- Michał "Rozkoszny" Korkosz podzielił się przepisem na mrożoną, letnią przekąskę - jogurtowe chmurki z truskawkami i matchą.
- Deser pięknie się prezentuje, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na letnich spotkaniach i imprezach.
- Przekąska spotkała się z entuzjastycznym odbiorem fanów. Sprawdź przepis i zrób ją sam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zmrożone truskawkowe matcha clouds według "Rozkosznego" - letnia przekąska dla ochłody
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pyszną mrożoną przekąskę, idealną na lato - jogurtowe chmurki z truskawkami i matchą. Świetnie sprawdzą się na pewno w upalne dni, których w najbliższych miesiącach będzie sporo. Można je podać podczas spotkania z przyjaciółmi czy wakacyjnej imprezy, gdyż nie tylko doskonale smakują, ale też wyglądają wręcz obłędnie.
- To może być wasza ulubiona słodka przekąska tego lata: zmrożone truskawkowe matcha clouds aka jogurtowe chmurki - napisał w poście "Rozkoszny".
Przepis od razu przypadł do gustu jego obserwatorom.
- Muszę to zrobić; Wygląda przepycha!; Połączenie bomba; Oooooo co Ty wymyśliłeś!! Zapisuję do zrobienia!; Będe robiła. Twoje przepisy są świetne; CHCĘ TO ZJEŚĆ - pisali w komentarzach.
Jogurtowe chmurki matcha z truskawkami - przepis "Rozkosznego"
Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu greckiego,
- 150 g truskawek, posiekanych na kostkę,
- łyżka startej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki miodu,
- 200 g białej czekolady,
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 30%,
- łyżka masła,
- łyżeczka matchy,
- 2 łyżki liofilizowanej truskawki, posiekanej drobno.
Przygotowanie:
W średniej misce połącz jogurt, truskawki, skórkę pomarańczową i miód, a następnie przygotuj małą blaszkę lub średni talerz, wykładając go papierem do pieczenia. Na przygotowaną powierzchnię rozłóż masę, formując cztery oddzielne porcje, po czym włóż je do zamrażarki i pozostaw na 2–3 godziny, aż całkowicie zamarzną.
W międzyczasie w średniej metalowej misce umieść czekoladę, śmietankę oraz masło, po czym ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, mieszając delikatnie co jakiś czas przez 3-4 minuty. Następnie przesiej matchę przez sitko bezpośrednio do czekolady razem z cukrem pudrem lub herbatą i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki, zielony krem.
Zamrożone porcje jogurtu zanurz w przygotowanym kremie matcha, a następnie ponownie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posyp liofilizowaną truskawką i wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę. Tak przygotowaną przekąskę możesz przechowywać w zamrażarce nawet przez miesiąc.
Tip Rozkosznego: Jeśli nie przepadasz za białą czekoladą i matchą, możesz zastąpić je 100 g mlecznej czekolady i 100 g gorzkiej - też będzie pysznie.
Zobacz także:
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
- Pistacjowe tiramisu według Rozkosznego. "Rozpływa się na języku jak najlepsze lody"
- Ciasto pomarańczowe Rozkosznego. "Tak miękkie i sprężyste, że Spongebob może się schować"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN