Rozkoszny i jego czekolada na gorąco
Rozkoszny na przestrzeni lat zyskał popularność i sympatię fanów. Dziś jego profil obserwuje przeszło 600 tysięcy osób, a ze sprawdzonych i innowacyjnych przepisów korzystają zarówno młodzi, jak i starsi. Tuż przed świętami, znawca kuchni podzielił się sprawdzonym przepisem na pyszną, gorącą czekoladę. Na Instagramie zamieścił filmik, a także opatrzył go opisem.
- To najlepsza gorąca czekolada, jaką kiedykolwiek wypijecie. Założę się o trzy kostki masła! Jest idealnie wyważona w swojej czekoladowości, kremowości i słodyczy, bo zupełnie szczerze, gorąca czekolada bywa zazwyczaj albo przytłaczająco gęsta, albo bezsmakowo rozwodniona. Moim sekretem jest bazowanie na niesłodzonym kakao, deserowej i mlecznej czekoladzie, a także sporej dawce wanilii - czytamy.
Przepis ten bardzo szybko skradł serca internautów. Pod postem pojawiło się wiele komentarzy.
- "Z samego rana kusisz, zrobię to", "Dzisiaj rano zastawiałam się, jak zrobić pyszną gorącą czekoladę w domu", "jak pięknie się prezentuje" - czytamy pod nagraniem.
Przepis Roszkosznego – gorąca czekolada
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- ½ szklanki (125 ml) wody
- 2 szklanki (2 x 250 ml) pełnotłustego mleka lub nie-mleka alpro
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
- 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej 64 – 70%, połamanej na kostki
- 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, połamanej na kostki
- 200 g śmietanki 30%, schłodzonej
- 2 łyżki (16 g) cukru z wanilią
- cynamon do podania
1. Przełóż niesłodzone kakao do średniego rondla. Zalej wodą i dobrze wymieszaj trzepaczką do rozpuszczenia kakao. Zagotuj na umiarkowanym ogniu.
2. Dodaj mleko, pastę waniliową i sól. Ponownie zagotuj i dodaj oba rodzaje czekolady. Zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
3. W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę.
4. Przelej gorącą czekoladę do filiżanek. Podawaj z chmurą bitej śmietany i cynamonem.
Rady/porady Jeśli chcesz, aby czekolada była jeszcze bardziej rozgrzewająca, do mleka dodaj korę cynamonową, 2 goździki i gwiazdkę anyżu!
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego beza idealna. "Dodajemy sekretny składnik"
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages