- Julia Cichocka, zwyciężczyni programu "MasterChef", przygotowała zdrowe i kolorowe śniadania w ramach Projektu Plaża.
- W centrum uwagi znalazły się produkty marki Sokołów – paróweczki, szyneczki i wędliny Sokoliki o czystym składzie, bez konserwantów.
- Wśród pomysłów m.in.: tacosy z jajecznicą, grillowaną parówką, mango i jalapeño, club sandwiche z dwiema szyneczkami, burgery i batatowe frytki.
Kolorowe i zdrowe śniadania. Projekt Plaża z inspiracjami od Julii Cichockiej
Wielu dietetyków podkreśla, że pierwszy posiłek dnia ma kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia i poziomu energii. Julia Cichocka nie ma co do tego wątpliwości.
- Śniadania to zdecydowanie najważniejszy posiłek dnia. Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych powinien być wypełniony białkiem, witaminami i błonnikiem już z samego rana, dlatego wybierajmy produkty mięsne z dobrym składem, z czystą etykietą, bez konserwantów. Naprawdę zwracajmy na to uwagę - zaleciła zwyciężczyni programu "MasterChef".
Właśnie dlatego w przygotowanych przez nią propozycjach dominują składniki wysokiej jakości – wędliny i paróweczki Sokoliki, które nie tylko smakują, ale też wspierają zbilansowaną dietę.
Tacos, club sandwiche i burgery – śniadanie w nowej odsłonie
Julia Cichocka zaprezentowała kilka pomysłów na śniadania, które z powodzeniem sprawdzą się zarówno w domu, jak i na pikniku. Jednym z hitów były tacosy z grillowaną parówką, jajecznicą, salsą z mango i jalapeño.
- Trzeba te nasze dania dawać na inny level, dodawać dużo ziół. (...) I nagle się z tego robi pełnowartościowy posiłek - podkreśliła.
Nie zabrakło też klasyki w nowoczesnym wydaniu, czyli przekąsek w stylu club sandwich.
- Przygotowałam z dwiema szyneczkami. Szyneczkę możemy sobie także podsmażyć, więc jest szyneczka surowa i podsmażona. Ona imituje bekon, ale zdrowszy - zaznacza zwyciężczyni "MasterChefa".
Dla najmłodszych i nie tylko zostały przyrządzone także mini burgerki z batatowymi frytkami z piekarnika.
- To jest super, to są małe paróweczki zawinięte w ciasto francuskie, domowy keczup, i to jest przekąska na drugie śniadanie - wskazała kolejne danie ekspertka.
Wspólne gotowanie z dziećmi – sposób na zdrowe nawyki
Julia Cichocka zachęcała widzów Dzień Dobry Wakacje do angażowania dzieci w przygotowanie posiłków. Wspólne wybieranie składników, dekorowanie talerzy i poznawanie smaków może być świetną zabawą i nauką zdrowych nawyków.
- Ja sobie teraz zgrilluję paróweczki, ale też angażujmy dzieciaki, żeby przychodziły i nam pomagały: wybierały ziółka, kwiaty, warzywa i później wtedy będą na pewno bardziej chętne do jedzenia tych zdrowych, fajnych śniadań - stwierdziła.
Przepisy
Śniadaniowe taco z paróweczką Sokoliki, jajecznicą i awokado
Składniki (na 4 tacosy):
- 4 małe tortille pszenne lub kukurydziane
- 4 paróweczki Sokoliki
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- pół dojrzałego mango
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1/2 limonki
- kilka papryczek jalapeno
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Salsa: Pomidory pokrój w kostkę, cebulę bardzo drobno, dodaj posiekaną kolendrę, dodaj mango, skrop sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
2. Parówki: Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy, aż będą rumiane z każdej strony.
3. Jajecznica: Na maśle usmaż delikatną jajecznicę – jajka roztrzep, dopraw solą i pieprzem, smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając.
4. Awokado pokrój na plasterki.
5. Składanie: Tortille podgrzej na suchej patelni. Nałóż jajecznicę, parówkę, łyżkę salsy i udekoruj jalapeno.
Parówki "Foodbolówki"
Składniki (na ok. 24 sztuki):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzonego, niemrożonego)
- 2 op. Foodbolówek Sokoliki
- 1 jajko (do posmarowania)
- 1 łyżka sezamu
Składniki na domowy ketchup:
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Ketchup: Gotuj passatę z przyprawami przez 15–20 minut, aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
2. Parówki: Pokrój ciasto francuskie na paski (ok. 3x10 cm). Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta.
3. Ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
4. Piecz w 200°C (góra-dół) przez 15–18 minut, aż będą złociste i chrupiące.
5. Podawaj z domowym ketchupem.
Club sandwich z szyneczkami Sokoliki i aioli
Składniki (na 2 duże kanapki):
- 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 6 plasterki szynki drobiowej Sokoliki (3 smażone, 3 z opakowania)
- 4 kawałki sera manchego
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 duży pomidor
Składniki na sos aioli:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Aioli: Żółtko, musztardę i czosnek zmiksuj lub ubij trzepaczką, stopniowo dodając olej. Na koniec dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
2. Szynka: trzy plasterki szynki podsmaż na chrupko.
3. Składanie: Tostuj kromki chleba na oliwie. Na pierwszej kromce rozsmaruj aioli, ułóż sałatę, i smażoną szynkę. Przykryj drugą kromką, znów aioli, surowa szynka, pomidor i ser. Zakończ trzecią kromką. Zepnij wykałaczką i przekrój na pół.
Burger z batatowymi frytkami i sosem jogurtowo-miętowym
Składniki (na 2 porcje):
- 2 Sokoliki Kids Burgery
Składniki na frytki z batatów:
- 2 średnie bataty
- 2 łyżki oliwy
- sól
Składniki na sos jogurtowo-miętowy:
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Frytki: Obierz bataty, pokrój w cienkie słupki, wymieszaj z oliwą, i solą. Piecz w 200°C (z termoobiegiem) przez 25–30 minut, aż będą chrupiące.
2. Sos: Wymieszaj składniki sosu w miseczce, dopraw do smaku.
3. Burgery podgrzej w piekarniku lub mikrofali. .
4. Podawaj z frytkami i sosem jogurtowo-miętowym.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Wybierasz się na urlop? Te patenty pomogą ci zadbać o rośliny: "Ważne jest"
- Najlepsze wakacje? U dziadków na wsi. Gwiazdy wspominają: "To były zupełnie inne doznania"
- Czy Egipt i Turcja są bezpieczne dla turystów? "Najważniejsze są cztery rzeczy"
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje