Materiał promocyjny

Pomysły na szybkie i pożywne śniadania do szkolnego lunchboxa. "Dzieci to uwielbiają"

Sokołów. Letni relaks i dobre jedzenie
Letni relaks i dobre jedzenie
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Początek roku szkolnego to nie tylko zakup zeszytów i dostosowanie się do nowego planu lekcji, ale też codzienne wyzwanie dla rodziców: co włożyć dziecku do lunchboxa, by było smacznie, zdrowo i bez marudzenia? W programie Dzień Dobry Wakacje kucharz Sebastian Olma zaprezentował zestaw prostych, kolorowych i pożywnych dań, które można przygotować w kilka minut i spakować do szkolnej śniadaniówki. Wykorzystał składniki, które dzieci znają i bardzo lubią.

Naleśnikowy sandwich — klasyka w nowej odsłonie

Naleśniki to jedno z ulubionych dań dzieci — najczęściej podawane na słodko, z dżemem lub owocami. Ale Sebastian Olma zaproponował ich wytrawną wersję, idealną do lunchboxa.

— Dla naszych najmłodszych widzów przygotowaliśmy taką specjalną serię bardzo fajnych, prostych dań — zaznaczył kucharz.

Bazą dania jest naleśnik, który można delikatnie podgrzać na patelni. Do środka trafia szynka drobiowa, ser, plasterki ogórka i pomidora.

— Mam tutaj szynkę drobiową z Sokolika. Ona jest bardzo fajna, bez konserwantów, ma 90% mięsa, więc dobrej jakości składnik. Następnie do naszej szynki dołożę inne składniki takie jak: ser, ogórek czy pomidor. Naleśnika możemy sobie dać na patelnię, ona nam delikatnie będzie grzała. To taki klasyczny sandwich, ponieważ przygotowujemy potrawy, które możemy zjeść na miejscu, a nawet spakować do szkoły dzieciakom wyjaśnia Olma.

Naleśnikowy sandwich można pokroić na mniejsze kawałki i zapakować do pudełka — będzie wygodny do jedzenia i atrakcyjny wizualnie.

Foodbolówki w pesto — szybka przekąska z charakterem

Drugą propozycją kucharza są tzw. foodbolówki — niewielkie kulki mięsne, które idealnie nadają się do lunchboxa.

— To jest taki klasyk, który zawsze robimy na Projekcie Plaża. W sosie pesto. Zwykły sos pesto, parmezan, oliwa, do tego możemy dodać orzeszki. Dzieci to uwielbiają. Pamiętajmy, że w foodbolówkach jest 11 piłeczek nawiązujących do futbolu — zaznaczył Sebastian Olma.

Poniżej znajdziesz przepisy na wszystkie przekąski przygotowane przez kucharza.

Naleśniki z szyneczką, pomidorkami i serem cheddar

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • 1 opak. szyneczki drobiowej Sokoliki,
  • 1 pomidor,
  • 1 opak. sera cheddar w plastrach.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mleko, mąkę pszenną, jajka i szczyptę soli. Ciasto rozlej na patelnię i smaż cienkie naleśniki. Dodaj plastry szyneczki drobiowej, plastry sera cheddar i pomidorka. Gotowego naleśnika zwiń w rulon lub w trójkąty. Naleśniki można jeść na zimno lub na ciepło.

Kolorowe pomidory duszone z bazylią i parówkami

Składniki:

  • kolorowe pomidorki (czerwone, żółte i zielone) po 500 g,
  • 50 g masła,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 g cebuli szalotki,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 szt. chili,
  • 100 g cukru białego,
  • 50 ml octu winnego jasnego,
  • 1 mały pęczek świeżej bazylii,
  • 1 opak. paróweczek Sokoliki,
  • 100 g sosu pesto,
  • 10 g soli maldon w płatkach.

Przygotowanie:

Kolorowe pomidorki pokrój w grubszą kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę szalotkę. Gdy cebula będzie miękka, dołóż koncentrat pomidorowy, chili, cukier i ocet winny. Po 5 minutach duszenia dodaj pokrojone wcześniej pomidory i posiekaną świeżą bazylię. Pomidory smaż około 2-3 minut. Paróweczki grzej w gorącej wodzie 5-6 minut. Na płaskim talerzu polej sos pesto i lekko go rozsmaruj. Ułóż na nim duszone pomidorki, a na wierzch - paróweczki Sokoliki.

Foodbolówki z pesto bazyliowym i migdałami

Składniki:

  • 1 opak. foodbolówek Sokoliki,
  • 1 opak. pesto bazyliowego,
  • 50 g parmezanu,
  • 50 g migdałów,
  • liście bazylii do dekoracji.

Przygotowanie:

Foodbolówki podgrzej w gorącej wodzie, a następnie przełóż na patelnię, dodając pesto bazyliowe oraz trochę wody pozostałej z podgrzewania foodbolówek. Poczekaj, aż powstanie lekka emulsja. Całość przełóż do głębokiego naczynia, dodając na wierzch płatki parmezanu oraz liście bazylii i kawałki migdałów.

Tosty z szyneczką tostową z warzywami

Składniki:

  • 1 opak. chleba tostowego pełnoziarnistego,
  • 1 opak. serka śmietankowego,
  • 1 opak. szyneczki tostowej Sokoliki,
  • 1 szt. sałaty masłowej,
  • papryka, ogórek, pomidor po 1 szt.,
  • ser w plastrach.

Przygotowanie:

Tosty pełnoziarniste posmaruj serkiem śmietankowym. Nałóż warstwę szyneczki. Dodaj liść sałaty, plaster pomidorka, plaster ogórka, plaster sera i paprykę. Tosty można wcześniej podgrzać na patelni lub w tosterze.

Magazyn Premium Powrót do szkoły
Magazyn Premium Powrót do szkoły

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości