Zapiekanka Classic
Składniki:
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła,
- 1 kg pieczarek,
- sól i pieprz,
- pęczek pietruszki,
- 2 podłużne bułki typu weka,
- masło,
- żółty ser.
Sposób przygotowania:
Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić aż grzyby będą miękkie a wszystkie soki z pieczarek odparują. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Bułki przekroić wzdłuż, posmarować masłem, nałożyć farsz z pieczarek, następnie posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220ºC, piec 3-5 minut, aż ser się roztopi.
Zapiekanki z kaszanką i karmelizowaną cebulą
Składniki:
- 3 czerwone cebule,
- ostra papryczka chili,
- 3 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki miodu,
- oliwa z oliwek,
- 300 g kaszanki,
- 2 podłużne bułki typu weka,
- 100 g sera cheddar,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy z dodatkiem posiekanej papryczki chili, aż będzie miękka. Następnie dodać ocet i miód, dusić aż całość będzie miała konsystencję syropu. Cebulę wymieszać z kaszanką i ułożyć na przekrojonych bułkach typu veka. Wierzch posypać tartym cheddarem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220ºC przez 5 minut.
Bułki do hot-dogów
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży,
- 70 ml mleka,
- 3 jajka,
- 50 g cukru,
- 3 łyżki mleka w proszku,
- 400 g mąki pszennej typ 650,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 50 miękkiego masła,
- posiekana i podsmażona cebula.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać jajka i cukier, wymieszać. Dodać resztę składników z wyjątkiem masła, wymieszać a następnie wyrobić. Po kilku minutach wyrabiania, dodać masło w dwóch porcjach i wyrabiać aż masło się wchłonie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie podzielić na dziesięć części każdą po około 80 g. Uformować okrągłe bułki i odstawić na chwile. Następnie z każdej bułki formować podłużne wałeczki o długości 10-12 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenie w niedużych odstępach aby bułki podczas pieczenia się połączyły, przykryć folią spożywczą. Zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210ºC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut.
Hot dog na wypasie
Składniki:
- 4 kiełbaski jagnięce,
- olej do smażenia,
- świeży tymianek.
Dodatki:
- 100 ml octu z czerwonego wina,
- 2 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- pęczek rzodkiewki,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- kwaśne jabłko.
Sposób przygotowania:
Ocet wymieszać z cukrem i solą. Dodać odrobinę gorącej wody i znów wymieszać. Rzodkiewki pokroić w bardzo cienkie plasterki-najlepiej mandoliną. Zamarynować w zalewie i odstawić. Jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z musztardą. Kiełbaski obsmażyć z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać kieliszek calvadosu i podpalić. Gdy płomień zgaśnie, dodać jeszcze tymianek i przez chwilę całość dusić. Bułki przekroić, posmarować musztardą z jabłkiem, nałożyć kiełbaskę z sosem, który powstał na patelni. Na wierzch nałożyć plasterki rzodkiewki.
Blok czekoladowy
Składniki:
- 100 ml mleka,
- 250 g masła,
- 150 g cukru,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 400 g pełnego mleka w proszku,
- 2 opakowania herbatników.
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do schłodzenia. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć i dodać do mieszanki, delikatnie wymieszać. Całość przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą, schłodzić. Pokroić w plastry przed podaniem.
Szyszki
Składniki:
- 230 g krówek,
- 150 g masła,
- łyżka gorzkiego kakao,
- 150 g preparowanego ryżu.
Sposób przygotowania:
Krówki, margarynę i kakao rozpuścić w garnku. Dodać preparowany ryż i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Z przestudzonej masy uformować szyszki. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Ciepłe lody
Składniki:
- 240 g cukru,
- 60 ml soku z cytryny,
- 4 białka,
- wafelki do lodów.
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania:
Cukier (4 łyżki odłożyć do ubijania piany) i sok z cytryny podgrzewać kontrolując temperaturę do 110ºC. Pod koniec podgrzewania zacząć ubijać białka z dodatkiem reszty cukru. Ubić na prawie sztywną pianę. Czubek piany na trzepaczce powinien lekko opadać. Dalej ubijając na wolnych obrotach, dodawać cienkim strumieniem podgrzany cukier. Gdy cały zostanie wlany, zwiększyć obroty na wyższe i ubijać jeszcze od 8 do 10 minut aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić nią wafelki. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do wysokiego naczynia i zanurzać w niej lody. Wstawić do lodówki, aby lody i czekolada stężały.
Zobacz także:
- Co jedliście w czasach szkolnych w dzieciństwie? Sebastian Olma przedstawił swoje smaki
- Smaki dzieciństwa, czyli przepisy pełne dobrych wspomnień Andrzeja Polana
- Jakie smaki z dzieciństwa wspomina Agnieszka Sienkiewicz-Gauer?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News