Szyszki - chrupiące kulki z kajmakiem
Szybki deser bez pieczenia. Ulubiony przysmak z dzieciństwa, przygotowywany z ryżu preparowanego i masy kajmakowej.
Składniki:
- 400 g kajmaku,
- 100 g ryżu preparowanego,
- 80 g masła.
Sposób przygotowania:
W garnku roztop masło, dodaj kajmak i podgrzewaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia, wsyp ryż preparowany i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, po czym formuj kulki lub szyszki. Schłodź w lodówce, aż stwardnieją.
Blok czekoladowy
Gęsty, kremowy, pełen chrupiących herbatników - deser, który nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje.
Składniki:
- 125 ml mleka,,
- 150 g cukru,
- 4 łyżki kakao,
- 250 g masła,
- 500 g mleka w proszku,
- 250 g herbatników.
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzej mleko, cukier, masło i kakao - tylko do połączenia składników (nie gotuj). Zdejmij z ognia, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Wymieszaj na gładką masę i dodaj połamane herbatniki. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i schłódź przez około 2-3 godziny.
Wskazówka: Blok najlepiej smakuje po nocy w lodówce - wtedy nabiera idealnej konsystencji i głębi smaku.
Pleśniak - kruche ciasto z porzeczkowym dżemem
Jedno z najbardziej charakterystycznych ciast domowych z kruszonką, pianką i słodko-kwaskowym środkiem.
Składniki:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 330 g cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 jajek,
- łyżka śmietany 18%,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- słoik dżemu z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, 2/3 szklanki cukru, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieć kruche ciasto. Podziel na dwie części, jedną schowaj do lodówki, drugą zetrzyj na tarce. Ubij białka z resztą cukru i mąką ziemniaczaną na sztywną pianę. Na schłodzony spód wyłóż dżem, pianę i posyp startym ciastem. Piecz 40 min w 180°C do zarumienienia.
Sernik z galaretką
Sernik na zimno z galaretką to klasyczny, lekki deser bez pieczenia - kremowa masa na biszkoptowym spodzie, zwieńczona owocami w delikatnej galaretce
Składniki na spód:
- ok. 60 g biszkoptów.
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu,
- 200 ml schłodzonej śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek.
Składniki na warstwę owocową:
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- 400 ml wrzątku,
- ok. 500 g świeżych owoców.
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy biszkoptami. Dwie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy przestudzoną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Następnie delikatnie łączymy masę z ubitą śmietanką, by deser był puszysty i kremowy. Masę wykładamy na spód z biszkoptów i schładzamy około 30 minut, aż lekko stężeje. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch i układamy na niej owoce - truskawki, maliny czy borówki. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami lub listkami mięty.
Wskazówka: galaretka powinna być lekko gęstniejąca - nie lej gorącej, bo masa serowa się rozrzedzi.
Zobacz także:
- Smaki dzieciństwa, czyli przepisy pełne dobrych wspomnień Andrzeja Polana
- Tęsknisz za smakami ze szkolnego sklepiku? Wypróbuj przepisy Piotra Kucharskiego
- Jakie smaki z dzieciństwa wspomina Agnieszka Sienkiewicz-Gauer?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Małgorzata Rybak i Jadwiga Wilk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East New