Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowe "śledzie" według Rozkosznego
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na nie-śledzie po kaszubsku. Świetnie sprawdzą się jako danie wigilijne i bożonarodzeniowe.
- Oto nie-śledzie po kaszubsku, bo nową polską tradycją jest stawianie na świątecznym stole roślinnego tworu obok lub w zamian tego rybiego. Te, obok charakterystycznego słodko-kwaśnego sosu doprawionego w mojej wersji wędzoną śliwką, są przygotowane na pieczonych bocznikach i bakłażanie, które obfitują w tekstury mięsiste i aksamitne - napisał kucharz w poście.
Nie-śledzie po kaszubsku - przepis Rozkosznego
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- 2 bakłażany, pokrojone w 1,5 cm plastry,
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + 3 duże łyżki,
- 2 duże czerwone cebule, cienko pokrojone w pióra,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- łyżka cukru trzcinowego,
- 3 goździki,
- 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 8 suszonych śliwek (najlepiej wędzonej suski sechlońskiej),
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka ziaren gorczycy,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2/3 szklanki (180 ml) wody,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
- świeżo mielony pieprz,
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa extra virgin.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Potem przełóż na jedną boczniaki, a na drugą bakłażana. Obtocz je w 1/4 szklanki (60 ml) oliwy. Następnie dopraw świeżo mielonym pieprzem (nie solimy!). Piecz, aż zmiękną i się zarumienią, przez około 25 minut.
Następnie rozgrzej 3 łyżki oliwy na dużej patelni, na umiarkowanym ogniu. Smaż cebulę wraz z solą, cukrem trzcinowym, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną śliwką, aż się zeszkli, przez około 5-6 minut. Po tym czasie wlej odrobinę więcej oliwy, jeśli trzeba. Później dodaj wędzoną paprykę, majeranek i ziarna gorczycy. Przemieszaj całość, do uwolnienia aromatów. Nasępnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, często mieszając, aż pociemnieje, przez 2-3 minuty. Na koniec wlej wodę, sos sojowy i ocet, a potem wymieszaj. Sos powinien być aromatyczny, kwaśny i słodki. Dopraw, jeśli trzeba.
Następnie przełóż do dużej miski boczniaki, bakłażana i kaszubski sos. Obtocz delikatnie i odstaw do zamarynowania na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyłóż na półmisek, polej olejem rzepakowym i posyp tłoczoną gorczycą. Nie-śledzie najlepiej smakują po prostu z chlebem.
Rada Rozkosznego: Jeśli nie możesz dostać gorczycy, dodaj musztardę francuską.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz też:
- Po kaszubsku i w zalewie octowej. Przepisy pani Haliny na wigilijne śledzie
- Kuchnia kaszubska. Przepisy na śledzia w zalewie octowej i po kaszubsku, kaszubskie frikasy, pomuchel i brownie
- Sposoby na świątecznego śledzia. Zawierucha: "Nie chcemy zabić smaku, chcemy go tylko podkreślić"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN