Co jedliście w czasach szkolnych w dzieciństwie? Sebastian Olma przedstawił swoje smaki

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Smaki dzieciństwa prosto ze szkolnej stołówki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pierwszy dzień września to nie tylko powrót uczniów do szkoły, ale też wielki powrót do szkolnej stołówki. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN wraz z Sebastianem Olmą cofniemy się pamięcią do smaków dzieciństwa i sprawdzimy, co jadaliśmy na przerwach między lekcjami. Będzie trochę nostalgii, trochę śmiechu i oczywiście coś pysznego na talerzach. Zaczynamy kulinarną podróż do czasów szkolnych obiadów.

Kotlet ziemniaczano jajeczny z sosem pieczarkowym

Kotlet ziemniaczano jajeczny z sosem pieczarkowym
Kotlet ziemniaczano jajeczny z sosem pieczarkowym
Kotlet ziemniaczano jajeczny z sosem pieczarkowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej dużych),
  • 8 jaj,
  • 1 kg pieczarek,
  • 50 g masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w posolonej, odcedź i zgnieć na gładkie purée. Do ziemniaków dodaj ugotowane i posiekane jajko, podsmażone na maśle pieczarki (250 g) i natkę pietruszki. Całą masę dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i formuj kulki po 150 g. Poporcjowane kulki lekko zgnieć, obtocz w mące i smaż na gorącym oleju. Pozostałe pieczarki posiekaj raz z cebulą, podsmaż na oleju i dodaj słodką śmietankę i chwilę pogotuj. Sos dopraw solą oraz pieprzem, następnie polej nim gotowe kotlety pieczarkowe.

Makaron z serem

Makaron z serem
Makaron z serem
Makaron z serem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1 kg makaronu kokardki,
  • olej,
  • 500 g twarogu,
  • 2 laski wanilii,
  • cukier puder,
  • świeże owoce.

Sposób przygotowania:

Makaron kokardki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź i lekko przelej olejem. Następnie w misce zgnieć ze sobą twarożek, serek śmietankowy i nasiona laski wanilii – wszystko dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż porcję makarony i dodaj przygotowany kremowy serek. Można dodać opcjonalnie cukier puder oraz świeże owoce.

Pulpeciki w sosie koperkowym z puree

Pulpeciki w sosie koperkowym z puree
Pulpeciki w sosie koperkowym z puree
Pulpeciki w sosie koperkowym z puree
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1 kg mięsa,
  • 3 bułki pszennej,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • pęczek dużej porcji włoższyczny,
  • 500 ml śmietanki słodkiej,
  • 2 pęczki koperku
  • przyprawy: sól, czosnek suszony i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Mięso mielone drobiowe dopraw do smaku solą, czosnkiem mielonym i pieprzem. Do mięsa dodaj namoczoną i zmieloną bułkę pszenną. Wszystko dokładnie wymieszaj i formuj pulpeciki po 80 g. Mięso obtocz w mące pszennej.

W rondlu zagotuj dużą porcję włoszczyzny, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gdy wywar będzie się gotował, dodaj przygotowane pulpeciki. Jednak wcześniej wyjmij z wywaru ugotowane już warzywa.

Mięso powinno się gotować koło 5 minut. Następnie dodaj słodką śmietankę, zawiesinę z wody oraz mąki i posiekany koperek. Opcjonalnie można dodać do środka pokrojone ugotowane wcześniej warzywa. Pulpeciki podawaj z purée ziemniaczanym.

Paluszki z ryby panierowanej z ryżem

Paluszki z ryby panierowanej z ryżem
Paluszki z ryby panierowanej z ryżem
Paluszki z ryby panierowanej z ryżem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 1 kg filetu z mintaja,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • 5 jaj,
  • olej do smażenia,
  • opakowanie ryżu parabolicznego,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Kawałki ryby potnij w paski, dopraw solą, a następnie obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Kawałki ryby smaż na oleju, aż będą złote. Rybę przełóż na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ryż ugotuj w posolonej wodzie. Kapustę kiszoną dopraw do smaku posiekaną marchewką, cebulą, natką pietruszki solą oraz cukrem.

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki:

  • 1 kg kości wieprzowych (na wywar),
  • pęczek włoszczyzny,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 kg passaty pomidorowej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • opakowanie makaronu nitki,
  • liść laurowy i ziele angielskie,
  • sól cukier i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Do garnka dodaj kości wieprzowe, włoszczyznę, listek i ziele angielskie. Po ugotowaniu warzyw do miękkości, odcedź wywar.

Na patelni podsmaż koncentrat pomidorowy z odrobiną cukru i soli. Następnie dodaj go do wywaru i całość ponownie zagotuj, dodaj przetarte pomidory i znów doprowadź do wrzenia. Zupę zagęść mieszaniną wody z mąką. Na koniec dopraw do smaku solą, suszonym czosnkiem i natką pietruszki.

Makaron do rosołu gotuj około 4 minut, aż będzie miękki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości