Nie-śledzie po kaszubsku według Rozkosznego. "Obfitują w tekstury mięsiste i aksamitne"

Danie z boczniaków, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Nie-śledzie po kaszubsku według przepisu Rozkosznego. Jak je zrobić?
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Szukasz wegetariańskiej alternatywy dla śledzi? Poznaj wyjątkowy przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza na nie-śledzie po kaszubsku. Doskonale sprawdzą się zarówno jako danie wigilijne lub świąteczne, a także na co dzień. Sprawdź, jak je zrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał Korkosz "Rozkoszny"
Rozkoszny i jego przepis na leniwe ze szparagami

Nietypowe "śledzie" według Rozkosznego

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na nie-śledzie po kaszubsku. Świetnie sprawdzą się jako danie wigilijne i bożonarodzeniowe.

- Oto nie-śledzie po kaszubsku, bo nową polską tradycją jest stawianie na świątecznym stole roślinnego tworu obok lub w zamian tego rybiego. Te, obok charakterystycznego słodko-kwaśnego sosu doprawionego w mojej wersji wędzoną śliwką, są przygotowane na pieczonych bocznikach i bakłażanie, które obfitują w tekstury mięsiste i aksamitne - napisał kucharz w poście.

Nie-śledzie po kaszubsku - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 2 bakłażany, pokrojone w 1,5 cm plastry,
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + 3 duże łyżki,
  • 2 duże czerwone cebule, cienko pokrojone w pióra,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 3 goździki,
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 suszonych śliwek (najlepiej wędzonej suski sechlońskiej),
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2/3 szklanki (180 ml) wody,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa extra virgin.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Potem przełóż na jedną boczniaki, a na drugą bakłażana. Obtocz je w 1/4 szklanki (60 ml) oliwy. Następnie dopraw świeżo mielonym pieprzem (nie solimy!). Piecz, aż zmiękną i się zarumienią, przez około 25 minut.

Następnie rozgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni, na umiarkowanym ogniu. Smaż cebulę wraz z solą, cukrem trzcinowym, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną śliwką, aż się zeszkli, przez około 5-6 minut. Po tym czasie wlej odrobinę więcej oliwy, jeśli trzeba. Później dodaj wędzoną paprykę, majeranek i ziarna gorczycy. Przemieszaj całość, do uwolnienia aromatów. Nasępnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, często mieszając, aż pociemnieje, przez 2-3 minuty. Na koniec wlej wodę, sos sojowy i ocet, a potem wymieszaj. Sos powinien być aromatyczny, kwaśny i słodki. Dopraw, jeśli trzeba.

Następnie przełóż do dużej miski boczniaki, bakłażana i kaszubski sos. Obtocz delikatnie i odstaw do zamarynowania na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyłóż na półmisek, polej olejem rzepakowym i posyp tłoczoną gorczycą. Nie-śledzie najlepiej smakują po prostu z chlebem.

Rada Rozkosznego: Jeśli nie możesz dostać gorczycy, dodaj musztardę francuską.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości