Materiał promocyjny

Pomysły na pyszne i zdrowe śniadania. "Dzieciaki będą na pewno bardziej chętne do jedzenia"

Projekt Plaża. Pomysły na zdrowe śniadanie
Projekt Plaża. Zdrowe śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Niedzielny poranek na plaży w Świnoujściu pachniał nie tylko morską bryzą, ale i świeżo grillowanymi parówkami. W ramach Projektu Plaża Olivier Janiak spotkał się ze zwyciężczynią ostatniej edycji programu "MasterChef" – Julią Cichocką. Wspólnie pokazali, że zdrowe śniadanie może być nie tylko pożywne, ale i pełne smaku, koloru oraz świetnej zabawy. A wszystko to z wykorzystaniem wędlin z dobrym składem.
Kluczowe fakty:
  • Julia Cichocka, zwyciężczyni programu "MasterChef", przygotowała zdrowe i kolorowe śniadania w ramach Projektu Plaża.
  • W centrum uwagi znalazły się produkty marki Sokołów – paróweczki, szyneczki i wędliny Sokoliki o czystym składzie, bez konserwantów.
  • Wśród pomysłów m.in.: tacosy z jajecznicą, grillowaną parówką, mango i jalapeño, club sandwiche z dwiema szyneczkami, burgery i batatowe frytki.

Kolorowe i zdrowe śniadania. Projekt Plaża z inspiracjami od Julii Cichockiej

Wielu dietetyków podkreśla, że pierwszy posiłek dnia ma kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia i poziomu energii. Julia Cichocka nie ma co do tego wątpliwości.

- Śniadania to zdecydowanie najważniejszy posiłek dnia. Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych powinien być wypełniony białkiem, witaminami i błonnikiem już z samego rana, dlatego wybierajmy produkty mięsne z dobrym składem, z czystą etykietą, bez konserwantów. Naprawdę zwracajmy na to uwagę - zaleciła zwyciężczyni programu "MasterChef".

Właśnie dlatego w przygotowanych przez nią propozycjach dominują składniki wysokiej jakości – wędliny i paróweczki Sokoliki, które nie tylko smakują, ale też wspierają zbilansowaną dietę.

Tacos, club sandwiche i burgery – śniadanie w nowej odsłonie

Julia Cichocka zaprezentowała kilka pomysłów na śniadania, które z powodzeniem sprawdzą się zarówno w domu, jak i na pikniku. Jednym z hitów były tacosy z grillowaną parówką, jajecznicą, salsą z mango i jalapeño.

- Trzeba te nasze dania dawać na inny level, dodawać dużo ziół. (...) I nagle się z tego robi pełnowartościowy posiłek - podkreśliła.

Nie zabrakło też klasyki w nowoczesnym wydaniu, czyli przekąsek w stylu club sandwich.

- Przygotowałam z dwiema szyneczkami. Szyneczkę możemy sobie także podsmażyć, więc jest szyneczka surowa i podsmażona. Ona imituje bekon, ale zdrowszy - zaznacza zwyciężczyni "MasterChefa".

Dla najmłodszych i nie tylko zostały przyrządzone także mini burgerki z batatowymi frytkami z piekarnika.

- To jest super, to są małe paróweczki zawinięte w ciasto francuskie, domowy keczup, i to jest przekąska na drugie śniadanie - wskazała kolejne danie ekspertka.

Wspólne gotowanie z dziećmi – sposób na zdrowe nawyki

Julia Cichocka zachęcała widzów Dzień Dobry Wakacje do angażowania dzieci w przygotowanie posiłków. Wspólne wybieranie składników, dekorowanie talerzy i poznawanie smaków może być świetną zabawą i nauką zdrowych nawyków.

- Ja sobie teraz zgrilluję paróweczki, ale też angażujmy dzieciaki, żeby przychodziły i nam pomagały: wybierały ziółka, kwiaty, warzywa i później wtedy będą na pewno bardziej chętne do jedzenia tych zdrowych, fajnych śniadań - stwierdziła.

Przepisy

Śniadaniowe taco z paróweczką Sokoliki, jajecznicą i awokado

Składniki (na 4 tacosy):

  • 4 małe tortille pszenne lub kukurydziane
  • 4 paróweczki Sokoliki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • pół dojrzałego mango 
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1/2 limonki
  • kilka papryczek jalapeno 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Salsa: Pomidory pokrój w kostkę, cebulę bardzo drobno, dodaj posiekaną kolendrę, dodaj mango, skrop sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

2. Parówki: Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy, aż będą rumiane z każdej strony.

3. Jajecznica: Na maśle usmaż delikatną jajecznicę – jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając.

4. Awokado pokrój na plasterki.

5. Składanie: Tortille podgrzej na suchej patelni. Nałóż jajecznicę, parówkę, łyżkę salsy i udekoruj jalapeno.

Parówki "Foodbolówki"

Składniki (na ok. 24 sztuki):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzonego, niemrożonego)
  • 2 op. Foodbolówek Sokoliki 
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • 1 łyżka sezamu

Składniki na domowy ketchup:

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Ketchup: Gotuj passatę z przyprawami przez 15–20 minut, aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.

2. Parówki: Pokrój ciasto francuskie na paski (ok. 3x10 cm). Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta.

3. Ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

4. Piecz w 200°C (góra-dół) przez 15–18 minut, aż będą złociste i chrupiące.

5. Podawaj z domowym ketchupem.

Club sandwich z szyneczkami Sokoliki i aioli

Składniki (na 2 duże kanapki):

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 6 plasterki szynki drobiowej Sokoliki (3 smażone, 3 z opakowania)
  • 4 kawałki sera manchego
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 duży pomidor

Składniki na sos aioli:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Aioli: Żółtko, musztardę i czosnek zmiksuj lub ubij trzepaczką, stopniowo dodając olej. Na koniec dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.

2. Szynka: trzy plasterki szynki podsmaż na chrupko.

3. Składanie: Tostuj kromki chleba na oliwie.  Na pierwszej kromce rozsmaruj aioli, ułóż sałatę, i smażoną szynkę. Przykryj drugą kromką, znów aioli, surowa szynka, pomidor i ser. Zakończ trzecią kromką. Zepnij wykałaczką i przekrój na pół.

Burger z batatowymi frytkami i sosem jogurtowo-miętowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 Sokoliki Kids Burgery

Składniki na frytki z batatów:

  • 2 średnie bataty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Składniki na sos jogurtowo-miętowy:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Frytki: Obierz bataty, pokrój w cienkie słupki, wymieszaj z oliwą, i solą. Piecz w 200°C (z termoobiegiem) przez 25–30 minut, aż będą chrupiące.

2. Sos: Wymieszaj składniki sosu w miseczce, dopraw do smaku.

3. Burgery podgrzej w piekarniku lub mikrofali. .

4. Podawaj z frytkami i sosem jogurtowo-miętowym.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości