Naleśnikowy sandwich — klasyka w nowej odsłonie
Naleśniki to jedno z ulubionych dań dzieci — najczęściej podawane na słodko, z dżemem lub owocami. Ale Sebastian Olma zaproponował ich wytrawną wersję, idealną do lunchboxa.
— Dla naszych najmłodszych widzów przygotowaliśmy taką specjalną serię bardzo fajnych, prostych dań — zaznaczył kucharz.
Bazą dania jest naleśnik, który można delikatnie podgrzać na patelni. Do środka trafia szynka drobiowa, ser, plasterki ogórka i pomidora.
— Mam tutaj szynkę drobiową z Sokolika. Ona jest bardzo fajna, bez konserwantów, ma 90% mięsa, więc dobrej jakości składnik. Następnie do naszej szynki dołożę inne składniki takie jak: ser, ogórek czy pomidor. Naleśnika możemy sobie dać na patelnię, ona nam delikatnie będzie grzała. To taki klasyczny sandwich, ponieważ przygotowujemy potrawy, które możemy zjeść na miejscu, a nawet spakować do szkoły dzieciakom — wyjaśnia Olma.
Naleśnikowy sandwich można pokroić na mniejsze kawałki i zapakować do pudełka — będzie wygodny do jedzenia i atrakcyjny wizualnie.
Foodbolówki w pesto — szybka przekąska z charakterem
Drugą propozycją kucharza są tzw. foodbolówki — niewielkie kulki mięsne, które idealnie nadają się do lunchboxa.
— To jest taki klasyk, który zawsze robimy na Projekcie Plaża. W sosie pesto. Zwykły sos pesto, parmezan, oliwa, do tego możemy dodać orzeszki. Dzieci to uwielbiają. Pamiętajmy, że w foodbolówkach jest 11 piłeczek nawiązujących do futbolu — zaznaczył Sebastian Olma.
Poniżej znajdziesz przepisy na wszystkie przekąski przygotowane przez kucharza.
Naleśniki z szyneczką, pomidorkami i serem cheddar
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól do smaku,
- olej do smażenia,
- 1 opak. szyneczki drobiowej Sokoliki,
- 1 pomidor,
- 1 opak. sera cheddar w plastrach.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mleko, mąkę pszenną, jajka i szczyptę soli. Ciasto rozlej na patelnię i smaż cienkie naleśniki. Dodaj plastry szyneczki drobiowej, plastry sera cheddar i pomidorka. Gotowego naleśnika zwiń w rulon lub w trójkąty. Naleśniki można jeść na zimno lub na ciepło.
Kolorowe pomidory duszone z bazylią i parówkami
Składniki:
- kolorowe pomidorki (czerwone, żółte i zielone) po 500 g,
- 50 g masła,
- 5 ząbków czosnku,
- 100 g cebuli szalotki,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- 1 szt. chili,
- 100 g cukru białego,
- 50 ml octu winnego jasnego,
- 1 mały pęczek świeżej bazylii,
- 1 opak. paróweczek Sokoliki,
- 100 g sosu pesto,
- 10 g soli maldon w płatkach.
Przygotowanie:
Kolorowe pomidorki pokrój w grubszą kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę szalotkę. Gdy cebula będzie miękka, dołóż koncentrat pomidorowy, chili, cukier i ocet winny. Po 5 minutach duszenia dodaj pokrojone wcześniej pomidory i posiekaną świeżą bazylię. Pomidory smaż około 2-3 minut. Paróweczki grzej w gorącej wodzie 5-6 minut. Na płaskim talerzu polej sos pesto i lekko go rozsmaruj. Ułóż na nim duszone pomidorki, a na wierzch - paróweczki Sokoliki.
Foodbolówki z pesto bazyliowym i migdałami
Składniki:
- 1 opak. foodbolówek Sokoliki,
- 1 opak. pesto bazyliowego,
- 50 g parmezanu,
- 50 g migdałów,
- liście bazylii do dekoracji.
Przygotowanie:
Foodbolówki podgrzej w gorącej wodzie, a następnie przełóż na patelnię, dodając pesto bazyliowe oraz trochę wody pozostałej z podgrzewania foodbolówek. Poczekaj, aż powstanie lekka emulsja. Całość przełóż do głębokiego naczynia, dodając na wierzch płatki parmezanu oraz liście bazylii i kawałki migdałów.
Tosty z szyneczką tostową z warzywami
Składniki:
- 1 opak. chleba tostowego pełnoziarnistego,
- 1 opak. serka śmietankowego,
- 1 opak. szyneczki tostowej Sokoliki,
- 1 szt. sałaty masłowej,
- papryka, ogórek, pomidor po 1 szt.,
- ser w plastrach.
Przygotowanie:
Tosty pełnoziarniste posmaruj serkiem śmietankowym. Nałóż warstwę szyneczki. Dodaj liść sałaty, plaster pomidorka, plaster ogórka, plaster sera i paprykę. Tosty można wcześniej podgrzać na patelni lub w tosterze.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Pomysły na pyszne i zdrowe śniadania. "Dzieciaki będą na pewno bardziej chętne do jedzenia"
- Vege nie musi być nudne. Te produkty dostarczą białka i pozytywnie zaskoczą fanów mięsa
- Borowiki w wersji light. Lekkie i świeże przepisy na letni obiad
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN