Materiał promocyjny

Grillowanie z Pascalem Brodnickim. Dlaczego warto mieć w kuchni ziołowe marynaty?

Schab w ziołowej marynacie - składniki i przepis
Ziołowe marynaty na cudowne smaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Lato to idealna pora roku na rodzinnego grilla. Doskonale wie o tym Pascal Brodnicki, który w Dzień Dobry Wakacje pokazał, jak przygotować orzeźwiającą marynatę, która będzie świetnie komponować się ze schabem wieprzowym. Do jej stworzenia wystarczy zaledwie kilka składników.
Artykuł w skrócie:
  • Pascal Brodnicki podzielił się swoim sposobem na aromatyczną ziołową marynatę
  • Do przygotowania jednego ze swoich popisowych dań szef kuchni wykorzystał najwyższej jakości schab wieprzowy
  • Jakie dodatki Pascal Brodnicki dobrał do mięsa? Sprawdź jego niezawodny przepis

Ziołowa marynata do grilla? Pascal Brodnicki podzielił się swoim sposobem na pyszne danie

Do przygotowania swojej ulubionej ziołowej marynaty Pascal Brodnicki wykorzystał m.in. estragon.

- Estragon jest bardzo odświeżający. Pasuje do białego mięsa - podkreślił.

Od czego zacząć przygotowanie własnej marynaty?

- Bierzemy gałązkę estragonu i same małe listki zbieramy, a następnie bardzo drobno siekamy - wyjaśnił szef kuchni.

Kolejnym krokiem w stworzeniu aromatycznej mieszanki jest dodanie innego rodzaju ziół.

- Dodajemy cząber. On jest o wiele bardziej ostry, ale idealnie nadaje się do czosnku - zaznaczył Pascal Brodnicki.

Szef kuchni wspomniał przy tym także o tym, jak ważny jest wybór mięsa o jak najlepszej jakości.

- Wybierając mięso, staraj się, żeby było ono jak najlepszej jakości. Pamiętaj, że mięso wieprzowe jest chude - idealne dla dzieci i osób dbających o swoje ciało - podsumował gość Dzień Dobry Wakacje.

Do przygotowania swojego dania Pascal Brodnicki wykorzystał produkty marki Sokołów, których produkcja odbyła się ze szczególnym uwzględnieniem dbałości o dobrostan zwierząt.

Schab z marynatą z cząbru i estragonu. Poznaj przepis Pascala Brodnickiego

Czas przygotowania: 25 minut + minimum 1 godzina marynowania

Czas grillowania: ok. 10 minut

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości Sokołów
  • pęczek cząbru
  • pęczek estragonu
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek octu
  • 8 kiszonych ogórków
  • 4 kromki chleba żytniego
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Schab zamarynować w mieszance musztardy, octu, ziół, soli i pieprzu (min. 1 godzina).
  • Grillować na średnim ogniu.
  • Masło wymieszać z posiekanymi ziołami.
  • Chleb podpiec i posmarować masłem.
  • Ogórki podać w całości lub w plastrach.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Więcej informacji na temat wyrobów marki Sokołów znajduje się na jej profilu na Facebooku.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości