- Julia Cichocka, zwyciężczyni programu "MasterChef", przygotowała zdrowe i kolorowe śniadania w ramach Projektu Plaża.
- W centrum uwagi znalazły się produkty marki Sokołów – paróweczki, szyneczki i wędliny Sokoliki o czystym składzie, bez konserwantów.
- Wśród pomysłów m.in.: tacosy z jajecznicą, grillowaną parówką, mango i jalapeño, club sandwiche z dwiema szyneczkami, burgery i batatowe frytki.
Kolorowe i zdrowe śniadania. Projekt Plaża z inspiracjami od Julii Cichockiej
Wielu dietetyków podkreśla, że pierwszy posiłek dnia ma kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia i poziomu energii. Julia Cichocka nie ma co do tego wątpliwości.
- Śniadania to zdecydowanie najważniejszy posiłek dnia. Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych powinien być wypełniony białkiem, witaminami i błonnikiem już z samego rana, dlatego wybierajmy produkty mięsne z dobrym składem, z czystą etykietą, bez konserwantów. Naprawdę zwracajmy na to uwagę - zaleciła zwyciężczyni programu "MasterChef".
Właśnie dlatego w przygotowanych przez nią propozycjach dominują składniki wysokiej jakości – wędliny i paróweczki Sokoliki, które nie tylko smakują, ale też wspierają zbilansowaną dietę.
Tacos, club sandwiche i burgery – śniadanie w nowej odsłonie
Julia Cichocka zaprezentowała kilka pomysłów na śniadania, które z powodzeniem sprawdzą się zarówno w domu, jak i na pikniku. Jednym z hitów były tacosy z grillowaną parówką, jajecznicą, salsą z mango i jalapeño.
- Trzeba te nasze dania dawać na inny level, dodawać dużo ziół. (...) I nagle się z tego robi pełnowartościowy posiłek - podkreśliła.
Nie zabrakło też klasyki w nowoczesnym wydaniu, czyli przekąsek w stylu club sandwich.
- Przygotowałam z dwiema szyneczkami. Szyneczkę możemy sobie także podsmażyć, więc jest szyneczka surowa i podsmażona. Ona imituje bekon, ale zdrowszy - zaznacza zwyciężczyni "MasterChefa".
Dla najmłodszych i nie tylko zostały przyrządzone także mini burgerki z batatowymi frytkami z piekarnika.
- To jest super, to są małe paróweczki zawinięte w ciasto francuskie, domowy keczup, i to jest przekąska na drugie śniadanie - wskazała kolejne danie ekspertka.
Wspólne gotowanie z dziećmi – sposób na zdrowe nawyki
Julia Cichocka zachęcała widzów Dzień Dobry Wakacje do angażowania dzieci w przygotowanie posiłków. Wspólne wybieranie składników, dekorowanie talerzy i poznawanie smaków może być świetną zabawą i nauką zdrowych nawyków.
- Ja sobie teraz zgrilluję paróweczki, ale też angażujmy dzieciaki, żeby przychodziły i nam pomagały: wybierały ziółka, kwiaty, warzywa i później wtedy będą na pewno bardziej chętne do jedzenia tych zdrowych, fajnych śniadań - stwierdziła.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Wybierasz się na urlop? Te patenty pomogą ci zadbać o rośliny: "Ważne jest"
- Najlepsze wakacje? U dziadków na wsi. Gwiazdy wspominają: "To były zupełnie inne doznania"
- Czy Egipt i Turcja są bezpieczne dla turystów? "Najważniejsze są cztery rzeczy"
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje