Szukasz przepisu na deser, który zachwyci swoim smakiem i prostotą wykonania? Ciasto pomarańczowe to doskonały wybór! Jego intensywny cytrusowy aromat, delikatna konsystencja i subtelna słodycz sprawią, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza, który jest jego zdaniem "najlepszym, jaki kiedykolwiek opracował".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprężyste ciasto pomarańczowe według Rozkosznego
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na miękkie i sprężyste ciasto pomarańczowe. Do jego przyrządzenia potrzebna jest cała, ugotowana pomarańcza.
- To chyba najlepszy przepis jaki kiedykolwiek opracowałem. Ciasto jest tak miękkie, wilgotne i sprężyste, że Spongebob może się schować. Jego sekretem jest puree z całej pomarańczy, która podczas gotowania mięknie i oddaje swoją gorycz wodzie. Na wierzchu ciasta układam mozaikę z pomarańczowych plastrów lepko karmelizujących się pod wpływem żaru piekarnika - i to chyba moja ulubiona część - napisał kucharz w poście na Instagramie.
Receptura cieszy się ogromną popularnością wśród obserwatorów Rozkosznego.
- To jest moje ulubione ciasto! Kocham; Najlepsze ciasto na świecie, zawsze znika w kilka minut; Już trzeci raz je robiłam w grudniu, zawojowało rodzinne stoły; Pyszne jest! - pisali w komentarzach pod postem.
Ciasto z pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą - przepis Rozkosznego
Składniki (na keksówkę o wymiarach 8,5x22 cm):
- 2 średnie (600 g) pomarańcze,
- 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
- szklanka (200 g) cukru + 3 łyżki,
- 1/2 szklanki (110 g) oleju rzepakowego,
- 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie),
- łyżka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Jedną całą pomarańczę (300 g) przełóż do wysokiego garnka. Zalej ją wodą i zagotuj. Gotuj tak przez 60 minut, aż będzie całkowicie miękka. Następnie wystudź całkowicie pomarańczę w wodzie. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzoną pomarańczę przekrój na ćwiartki, wyjmij i wyrzuć pestki, a potem zblenduj całą pomarańczę na gładkie puree. Następnie odstaw.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni (góra-dół). Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Drugą pomarańczę pokrój w bardzo cienkie plasterki, a następnie półksiężyce. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Natomiast jajka ubij z cukrem na puszysty i jasny kogel mogel, przez 2-3 minuty. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej, emulsyfikując masę, jakbyś robiła majonez. Dodaj puree pomarańczowe, likier Cointreau i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.
Wsyp przygotowane suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach - tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może skutkować zakalcem. Przełóż masę do keksówki, ułóż na wierzchu pomarańczowe półksiężyce (nie musisz wszystkich, tylko tyle, na ile masz ochotę i fantazję). Posyp je pozostałymi 3 łyżkami cukru. Potem piecz przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Studź przez 15 minut w keksówce, a następnie, o ile to możliwe, wystudź całkowicie.
Tipy Rozkosznego: "Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz gotować pomarańczy, możesz ją przygotować w mikrofali. Pomarańczę nakłuj widelcem, a następnie przełóż do pojemnika nadającego się do użytku w mikrofali. Zamknij go i "gotuj" przez około 8 minut, obracając pomarańczę co 2 minuty. Powinna być miękka i gotować do użytku."
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego przepis na obłędną sałatkę z młodej kapusty. "Jest ponętna, a wręcz seksi"
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Pomidor nadziewany wędzonym twarogiem i malinami według Rozkosznego. "Doskonałe połączenie"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: rozkoszny.pl, Instagram
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Dzień Dobry TVN