Kotlet ziemniaczano jajeczny z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej dużych),
- 8 jaj,
- 1 kg pieczarek,
- 50 g masła,
- pęczek natki pietruszki,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- 2 cebule,
- 250 ml słodkiej śmietanki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w posolonej, odcedź i zgnieć na gładkie purée. Do ziemniaków dodaj ugotowane i posiekane jajko, podsmażone na maśle pieczarki (250 g) i natkę pietruszki. Całą masę dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i formuj kulki po 150 g. Poporcjowane kulki lekko zgnieć, obtocz w mące i smaż na gorącym oleju. Pozostałe pieczarki posiekaj raz z cebulą, podsmaż na oleju i dodaj słodką śmietankę i chwilę pogotuj. Sos dopraw solą oraz pieprzem, następnie polej nim gotowe kotlety pieczarkowe.
Makaron z serem
Składniki:
- 1 kg makaronu kokardki,
- olej,
- 500 g twarogu,
- 2 laski wanilii,
- cukier puder,
- świeże owoce.
Sposób przygotowania:
Makaron kokardki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i lekko przelej olejem. Następnie w misce zgnieć ze sobą twarożek, serek śmietankowy i nasiona laski wanilii – wszystko dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż porcję makarony i dodaj przygotowany kremowy serek. Można dodać opcjonalnie cukier puder oraz świeże owoce.
Pulpeciki w sosie koperkowym z puree
Składniki:
- 1 kg mięsa,
- 3 bułki pszennej,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- pęczek dużej porcji włoższyczny,
- 500 ml śmietanki słodkiej,
- 2 pęczki koperku
- przyprawy: sól, czosnek suszony i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone drobiowe dopraw do smaku solą, czosnkiem mielonym i pieprzem. Do mięsa dodaj namoczoną i zmieloną bułkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszaj i formuj pulpeciki po 80 g. Mięso obtocz w mące pszennej.
W rondlu zagotuj dużą porcję włoszczyzny, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gdy wywar będzie się gotował, dodaj przygotowane pulpeciki. Jednak wcześniej wyjmij z wywaru ugotowane już warzywa.
Mięso powinno się gotować koło 5 minut. Następnie dodaj słodką śmietankę, zawiesinę z wody oraz mąki i posiekany koperek. Opcjonalnie można dodać do środka pokrojone ugotowane wcześniej warzywa. Pulpeciki podawaj z purée ziemniaczanym.
Paluszki z ryby panierowanej z ryżem
Składniki:
- 1 kg filetu z mintaja,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- 5 jaj,
- olej do smażenia,
- opakowanie ryżu parabolicznego,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 2 marchewki,
- cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Kawałki ryby potnij w paski, dopraw solą, a następnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Kawałki ryby smaż na oleju, aż będą złote. Rybę przełóż na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ryż ugotuj w posolonej wodzie. Kapustę kiszoną dopraw do smaku posiekaną marchewką, cebulą, natką pietruszki solą oraz cukrem.
Zupa pomidorowa z makaronem
Składniki:
- 1 kg kości wieprzowych (na wywar),
- pęczek włoszczyzny,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 1 kg passaty pomidorowej,
- pęczek natki pietruszki,
- opakowanie makaronu nitki,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- sól cukier i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do garnka dodaj kości wieprzowe, włoszczyznę, listek i ziele angielskie. Po ugotowaniu warzyw do miękkości, odcedź wywar.
Na patelni podsmaż koncentrat pomidorowy z odrobiną cukru i soli. Następnie dodaj go do wywaru i całość ponownie zagotuj, dodaj przetarte pomidory i znów doprowadź do wrzenia. Zupę zagęść mieszaniną wody z mąką. Na koniec dopraw do smaku solą, suszonym czosnkiem i natką pietruszki.
Makaron do rosołu gotuj około 4 minut, aż będzie miękki.
Zobacz także:
- Najlepsze pomysły na obiad i lunch do szkoły. Twoje dziecko będzie zachwycone
- Kanapki i nie tylko, czyli co przygotować dla dziecka na drugie śniadanie do szkoły
- Przysmaki ze szkolnej stołówki. Przepisy na proste obiady dla uczniów według Martyny Niemiec
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News