Rozkoszny zdradził przepis na świąteczny napój. "Wystarczy jeden łyk, aby poczuć magię świąt"

Projekt bez nazwy (3)
Projekt bez nazwy (3)
Rozkoszny wie, jak zaspokoić podniebienia internautów. Influencer tuż przed świętami opublikował idealny przepis na grudniowe wieczory. Co powiecie na film z kubkiem słodkiego napoju? Oto sposób na pyszną, kremową i aromatyczną gorąca czekoladę. - To najlepsza gorąca czekolada, jaką kiedykolwiek wypijecie - dodał.

Rozkoszny i jego czekolada na gorąco

Rozkoszny na przestrzeni lat zyskał popularność i sympatię fanów. Dziś jego profil obserwuje przeszło 600 tysięcy osób, a ze sprawdzonych i innowacyjnych przepisów korzystają zarówno młodzi, jak i starsi. Tuż przed świętami, znawca kuchni podzielił się sprawdzonym przepisem na pyszną, gorącą czekoladę. Na Instagramie zamieścił filmik, a także opatrzył go opisem.

- To najlepsza gorąca czekolada, jaką kiedykolwiek wypijecie. Założę się o trzy kostki masła! Jest idealnie wyważona w swojej czekoladowości, kremowości i słodyczy, bo zupełnie szczerze, gorąca czekolada bywa zazwyczaj albo przytłaczająco gęsta, albo bezsmakowo rozwodniona. Moim sekretem jest bazowanie na niesłodzonym kakao, deserowej i mlecznej czekoladzie, a także sporej dawce wanilii - czytamy.

Przepis ten bardzo szybko skradł serca internautów. Pod postem pojawiło się wiele komentarzy.

- "Z samego rana kusisz, zrobię to", "Dzisiaj rano zastawiałam się, jak zrobić pyszną gorącą czekoladę w domu", "jak pięknie się prezentuje" - czytamy pod nagraniem. 

Przepis Roszkosznego – gorąca czekolada

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • ½ szklanki (125 ml) wody
  • 2 szklanki (2 x 250 ml) pełnotłustego mleka lub nie-mleka alpro
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady deserowej 64 – 70%, połamanej na kostki
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej, połamanej na kostki
  • 200 g śmietanki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżki (16 g) cukru z wanilią
  • cynamon do podania

1. Przełóż niesłodzone kakao do średniego rondla. Zalej wodą i dobrze wymieszaj trzepaczką do rozpuszczenia kakao. Zagotuj na umiarkowanym ogniu.

2. Dodaj mleko, pastę waniliową i sól. Ponownie zagotuj i dodaj oba rodzaje czekolady. Zdejmij z ognia i mieszaj do rozpuszczenia czekolady.

3. W międzyczasie ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę.

4. Przelej gorącą czekoladę do filiżanek. Podawaj z chmurą bitej śmietany i cynamonem.

Rady/porady Jeśli chcesz, aby czekolada była jeszcze bardziej rozgrzewająca, do mleka dodaj korę cynamonową, 2 goździki i gwiazdkę anyżu!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości