startym ciastem. Piecz 40 min w 180°C do zarumienienia.

Sernik z galaretką

Sernik na zimno z galaretką to klasyczny, lekki deser bez pieczenia - kremowa masa na biszkoptowym spodzie, zwieńczona owocami w delikatnej galaretce

Sernik z galaretką
Sernik z galaretką
Sernik z galaretką
Źródło: Michał Woźniak/East New

Składniki na spód:

  • ok. 60 g biszkoptów.

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu,
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek.

Składniki na warstwę owocową:

  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 400 ml wrzątku,
  • ok. 500 g świeżych owoców.

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy biszkoptami. Dwie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy przestudzoną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Następnie delikatnie łączymy masę z ubitą śmietanką, by deser był puszysty i kremowy. Masę wykładamy na spód z biszkoptów i schładzamy około 30 minut, aż lekko stężeje. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch i układamy na niej owoce - truskawki, maliny czy borówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami lub listkami mięty.

Wskazówka: galaretka powinna być lekko gęstniejąca - nie lej gorącej, bo masa serowa się rozrzedzi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości