Ciasto pomarańczowe Rozkosznego. "Tak miękkie i sprężyste, że Spongebob może się schować"

Ciasto pomarańczowe, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Ciasto pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą. Wyjątkowy przepis Rozkosznego
Źródło: GettyImages/Dzień Dobry TVN
Szukasz przepisu na deser, który zachwyci swoim smakiem i prostotą wykonania? Ciasto pomarańczowe to doskonały wybór! Jego intensywny cytrusowy aromat, delikatna konsystencja i subtelna słodycz sprawią, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza, który jest jego zdaniem "najlepszym, jaki kiedykolwiek opracował".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klaudia El Dursi, Rozkoszny
Rozkoszny i jego patent na bezę idealną
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sprężyste ciasto pomarańczowe według Rozkosznego

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na miękkie i sprężyste ciasto pomarańczowe. Do jego przyrządzenia potrzebna jest cała, ugotowana pomarańcza.

- To chyba najlepszy przepis jaki kiedykolwiek opracowałem. Ciasto jest tak miękkie, wilgotne i sprężyste, że Spongebob może się schować. Jego sekretem jest puree z całej pomarańczy, która podczas gotowania mięknie i oddaje swoją gorycz wodzie. Na wierzchu ciasta układam mozaikę z pomarańczowych plastrów lepko karmelizujących się pod wpływem żaru piekarnika - i to chyba moja ulubiona część - napisał kucharz w poście na Instagramie.

Receptura cieszy się ogromną popularnością wśród obserwatorów Rozkosznego.

- To jest moje ulubione ciasto! Kocham; Najlepsze ciasto na świecie, zawsze znika w kilka minut;  Już trzeci raz je robiłam w grudniu, zawojowało rodzinne stoły; Pyszne jest! - pisali w komentarzach pod postem.

Ciasto z pomarańczowe z całą gotowaną pomarańczą - przepis Rozkosznego

Składniki (na keksówkę o wymiarach 8,5x22 cm):

  • 2 średnie (600 g) pomarańcze,
  • 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej,
  • szklanka (200 g) cukru + 3 łyżki,
  • 1/2 szklanki (110 g) oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie),
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

Jedną całą pomarańczę (300 g) przełóż do wysokiego garnka. Zalej ją wodą i zagotuj. Gotuj tak przez 60 minut, aż będzie całkowicie miękka. Następnie wystudź całkowicie pomarańczę w wodzie. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem ciasta. Wystudzoną pomarańczę przekrój na ćwiartki, wyjmij i wyrzuć pestki, a potem zblenduj całą pomarańczę na gładkie puree. Następnie odstaw.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni (góra-dół). Keksówkę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Drugą pomarańczę pokrój w bardzo cienkie plasterki, a następnie półksiężyce. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Natomiast jajka ubij z cukrem na puszysty i jasny kogel mogel, przez 2-3 minuty. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem olej, emulsyfikując masę, jakbyś robiła majonez. Dodaj puree pomarańczowe, likier Cointreau i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia.

Wsyp przygotowane suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach - tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie może skutkować zakalcem. Przełóż masę do keksówki, ułóż na wierzchu pomarańczowe półksiężyce (nie musisz wszystkich, tylko tyle, na ile masz ochotę i fantazję). Posyp je pozostałymi 3 łyżkami cukru. Potem piecz przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Studź przez 15 minut w keksówce, a następnie, o ile to możliwe, wystudź całkowicie.

Tipy Rozkosznego: "Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz gotować pomarańczy, możesz ją przygotować w mikrofali. Pomarańczę nakłuj widelcem, a następnie przełóż do pojemnika nadającego się do użytku w mikrofali. Zamknij go i "gotuj" przez około 8 minut, obracając pomarańczę co 2 minuty. Powinna być miękka i gotować do użytku."

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości