Materiał promocyjny

Pomysły na pyszne i zdrowe śniadania. "Dzieciaki będą na pewno bardziej chętne do jedzenia"

Projekt Plaża. Pomysły na zdrowe śniadanie
Projekt Plaża. Zdrowe śniadanie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Niedzielny poranek na plaży w Świnoujściu pachniał nie tylko morską bryzą, ale i świeżo grillowanymi parówkami. W ramach Projektu Plaża Olivier Janiak spotkał się ze zwyciężczynią ostatniej edycji programu "MasterChef" – Julią Cichocką. Wspólnie pokazali, że zdrowe śniadanie może być nie tylko pożywne, ale i pełne smaku, koloru oraz świetnej zabawy. A wszystko to z wykorzystaniem wędlin z dobrym składem.
Kluczowe fakty:
  • Julia Cichocka, zwyciężczyni programu "MasterChef", przygotowała zdrowe i kolorowe śniadania w ramach Projektu Plaża.
  • W centrum uwagi znalazły się produkty marki Sokołów – paróweczki, szyneczki i wędliny Sokoliki o czystym składzie, bez konserwantów.
  • Wśród pomysłów m.in.: tacosy z jajecznicą, grillowaną parówką, mango i jalapeño, club sandwiche z dwiema szyneczkami, burgery i batatowe frytki.

Kolorowe i zdrowe śniadania. Projekt Plaża z inspiracjami od Julii Cichockiej

Wielu dietetyków podkreśla, że pierwszy posiłek dnia ma kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia i poziomu energii. Julia Cichocka nie ma co do tego wątpliwości.

- Śniadania to zdecydowanie najważniejszy posiłek dnia. Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych powinien być wypełniony białkiem, witaminami i błonnikiem już z samego rana, dlatego wybierajmy produkty mięsne z dobrym składem, z czystą etykietą, bez konserwantów. Naprawdę zwracajmy na to uwagę - zaleciła zwyciężczyni programu "MasterChef".

Właśnie dlatego w przygotowanych przez nią propozycjach dominują składniki wysokiej jakości – wędliny i paróweczki Sokoliki, które nie tylko smakują, ale też wspierają zbilansowaną dietę.

Tacos, club sandwiche i burgery – śniadanie w nowej odsłonie

Julia Cichocka zaprezentowała kilka pomysłów na śniadania, które z powodzeniem sprawdzą się zarówno w domu, jak i na pikniku. Jednym z hitów były tacosy z grillowaną parówką, jajecznicą, salsą z mango i jalapeño.

- Trzeba te nasze dania dawać na inny level, dodawać dużo ziół. (...) I nagle się z tego robi pełnowartościowy posiłek - podkreśliła.

Nie zabrakło też klasyki w nowoczesnym wydaniu, czyli przekąsek w stylu club sandwich.

- Przygotowałam z dwiema szyneczkami. Szyneczkę możemy sobie także podsmażyć, więc jest szyneczka surowa i podsmażona. Ona imituje bekon, ale zdrowszy - zaznacza zwyciężczyni "MasterChefa".

Dla najmłodszych i nie tylko zostały przyrządzone także mini burgerki z batatowymi frytkami z piekarnika.

- To jest super, to są małe paróweczki zawinięte w ciasto francuskie, domowy keczup, i to jest przekąska na drugie śniadanie - wskazała kolejne danie ekspertka.

Wspólne gotowanie z dziećmi – sposób na zdrowe nawyki

Julia Cichocka zachęcała widzów Dzień Dobry Wakacje do angażowania dzieci w przygotowanie posiłków. Wspólne wybieranie składników, dekorowanie talerzy i poznawanie smaków może być świetną zabawą i nauką zdrowych nawyków.

- Ja sobie teraz zgrilluję paróweczki, ale też angażujmy dzieciaki, żeby przychodziły i nam pomagały: wybierały ziółka, kwiaty, warzywa i później wtedy będą na pewno bardziej chętne do jedzenia tych zdrowych, fajnych śniadań - stwierdziła.

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości